Stumpf: Ötszörösen alkotmánysértő a parlament

Az emberek többségénél a hatalom egyes húzásai kiverik a biztosítékot az alkotmánybíró szerint.

2016. 05. 11. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ismerve ennek a generációnak a hatalmi gondolkodását, el tudom képzelni, hogy vissza akarnak venni azoknak az intézményeknek az erejéből, amelyek a parlament hatalmát korlátozzák – kezdett bele élesebb kijelentéseinek sorába az alkotmánybíró. A 2010-es kormányváltás utáni első konfliktus az volt, amikor Orbánék politikai aprópénzre akarták váltani a „pofátlan végkielégítések 98 százalékos megadóztatásának” ígéretét, de ezt az akkori alkotmány nem engedte meg a javaslat visszamenőleges hatálya miatt. A második súlyos történet az előzetes választási regisztrációé volt, ami szintén nem emelkedhetett jogerőre. A további esetekből aztán Kövér Lászlónak annyira elege lett, hogy kikelt „a parttalan jogászkodás” ellen, amire az alkotmánybíró a „visszaélésszerű alkotmányozásról” szóló dolgozattal válaszolt.

– Mindenképpen szerencsétlennek tartom, hogy ötszörös mulasztásos alkotmánysértésben van a magyar parlament. Vagyis: négy alkotmánybíró hiányzik, és nincs elnöke a testületnek. Az engem nem vigasztal, hogy ugyanilyen a helyzet Horvátországban, vagy még rosszabb a lengyeleknél. A tizenegy fős létszám még elegendő is lehetne, de akkor az Alaptörvényt kellene módosítani. Nem dolgom, hogy bíráljam ezt az állapotot, egyszerűen tény, hogy ez egy szerencsétlen helyzet, de a nagy bölcsességű parlamentnek a dolga, hogy hogyan tudja megtalálni a kétharmadot ennek a helyzetnek az orvoslására – szögezte le Stumpf.

A migrációs helyzetre és a jövő nagy kérdéseire áttérve úgy látja, amit tapasztalunk, az csak felszíni jelenség, és egyetért a Tesla atyjával, Elon Muskkal abban, hogy az emberiség nem fog tudni fennmaradni, ha nem talál még egy olyan bolygót, amit be tud népesíteni. – És ez tíz éven belül nem lesz vicc – figyelmeztette a fiatal kereszténydemokratákat Stumpf István, aki szerint a föld megtelt, nem tud több embert eltartani. Talán nem mellékes, hogy ezek a gondolatok mennyire egybevágnak Áder Jánosnak a globális zöldproblémákban történő tündöklésével, miközben Orbán Viktor véleményét egy rövid félmondatból ismerhetjük: „a környezetvédelem baloldali issue”.

A Fidesz szerinte a rendszerváltozástól azt képviselte, hogy a posztkommunista struktúrákat el kell takarítani, és egy új világot kell felépíteni; meg kell csinálni a rendszerváltást egy új középosztállyal. Ennek a látványos következménye, hogy szpáhibirtokok épülnek, ami kiveri a biztosítékot az emberek többségénél. De ahhoz képest, milyen kicsi ország vagyunk, megnövekedett a mozgásterünk – vélte a jogász. Saját szerepéről elmondta: ő azért szegődött alkotmánybírónak, hogy az Alaptörvényt védje, akár annak az árán is, hogy szembekerül azokkal, akik megalkották.

Az MNO erről alkotmánybírósági forrásokból megtudta, az Ab-n simán, elsöprő többséggel döntöttek a jegybanktörvény parlamenti módosításának megakadályozásáról. Kormányközeli forrásaink szerint ennek a rosszul megfogalmazott törvénytervezetnek már Trócsányi László igazságügy-miniszter szintjén sem szabadott volna átkerülnie, Matolcsy Györgyöt pedig valaki megvezethette a javaslattal. Hasonló helyzetekből akár további problémái is adódhatnak a kormánynak.

 

Stumpf István fiatalkoráról, pályája előzményeiről, kezdeteiről is beszélt. Hosszan mesélt a szakkollégiumi elgondolás bölcsőjéről, az egykori harcostárs Kéri Lászlóról és másokról, majd a Bibó István Szakkollégium megalapításáról „a Viktorékkal”, körülbelül a nászéjszakával egy időben. Anekdotázott a Soros Alapítványon keresztül Oxfordba vezető lehetőségekről és a Fiala János társaságában tett amerikai körútról, de a nyolcvanas években még „radikális, liberális, alternatív Viktorra” mindig vissza-visszatért.

A rendszerváltozás táján aztán úgy döntött, nem vállal politikai szerepet, noha az MDF környékén még ott sertepertélt a második lakitelki találkozón, ami miatt az MSZMP-tag Stumpf Istvánnal szemben még fegyelmi eljárás is indult. A Fidesszel évekre megszakította a kapcsolatot. 1992-ben Boston felé, a Harvardra vette az irányt. Röviddel ez után hazajött, majd létrehozva a Századvég Alapítványt újra közel kerül Orbánékhoz, akiknek az 1998-as választások közeledtével felhívta a figyelmét arra, hogy elméletben és gyakorlatban is lassan fel kellene készülni a kormányzásra. Pincétől a padlásig átvilágították a Horn-éra alatti minisztériumi struktúrát, és megtalálták – ahogy mondta – „az akkori Habonyt” Wermer András személyében.

Stumpf szép időszakként emlékszik vissza a kancellária élén töltött évekre az ezredfordulón, de a 2002-es választások után visszatért a Századvéghez. Pártvonalon pedig újra „feketeseggűvé” vált, az újbóli kormányzásra már nem is vele, hanem Navracsics Tiborral (politika) és Matolcsy Györggyel (gazdaság) készült fel Orbán Viktor. A 2010-es kurzusváltáskor az Amerika-rajongó Stumpfot először Washingtonba akarta kiküldeni a kormányfő, de ez nem izgatta annyira, mint az alkotmánybírói feladat, így ezt a felkérést fogadta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.