Csütörtök délután „eltűnt” a Beva elnöke

Trócsányi embere szeptember közepéig tölthette volna be a tisztséget.

Marosi Adrienn
2016. 06. 23. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogdán Tibor igazságügyi minisztériumi főtanácsadó, aki a sajtóban sokat emlegetett, Trócsányi miniszter nevét is viselő ügyvédi iroda egyik társtulajdonosa, tavaly szeptemberben került a – Quaestor-károsultak kifizetéséért is felelős – Befektetővédelmi Alap élére. Megbízatása ugyan egy évre szólt, a Beva honlapján azonban a mandátum lejártánál a 2018. augusztus 26-át jelölték meg. Ma délután a két időpont közötti eltérésről érdeklődtünk, és az alábbi meglepő választ kaptuk: a 2018-ig tartó időszak az igazgatósági tagságra vonatkozik, de a honlap úgyis hamarosan frissülni fog, mert Bogdán Tibor már lemondott a tisztségéről. A honlap valóban frissült, és alig tíz perc múlva már nem volt elnöke a befektetők védelmére létrehozott intézménynek. Később ezt a Beva elektronikus levélben is megerősítette: mint írta, Bogdán igazgatósági tagsága és elnöki megbízatása 2016. június 15-én lemondással megszűnt.

Bogdán Tibor kérdésünkre közölte: más elfoglaltságaira tekintettel szeptember 15-én lejáró elnöki megbízását követően nem kívánta tovább vállalni az igazgatósági tagságot. „Azonban figyelemmel arra, hogy hosszabb távollétem miatt a nyár folyamán mintegy nyolc héten keresztül nem tudtam volna részt venni az igazgatóság munkájában, a korábbi lemondást tartottam korrektnek” – fűzte hozzá.

Bogdán Tibor, valamint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda már korábban is többször élvezte a sajtó kitüntetett figyelmét: a miniszter cégtársa – a minisztérium honlapjának tanúsága szerint – kiemelt kodifikációs ügyekben látja el tanácsokkal a tárcát, alkalmanként a kormányüléseken is részt vesz – ezt Lázár János is megerősítette lapunknak. Bogdán, aki a szóbeszéd szerint nem örvend nagy népszerűségnek a minisztériumban, és jogalkotási ügyekben megkerülhetetlen, tanácsadói tevékenységét díjazás nélkül, határozatlan ideig végzi. „Áldozatos munkáját” az igazságügyi miniszter az idén március 15-én kitüntetéssel jutalmazta.

Az Igazságügyi Minisztérium kérdésünkre elmondta: Bogdán Tibor megbízási szerződésének jellegéből következik, hogy nincsenek beosztottai, illetve felettese.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sajtóhírek szerint több MNB-s alapítvány képviseletét is ellátta, ezenkívül az iroda képviseli az államot például abban a perben, amelyet az LMP indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságáért.

A paksi iratok ügyével kapcsolatosan az Igazságügyi Minisztérium korábban azt közölte: mivel Trócsányi László szünetelteti a tevékenységét az ügyvédi irodájában, így sem összeférhetetlenségről, sem etikai kérdésről nincs és nem is lehet szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.