Gyerekeket veszélyeztetett a Klik

Tavasszal adtak pénzt télikabátra, üres kenyér volt a reggeli a makói gyermekotthonban.

2016. 06. 28. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánbeadvány nyomán indított helyszíni vizsgálatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói gyermekotthonában az ombudsman. A panaszosok szerint az intézményben komoly működésbeli problémák vannak, amelyek veszélyeztetik a gyermekek teljes körű ellátását. A havi ellátmány rendszeresen késve érkezik az intézménybe, emiatt az élelmiszerek beszerzése nem folyamatos, a gyermekek étkeztetése kifogásolható. Nem tudják megvenni a szükséges gyógyszereket sem.

A gyerekek családi pótléka letéti számlára érkezik, ebből kapják a zsebpénzüket, és ebből finanszírozzák a fejlesztést célzó foglalkozásokat, szabadidős programokat és a ruhák egy részét is. Az igényelt pénz azonban többhavi késéssel érkezik meg. Így például a téli ruházatra kért összeget tavaszra kapták meg a gyerekek, csakhogy télikabátra hónapokkal előbb lett volna szükség.

A beadványozók szerint azóta sokszorozódtak meg a problémák, hogy a 2015 augusztusában leégett szentesi gyermekotthonból idehelyezték a gyermekek egy részét. A rossz helyzet miatt egyre feszültebbek a gyermekek, megszaporodtak az agresszív megnyilvánulások, és egyre gyakrabban tapasztalható droghasználat a gondozottak körében. A gyermekotthonban előfordult, hogy a gyerekek a nevelői szobából erős gyógyszereket loptak, amelyek miatt hárman kórházba kerültek.

Tavaly augusztus végén 23 gyereket helyeztek át a leégett szentesi otthonból Makóra. Az intézmény azonban csak 20 férőhelyes volt, ezért pillanatok alatt kellett 48 férőhelyesre bővíteni, amit egy korábban kollégiumként működő épület két emeletének kifestésével oldottak meg. A gyerekeket négy 10-12 fős csoportra osztották.

A helyszíni vizsgálat idején több lakószoba ajtaja be volt szakadva, a bútorzat különösen rossz állapotban volt. A lakószobák többségében rendetlenség uralkodott. A gyermekek szekrényeiben csak minimális mennyiségű ruha volt „behányva”. Egy gyerek a kérdésre, hogy mit vesz fel másnap, azt válaszolta, hogy majd megoldja. Egyetlen cipőjét viselte, ruházata koszos volt. A nevelők elmondása szerint azért nincs több ruhájuk a gyermekeknek, mert eladják, illetve „saját érdekükben” néhány ruhát külön a raktárban elzárva őriznek. A csoportok nappali szobáit felszakadt kanapékkal rendezték be, a bent lakók szórakoztatását egyetlen tévékészülék biztosította.

A csoportoknak nincsen konyhája sem, így a reggeli és az esti étkezést hideg élelemmel oldják meg. Az egyik gyerek elmondta, hogy szeretnének néha meleg vacsorát is enni, amelyhez van egy gáztűzhelyük, azonban most a palack kifogyott, és nincs pénz a kicserélésére. A gyerekek reggelire csak kenyeret kapnak, amelyen még vaj sincs. Étkezni – konyha hiányában – a folyosón középen elhelyezett asztalnál lehet.

Az illemhelyek nemenkénti elkülönítése nem megoldott, a vécé mellett nem volt toalettpapír. A nevelők ezt azzal indokolták, hogy a gyerekeknek az illemhely használata előtt el kell kérniük, csakúgy, ahogy a szappant és a törölközőt.

A helyszíni vizsgálat során meghallgattak öt, a szentesi otthonból érkezett gyereket is. Arra a kérdésre, hogy mivel töltik a szabadidejüket, azt válaszolták, hogy „semmivel”. Legfeljebb a nappaliban eszköz nélküli edzőgyakorlatot végeznek, illetve tévét néznek. A gyerekek beszámoltak arról is, hogy amíg korábban már hónap elején megkapták a zsebpénzüket, az elmúlt időszakban csak a hónap közepén vagy végén jutnak hozzá a pénzhez. Ha ezenfelül a letéti számláról kérnek, azt 2-3 hónapos késedelemmel kapják meg.

Székely László szerint jogszabálysértő, hogy a gyermekotthonban nincs külön illemhely a lányoknak és a fiúknak, a csoportoknak nincs konyhájuk, önálló étkezőjük, és nem alakítottak ki látogatók fogadására alkalmas helyiséget sem. Az ombudsman leszögezte: a gyermekotthon tárgyi feltételei alkalmatlanok a gyerekek megfelelő szintű ellátására.

A biztos megállapította: a fenntartó 2015 szeptemberében – vagyis amikor már duplájára nőtt a létszám – egyetlen fillér ellátmányt sem folyósított, idén először pedig január végén kaptak pénzt. – Összességében az ellátmány folyósítása rendszertelen, érkezése kiszámíthatatlan volt, így a gyermekotthoni csoportok kiadásai – ideértve a gyermek élelmezésére fordítható összeget is – tervezhetetlenné váltak – írta Székely László. Rámutatott arra is, hogy a gondozott gyermekek nem rendelkeznek a jogszabályban előírt mennyiségű ruházattal, a családi pótlék pedig jelentős késedelemmel érkezett, amely miatt az illetékesek nem tudnak nekik ruhát, illetve cipőt venni, sőt a gyerekek zsebpénzüket is rendszertelenül kapják meg.

A biztos azt is vizsgálta, hogy a Klik miért tart fenn gyermekotthont, amikor a központ feladata köznevelési intézmények, vagyis az óvodák és az iskolák fenntartása. A makói azonban olyan többcélú intézmény, amely egyszerre lát el gyermekvédelmi és köznevelési feladatokat. Bár az akkori köznevelési államtitkár már 2014-ben döntött a Klik fenntartásában lévő többcélú közoktatási intézményekhez tartozó gyermekotthonok átadásáról, a fenntartóváltás még nem mindenhol történt meg, arra több lépcsőben kerül sor. A makói gyermekotthont július 1-jével veszi át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF).

Az ombudsman a még a Klikhez tartozó gyermekotthonokkal kapcsolatban leszögezte: jelenleg egyetlen jogszabály sem tartalmaz a fenntartói jogok átvételére vonatkozó kötelező előírást. Székely László ezért felhívta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét arra, hogy készítse elő a többcélú köznevelési intézmények részletes szabályainak jogszabályban való meghatározását, amely megteremti az ilyen intézményekhez tartozó gyermekotthonok működésének feltételeit. A Klik elnökétől azt kérte, hogy a fenntartói jog átadásáig folyamatosan biztosítsa a mindennapi működéshez szükséges feltételeket. A SZGYF főigazgatójának pedig azt javasolta, hogy a fenntartói jog átvétele után – a gyermekek nevelőszülői, illetve lakásotthoni elhelyezésének egyidejű biztosításával – vizsgálja meg a gyermekotthon megszüntetésének lehetőségét.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.