A Kúria döntött: érvényesek a devizahitelek

A jogegységi határozat szembemegy az érvényben lévő törvényekkel?

Hajdú Péter
2016. 06. 06. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan kerülhetnek az utcára a Kúria hétfői döntése nyomán – reagált a Magyar Nemzetnek a legfelsőbb bírói fórum hétfői jogegységi döntését elemezve Bihari Krisztina devizahiteles-ügyvéd. A Kúria hétfői döntésének lényege, hogy a devizahitelek érvényesek úgy, ahogy megkötötték őket. Vagyis akkor sem lehet semmis – még részben sem – egy devizahitel, ha nem tartalmazza a kölcsönösszeg devizában kifejezett összegét, de meghatározza annak kiszámítási módját – beleértve a törlesztőrészletek számát, összegét és időpontját is. Vagyis a devizatartozás nagyságának pontos feltüntetése nem feltétele a szerződés érvényességének. A hitelintézet által kiszámított összegeket tartalmazó értesítőlevél ugyanis a legfelsőbb bírói fórum szerint olyan tájékoztatásnak minősül, amely nem érinti a szerződés létrejöttét vagy érvényességét.

Bihari Krisztina kifejtette, ezzel a döntéssel a Kúria gyakorlatilag jogszabályt alkotott, hiszen az érvényben lévő törvények kimondják, amennyiben nem szerepel a devizahiteles-szerződésben a tartozás pontos összege, az a szerződés részleges vagy teljes érvénytelenségét jelenti. A devizahiteles-szerződések túlnyomó többségében pedig nem rögzítették, hogy pontosan mekkora összegű devizával tartozik az ügyfél. Vannak olyan szerződések, amelyek forintban rögzítették a tartozást; vannak, amelyek egyáltalán nem rögzítik a ténylegesen visszafizetendő összeget; de olyanok is, amelyek csak egy keretösszegben határozzák meg a tartozás nagyságát.

Az esetek jó részében pedig a szerződéskötést követően egyoldalú nyilatkozatban, tájékoztatóban, levélben közölte a bank az ügyféllel, hogy mekkora a tartozás összege, mekkora a havi törlesztőrészlet nagysága, illetve hogy milyen árfolyamon számolták át a tartozást. Az érvényben lévő jogszabályok szerint ezek az utólagos értesítők nem képezik részét a szerződésnek, és miután így nincs meghatározva a kölcsön, a törlesztőrészlet nagysága, érvénytelenek az ilyen tartalommal kötött szerződések – tette hozzá az ügyvédnő.

Azért lényeges Bihari Krisztina szerint a Kúria mostani döntése, mert az eddigi ítélkezési gyakorlat azt mutatja, a bírók szinte kivétel nélkül érvénytelennek ítélték azokat a szerződéseket, amelyekben nem szerepelt a tartozás konkrét összege devizában. A jogegységi döntésnek pedig folyománya, hogy annak alkalmazása kötelező minden, hasonló ügyet tárgyaló bíró számára. Ez pedig szemben áll a jelenleg érvényben lévő jogszabállyal. De az ügyvédnő véleménye szerint ezzel nem lesz vége a pereknek. A felmondott hiteleknél ugyanis, amelyek a végrehajtási szakaszban vannak, ugyanúgy nincs meghatározva a tényleges tartozás összege. Vagyis vitás a behajtandó összeg nagysága, újabb perek várhatók.

Kérdésünkre a jogásznő elmondta, akár az Alkotmánybíróság előtt is meg lehet támadni a mostani döntést. Az azonban bizonyos, hogy az Európai Unió bírósága előtt sokan meg fogják támadni. Nem ez lenne az első magyar ügy az európai hatóságok előtt. A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület 2015 tavaszán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt támadta meg azokat a magyar jogszabályokat, amelyek az árfolyamkockázatot teljes egészében a hitelt fölvevők nyakába varrják. A céljuk, hogy az ebből adódó veszteségeket ne az adósoknak, hanem a bankoknak kelljen lenyelniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.