Elhunyt Biszku Béla

94 éves korában a Mazsihisz szeretetkórházában halt meg a volt belügyminiszter.

MNO
2016. 04. 01. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A Fővárosi Főügyészség 2012 szeptemberében több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg Biszkut. 2013 októberében a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett és más bűncselekmény elkövetése miatt vádat emelt ellene. 2014. május 13-án első fokon öt és fél éves szabadságvesztésre ítélték, de 2015 nyarán, másodfokon mindezt hatályon kívül helyezték, és új eljárást rendeltek el.

Biszku Béla az \'56-os forradalom előtt viszonylag szürke eminenciás volt, 1956-ban lett budapesti pártszervezet első embere, és a Központi Bizottság, valamint a Politikai Bizottság tagja. 1957-ben, 36 évesen lett belügyminiszter, és így a forradalom utáni véres megtorlás közvetlen politikai irányítója.

Az állampárti politikus volt az egyetlen kommunista vezető, akit az 1956-os forradalom utáni megtorlások miatt próbáltak felelősségre vonni. 2013-ban emeltek vádat ellene. Az első tárgyalási napon Biszku megtiltotta, hogy kép és hangfelvételek készüljenek róla. Védője pedig azt kifogásolta, hogy egy polgári személy ügyében hadbíró járjon el. Magyar Gábor a tárgyalás időzítését is aggályosnak tartotta. „Helytelennek tartom azt, hogy egy választási kampányidőszakban tárgyalunk egy ennyire politikailag exponált ügyet, mert óhatatlanul az a benyomás keletkezik a külső szemlélőben, hogy egyfajta politikai tevékenységet végez a bíróság” – közölte Magya Gábor, Biszku Béla védője.

Első fokon öt és fél éves szabadságvesztésre ítélték Biszkut, de 2015 nyarán, másodfokon mindezt hatályon kívül helyezték, és új eljárást rendeltek el. A törvényszék a megismételt eljárásban a 94 éves egykori kommunista vezetőt bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, azonban felmentette az 1956 decemberében a budapesti Nyugati téren, valamint a Salgótarjánban történt, összesen 49 halálos áldozatot követelő sortüzekkel kapcsolatban az aljas indokból, több ember sérelmére felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól: „Nem az volt a tárgya, hogy a vádlott irányította-e belügyminiszterként az 1956-ot követő megtorlásokat, így nem is azt mondja a bíróság, hogy abban bűnös vagy nem bűnös” – indokolt Steiner Gábor, a Fővárosi Törvényszék bírája.

Így Biszkunak végül nem kellett börtönbe vonulnia. Az ítélet sem emelkedett jogerőre, miután a vád súlyosításért, a védelem pedig felmentésért fellebbezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.