Iskolapad helyett gyermekmunka

Több mint tizenegyszeresére nőtt a 18 évesnél fiatalabb közmunkások száma 2013 és 2015 között.

2016. 06. 02. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve 101, 2014-ben ennek több mint ötszöröse, 568, 2015-ben pedig már 1123 volt a 18 év alatti közfoglalkoztatottak havi átlagos száma, vagyis két év alatt tizenegyszeresére nőtt az iskolába járás helyett közmunkásként dolgozó fiatalok száma – derül ki Belügyminisztérium lapunkkal közölt adataiból. Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a fiatalkorúak közfoglalkoztatását a tankötelezettség korhatárának 18-ról 16 évre történő leszállítása tette lehetővé, hiszen így azok a kamaszok, akik 16 évesen kimaradnak az iskolából, azonnal megjelenhetnek a munkaerőpiacon.

Szakértők szerint ugyanakkor a közfoglalkoztatási és a tankötelezettségi életkor leszállítása kifejezetten növeli a korai iskolaelhagyók számát, hiszen a közfoglalkoztatással járó fizetés munkára ösztönzi a már nem tanköteles, de még fiatalkorú kamaszokat, akik így épp a munka reményében hagyják abba a tanulást. Márpedig ha egyre több fiatal hagyja el végzettség nélkül az iskolapadot, az hosszú távon növeli a munkanélküliséget és az inaktív réteget, hiszen az érintetteknek szakma hiányában esélyük sem lesz elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

Sokáig egyébként azt sem lehetett tudni, összesen hány fiatalkorú dolgozik közfoglalkoztatottként, a Belügyminisztérium által publikált, nyilvános havi jelentésben ugyanis nem teszik közzé ezeket az adatokat. Csupán a 25 évesnél fiatalabbak számát közlik, azon belül a 18 év alattiakét nem. Szél Bernadett, az LMP társelnöke korábban írásbeli kérdéssel fordult az ügyben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Tállai András, a tárca az illetékes államtitkára csupán a tavalyi létszámadatokat árulta el, vagyis az eddig nem volt látható, milyen riasztó tendencia tapasztalható a kamasz közmunkások létszámemelkedésében. Szél Bernadett egyébként már tavaly törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy fiatalkorúak ne dolgozhassanak közfoglalkoztatottként, javaslatát azonban a kormánypártok lesöpörték az asztalról.

A kormányzat úgy látja, nincs szükség tiltó intézkedésre, hiszen ma is meg van a gátja annak, hogy a közfoglalkoztatás ne ösztönözze korai iskolaelhagyásra fiatalokat. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint ugyanis a 25. életévüket be nem töltött álláskeresőknél a közfoglalkoztatási munkahely nem minősül megfelelő munkahelynek. – Ők csak kivételesen indokolt esetekben vonhatók közfoglalkoztatásba, amennyiben ezt családi, szociális helyzetük, valamint a térségbeli korlátozott elhelyezkedési lehetőségek egyaránt indokolják. Minden ilyen esetben személyre szabott indoklással szükséges a közfoglalkoztatásba történő közvetítést alátámasztani – írta lapunknak a belügyi tárca.

Úgy tűnik, idén januártól a munkaügyi központok valóban élnek a törvény adta lehetőségekkel, és csak „indokolt esetben” adják meg a kamaszoknak a részvétel lehetőségét, hiszen az év első három hónapjában jelentősen csökkent a közmunkás kamaszok száma. Az idei esztendő első negyedévében havi átlagban mindössze 251 fiatalkorú dolgozott közfoglalkoztatottként, átlagosan a korábbinak alig a negyedére csökkent a kamasz közmunkások létszáma. A Belügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás célja az, hogy az álláskeresők – legyenek bármilyen korúak – ne segélyből, hanem munkából éljenek.

A korai iskolaelhagyók számát tekintve egyébként hazánkban egyre rosszabb a helyzet. Az Európa 2020 európai uniós fejlesztési stratégia szerint az egyik legfontosabb célkitűzés a korai iskolaelhagyók arányának 10 százalékra csökkentése. Bár 2010-ig hazánkban is javult ez a mutató, azóta megfordult tendencia, és újra emelkedni kezdett az iskolát korán elhagyók aránya. Míg az ezredforduló és 2010 között 13,9 százalékról 10,5 százalékra sikerült mérsékelni a leszakadó fiatalok arányát, 2011-ben az uniós folyamatokkal ellentétesen újra 11,2 százalékra emelkedett az érték, majd tovább romlottak az adatok. 2013-ban a 18–24 év közötti fiatalok 11,8, 2015-ben, 11,6 százalékának csupán alapfokú végzettsége volt, és semmilyen képzésben nem vett részt. Az uniós átlag jelenleg 10,9 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.