„Ha így folytatjuk, lemegyünk kutyába”

Sütögettek a tanárok, nem dolgoztak az óvónők, és még a képviselő-testület is szolidáris volt Budaörsön.

Konopás Noémi
2016. 04. 20. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lángosillat terjeng a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola ürességtől kongó folyosóin. Sehol egy matekkönyvvel lézengő diák, senki nem stresszel a közelgő dolgozat miatt, vagy majszolja tízóraiját a folyosón. Ma nem lesz felmérő, sztrájk van. Az egyik terem sütödévé avanzsált, a tanárok kötényre és fakanálra cserélték a tankönyvet, kedélyesen lángost, rántott gombát és mákos rétest készítenek. „Leginkább a rengeteg adminisztrációból és abból van elegünk, hogy minden egyes krétáért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kell könyörögnünk – kezdi egyikük. Arcát és nevét nem vállalja, de alig bírja abbahagyni a panaszáradatot.– Szeretnénk végre mi eldönteni, milyen könyvből kívánunk tanítani” – teszi hozzá a már ismert érvet. Az intézményben 55 pedagógus tette le a munkát, ami a tantestület több mint 80 százaléka. Aki nem süt, az filmet néz, az egyik sarokban kézművesszakkör szerveződött, gyönyörű kosarakat készítenek.

„Sokan azt gondolják, hogy egy hosszabb sztrájk vagy egy még durvább demonstráció lesz a következő lépés” – ezt már Turcsik Viktor, az iskola igazgatója feleli arra a kérdésünkre, mi lesz, ha a kormányt nem hatja meg a szerdai országos, egész napos akció sem. Reményeik szerint azonban ez is elég lesz ahhoz, hogy követeléseik nagy része teljesüljön. A legfontosabbnak azt tartják, hogy az intézmény kerüljön vissza az önkormányzat irányítása alá, vagy legalább lehessen önálló költségvetése. „2013-ban – amióta a Klik a fenntartó – gyakorlatilag padlóra kerültünk, semmilyen költségvetésünk nincs, nem tudjuk, mire számítsunk” – sorolja az igazgató, hozzáfűzve, hogy Budaörs nagyon jó fenntartó volt, alkotó környezetben tudtak dolgozni, ahol ők dönthettek a tankönyvválasztási és módszertani kérdésekben. Mint mondja, eddig volt pénz fejlesztésre, eszközökre, bútorra, ma már nincs. Ami kevés fejlesztés az utóbbi időben megvalósult, csak az önkormányzatnak köszönhető.

„Ha sátrakat ütnek az udvaron, mi abban is tanítani fogunk, ha nem lesz kréta, mi anélkül is oktatunk, de veszélyben van a színvonal” – mondja az intézményvezető. Szerinte inkább az a kérdés, hogy a XXI. században mi az a minimum, amit egy magyar diáknak meg kell kapnia. „Elmehet egy magyar diák múzeumba? Erdei iskolába? Színházba? Biztosítva van neki, hogy normális körülmények között dolgozzon? Kezébe vehet tabletet, laptopot az a tanuló is, akinek a szülei esetleg nem vehetik meg otthonra?” – özönlenek a költői kérdések.

„Ha így folytatjuk, lemegyünk kutyába, és köszönjük szépen, egy darab táblával meg egy darab krétával ellesz a tanár”

– szögezi le. A sztrájktól totális oktatásfinanszírozási átalakulást várnak, remélik, hogy újra tervezhető lesz a tanév, és hogy visszakapja az autonómiáját az iskola, továbbá hogy a tanárok munkaterhelése megfelelő bérezésben is visszaköszön majd. A munkabeszüntetést nem vállaló tanárokról szólva úgy nyilatkozik, sokuknak az egynapi bérkiesés is gondot okoz, ezért nem is csatlakoztak.

Az országos tanársztrájkhoz a budaörsi képviselő-testület is csatlakozott egy ötperces szolidaritási akció formájában. „Ki akartuk nyilvánítani egyetértésünket azokkal a pedagógusokkal, akik úgy gondolják, hogy tarthatatlan a helyzet” – mondja Wittinghoff Tamás, a település polgármestere az MNO-nak, majd ki nem fizetett gázszámlákról és majdnem elmaradt szalagavatóról kezd beszélni. Ha az önkormányzat nem lépett volna időben, és nem adott volna 2,5 milliós támogatást, akkor az érettségizők nem ünnepelhettek volna. Budaörs alapítványi pénzekkel és egyéb „trükkökkel” éves szinten százmillió forinttal támogatja ma is az iskolákat – tette hozzá a településvezető. A bölcsődéket is segítik, egyebek mellett 45 százalékkal egészítik ki a dolgozók állam által garantált személyi juttatásait.

„Most engem fotózz, nézd, milyen vicces arcot vágok” – kiáltja egy kisfiú a takaró alól kikandikálva az egyik fotóriporternek, aki bűvészkedve próbál az izgága gyerekekről úgy fényképet készíteni, hogy azon ne legyen rajta a csemeték arca. Nem sikerül, ezért inkább játszani kezd velük. A többi sajtómunkás egy eltűnt plüssállat nyomába szegődik, amelyet kétségbeesve keres gazdája. Úgy tűnik, nem lesz ma alvás a Csillagfürt óvoda Mackó csoportjában, ahol 150 gyerek helyett ma csak 45 koptatja az ágyakat.

„A nem pedagógus dolgozók béremelését szeretnénk elérni a sztrájkkal” – mondja az MNO-nak Koleszárné Varró Hajnalka óvónő, hozzátéve, hogy a dolgozók 90 százaléka döntött a munkabeszüntetés mellett. A maradék tíz százalékról szólva kifejti, nem gondolja, hogy nem értenek egyet a sztrájkkal, inkább nem akarnak konfrontálódni a szülőkkel. Ennek jelét ottlétünkkor nem tapasztalta, egy édesanya gyermekére várakozva mosolyogva köszönt stábunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.