Vona Toroczkaiékkal viheti nagykoalícióba a Jobbikot?

Hosszú távú hatalomtechnikai manőverben van Vona Gábor, amelynek több kimenetele is lehet. Két év rengeteg idő.

2016. 05. 06. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízválasztóhoz érkezett a Jobbik a Nézőpont Intézet egy friss tanulmánya szerint. A néppárti státusra ácsingózó radikális párt számára – mint arra az írás rámutat – hiába indult reménykeltően a ciklus, nemhogy a kormányerőkkel nem tudott versenyre kelni, a 17 százalékos támogatottságról visszasüllyedt a 12-es szintre, ezzel pedig újra a 2014-es nívón, az elméletben megint összefogó baloldali blokk mögött, a harmadik helyen áll.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója szerint a tavaly tavaszi kedvező mutatók után a Fidesz bevándorlásellenes kampánya tudta kordában tartani a Jobbikot, ugyanakkor korántsem tartja biztosnak, hogy ez a téma továbbra is napirenden marad.

– Ha a Fidesz korrupciós botrányai és közpolitikai kudarcai – főleg az oktatásban és az egészségügyben – tudják meghatározni az évet, az minden ellenzéki pártnak lehetőséget nyújt saját tábora növelésére, így a Jobbiknak is – jegyzi meg a politológus.

Kiszelly Zoltán politológus (Századvég), tanár (Kodolányi-főiskola) egyetért azzal, hogy a Fidesz uralta a terepet, amíg a kvótaügy napirenden volt, olyannyira, hogy sok jobbikos szimpatizánst is a táborában tudhatott, a radikális párt csak a törzsszavazóit tartotta meg. Még egy dolgot azonban megemlít: – Jelenleg nincs választási szituáció, ilyenkor a protest szavazók nem jelennek meg az ellenzéki pártoknál akkora mennyiségben, de van még idő arra, hogy a kormányerőkből kiábránduló választókat a maga oldalára állítsa akár a Jobbik.

Feltűnő egybeesés, hogy a jelenleg mégiscsak romló népszerűségi tendenciába érkezett meg Vona Gábor pártelnök selyemzsinórja három alelnökének – Novák Elődnek, Apáti Istvánnak, Szávay Istvánnak – a közelgő tisztújítás előtt. A Nézőpont megfejtése a helyzetre két elemből állna: egyrészt az alelnökök útjában állhatnak a pártvezér néppártosítási, konszolidációs törekvéseinek, másrészt viszont Vona magát „baráti” alelnökjelöltekkel (az ózdi, a tiszavasvári és az ásotthalmi polgármester) körülbástyázva egyszemélyes felelősséget vállal a 2018-as választási eredményért. Ismeretes: Vona Gábor már a 2014-es választások előtt is azzal állt a hívek elé, hogy győzni akar, ennél nagyobbat aligha ígérhet (kisebbet sem). Ha nem nyer, a Jobbiknak – mint a Nézőpont sejteti – megrendülhet a bizalma a kétszer is győzelmet ígérő, kétszer is bukó pártelnökben.

A „néppártosodási stratégia” – amiért Bíró-Nagy szerint Vona személyes felelősséget vállal, és ami 2018-ban valóban vizsgázik majd – eredményességi mérlegét ugyanakkor korai még megvonni.

– Egy évvel ezelőtt, a tapolcai győzelem után nagy sikernek tűnt az új irány, és az utóbbi hónapok hullámvölgye után sem lehet kizárni, hogy a Jobbik újra növekedésnek indul. Ennek mindenképpen előfeltétele egy egységes, fegyelmezett párt, Vona ezt próbálja megteremteni az alelnökváltásokkal. A következő két év fő tétje, hogy ki lesz az igazi kihívó. Ha ez a baloldal lesz, akkor kudarcként kell értékelni a stratégiát, és ez Vona Gáborra nézve is negatív következményekkel járhat.

Bíró-Nagy András arra is felhívja a figyelmet, hogy a törésvonal a Jobbikon belül egyáltalán nem rajzolható fel a „mérsékelt–radikális” koordináta-rendszerben, hiszen a jövő például Ásotthalom polgármesteréé, Toroczkai Lászlóé, a szélsőjobboldali szubkultúra vezéralakjáé lehet, a szintén nem a mérsékeltek közé sorolt Sneider Tamás pedig nem került partvonalon kívülre a pártelnöknél.

– A mostani küzdelmek inkább Vona Gábor megerősödéséről, hatalomtechnikai manőveréről szólnak, amelynek fő célja, hogy ne legyenek olyan szereplők az ő közvetlen környezetében, akiknek kiszámíthatatlan lépéseik lehetnek, és szembemehetnek vele.

Kiszelly Zoltán a politikai emlékezetből merít. Szerinte a mostani vita a Jobbikon belül ugyanúgy zajlik, ahogy annak idején az MDF-nél a Csurka–Antall-féle párbeszéd, amely akkor kenyértörésig ment. Vona Gábor szerinte most arra törekszik, hogy a Fidesz és a Demokratikus Koalíció mintájára az ő pártja is egyszólamú legyen, ami akár egy választási vereség után is pozícióban tarthatná, ennyiben is vitatja a Nézőpont azon állítását, miszerint Vona pályafutása szempontjából is vízválasztó volna 2018.

„Nemhogy nem merült fel, ez teljesen elképzelhetetlen” – így reagált Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV Vona7 című pénteki műsorában arra a kiszivárgott hangfelvételre, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Jobbikkal való esetleges együttműködésről beszélt. A Jobbik elnöke hozzátette: nemcsak a DK-val, hanem a Fidesszel és az MSZP-vel, azaz a XX. század pártjaival sem kívánnak összefogni. A nemzeti radikális politikus megjegyezte, azzal, hogy a fideszes sajtó ezt a hangfelvételt felkapta, megpróbálja elterelni a figyelmet Matolcsy György, Polt Péter, Farkas Flórián, Andy Vajna, Habony Árpád és Mészáros Lőrinc körüli botrányokról.

– Ne feledjük – nyomatékosítja Kiszelly Zoltán –, a Jobbiknak van még két éve a következő választásokig, hogy akár megváljon radikális, mozgalmi jellegétől, igaz ugyanakkor, hogy minden pártnak előnyére válik, ha sokféle arcot fel tud mutatni. A jelenleg mégiscsak legnagyobb ellenzéki párt profitálhat abból, ha a leköszönő alelnökök maradnak a Jobbikban.

Kiszelly szerint két év alatt akár Vona Gábornak is támadhat alternatívája a párton belül. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Jobbik annyira megszelídül, hogy a közvélemény azt találgatja majd, megvalósul-e Karácsony Gergely zuglói polgármester hat évvel ezelőtti, Gyurcsány Ferenc által most felmelegített gondolata: az ellenzéki nagykoalíció.

A Nézőpont dolgozata ügyében megkerestük Szoboszlai György politológust is, aki az érdeklődést megköszönve jelezte, az intézet írása annyira manipulatív, hogy nem kívánja kommentálni; „2018-ra bármiféle prognózist tenni a kóklerség kategóriájába esik”.

A Jobbikot is kerestük telefonon több irányból is, ebben a témában a pártnál nem kívánnak nyilatkozni. Cikkünk ez ügyben keretes írásunkkal frissült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.