Külföldre viszik a magyar gyerekeket

Emelkedik a nemzetközi örökbefogadások száma. A hatévesnél idősebbek iránt itthon alig érdeklődnek.

2016. 06. 14. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetesen alakulnak az utóbbi időszakban az örökbefogadási adatok hazánkban. Folyamatosan nő ugyanis azoknak a gyermekeknek a száma, akiknek csak külföldön találnak családot. A kormányzati portálon szereplő statisztika szerint tavaly a titkos örökbefogadások során összesen 507 gyermeknek sikerült családot találni, közülük azonban 165-en külföldre kerültek. Ez azt jelenti, hogy a titkos örökbefogadások 33 százalékánál a gyermek elhagyja szülőhazáját, tehát minden harmadik örökbe fogadott magyar gyermek másik országban nevelkedik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként 2014-ben még csupán 129-en kerültek külföldi családhoz, vagyis egyetlen esztendő alatt több mint negyedével nőtt a külföldi családok által örökbe fogadott gyermekek száma.

A Magyar Nemzet megpróbált utánajárni, mi állhat a jelenség hátterében. A magyarázat lesújtó: a magyar családoknak nem kellenek a már iskolába járók, különösen a romák és a fogyatékkal élők, külföldön azonban őket is várják.

– Csak annak a gyereknek kereshetnek külföldön örökbe fogadó szülőt, akinek Magyarországon nem találtak családot. Hazánkban azonban mindenki csecsemőt szeretne – mondta lapunknak a Gólyahír Egyesület elnöke.

Mórucz Lajosné szerint az életkor előrehaladtával egyre kevesebb az esélye a gyermeknek arra, hogy örökbe fogadják itthon, ha pedig eléri az iskoláskort, erre az esélye gyakorlatilag nullára csökken.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sok, gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermek csecsemőkorában nem adható örökbe, ugyanis még nem mondtak le róla végleg a szülei, illetve a gyámhatóság nem hozott ilyen irányú döntést. Sokan közülük akár tízévesek is lehetnek már, mire örökbe adhatóvá válnak, akkor azonban már sok esetben senki nem szeretné a családjába fogadni a gyermeket.

A szakember leszögezte: rontja a gyermek esélyeit, hogyha fogyatékkal élő vagy roma – a hazai örökbefogadó szülők többsége ugyanis egészséges gyermeket szeretne. Az idősebb roma gyermekek örökbefogadását sokan azzal a magyarázattal utasítják el, hogy nem tudnák megvédeni őket az esetleges gúnyolódásoktól. Mórucz Lajosné szerint a legtöbb gyermek Olaszországba kerül, az ottani családok ugyanis szívesen fogadják a fogyatékkal élő és a roma gyermekeket is, utóbbiak ott a bőrszínükkel kevésbé „lógnak ki a sorból”. Az alapítvány elnöke leszögezte: a külföldi örökbefogadások nagy száma ellenére ugyanakkor nem csökkennek hazánkban az örökbefogadási várólisták, a csecsemőkre továbbra éveket kell várni.

Az adatok teljes mértékben alátámasztják a szakember szavait. Tavaly a 0–3 éves korosztályból 249 gyermeket adtak örökbe, közülük 241-en magyar szülőknél találtak családra. Az óvodáskorúak esetében azonban már 50-50 százalék volt a hazai és a külföldi örökbe fogadások aránya: a 3–6 éves gyermekek közül 57-en találtak maguknak itthon, 57-en pedig valamelyik másik országban családot. Még megdöbbentőbbek a számok, ha a 6–10 éves korosztályt nézzük: a 105 kisiskolásnak csupán negyedét (27 fő) fogadták magyarok örökbe, a háromnegyedük külföldre került.

Vannak ugyanakkor, akik aggasztónak látják a jelenséget. Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője „gyermekexportot” lát a háttérben. Az ellenzéki politikus Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult írásbeli kérdéssel az ügy kapcsán. Hegedűsné arról számolt be, hogy bár a jogszabályok szerint csak abban az esetben van lehetőség egy magyar gyermek külföldi örökbefogadására, ha ez Magyarországon nem járt sikerrel, a hozzáforduló állampolgárok azonban más tapasztalatokról számoltak be. Például arról, hogy a gyakorlatban a problémás gyermekeknél, többek között a testvéreknél előre eldöntött, hogy külföldre kerülnek. A politikus szerint kérdéses, hogy elég hatékony-e a külföldre örökbe adott gyermekek utánkövetése, ahogy az is komoly erkölcsi dilemma, vajon létezhet-e egyáltalán olyan szakértői csoport, amely eldöntheti egy gyermek helyett, hogy „bár magyarnak született, holnaptól mégsem lesz az, megfosztva ezzel identitásától, nyelvétől, hazájától”.

Válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára leszögezte, hogy a nemzetközi örökbefogadási eljárásokat a Hágai Egyezmény szabályozza, amit hazánk 95 országgal együtt emelt be a saját jogrendjébe. Rétvári Bence rámutatott: ha egy gyermek örökbe fogadhatóvá válik, először saját megyéjén belül keresnek neki a szakemberek örökbefogadó szülőt. Amennyiben ott nem találnak neki családot, az ország más megyéiben élők előtt is megnyílik a lehetőség. Csak abban az esetben kerül sor nemzetközi örökbefogadásra, ha sem hazai házaspár, sem magyar egyedülálló személy nem vállalja a gyermek örökbefogadását. Az államtitkár szerint minden egyes örökbe adott gyermekekről utánkövetési jelentéseket kapnak, amelyekből az látható, hogy az esetek döntő többségében a külföldi családba kerülő gyermekek gyorsan beilleszkednek és jó körülmények között nevelkednek.

Az örökbefogadott gyermekek utánkövetését a 2014 márciusában életbe lépett új polgári törvénykönyv tette kötelezővé. Korábban nem kellett figyelemmel kísérni a gyermekek sorsát, az új szabályozás szerint azonban legalább egy évig nyomon kell követni a kicsik életét. Az utánkövetés célja a gyermek beilleszkedésének figyelemmel kísérése, problémák esetén pedig a segítségnyújtás, a nehézségek kezelése. A szülők és a szakemberek közötti első találkozásra az örökbefogadás engedélyezésének jogerőre emelkedését követő két hónapon belül, a másodikra pedig egy év múlva kerül sor. További négy éven keresztül önkéntes utánkövetésre van lehetőség, vagyis a szülő kérése alapján nyújtanak segítséget a szakemberek. Az utánkövetést közhasznú szervezetek is végezhetik, így az egyesületeken, alapítványokon keresztül örökbe fogadó szülők sem élik meg traumaként, ellenséges lépésként a szakemberek látogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.