LMP: Kifizetőhelyként működnek a kereskedőházak

A DK azt akarja, hogy a kormány bontsa fel a „haveri szerződéseket” az MNKH-val.

MNO
2016. 06. 30. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter minisztériuma zavaros választ adott a zöldpárt azon kérdésére, melyben a közpénzből működő kereskedőházak költségvetéséről és címéről érdeklődött – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese. „Mára azonban a titkolózás oka is egyértelmű: a tanácsadói szerződésekből kiderült, hogy a kereskedőházaknak egy célja van, hogy kormányzati kifizetőhelyként működjenek” – közölte a politikus az MTI szerint.

A milliárdokból működő kereskedőházakra vonatkozó írásbeli kérdés látható zavart keltett a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Szijjártó Péter tárcája mintha egyszerűen nem lenne tisztában a részletekkel – hangsúlyozta Schmuck, hozzátéve: így fordulhatott elő, hogy hét kirendeltség címére és a cégek tisztségviselőire vonatkozóan a külföldi cégnyilvántartásokhoz irányítanák az LMP-t, holott azokat magyar vállalatok üzemeltetik.

„A titkolózást azonban sajnálatos módon érthetővé teszik azok a sajtóhírek, amelyek szerint a KKM felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kormányzati szereplők rokonait és bizalmasait pénzeli. Miközben a kormány keleti nyitás programja romokban hever és a célországok többségével csökkent a kereskedelmi forgalmunk, a Nemzeti Kereskedőház havi apanázst ad a kormányzat levitézlett embereinek” – írja Schmuck Erzsébet.

Eközben Mesterházy Attila, a a külügyi bizottság tagja közölte: a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külkereskedelmi sikereiről nem sokat hallottunk az elmúlt években, viszont sajtóhírek alapján úgy tűnik, a külügyminisztérium felügyelete alá tartozó állami cég ugyanúgy közpénzből fizeti ki a fideszes rokonokat és barátokat, mint a jegybanki alapítványok.

Bár már több mint 4 millió magyar él a létminimum alatt, a fideszes rokonok és barátok nem maradnak az út szélén – hangsúlyozta, hozzátéve: „tavaly ősz óta tudjuk, hogy a kormány közel 160 minisztériumi tanácsadója több mint egymilliárd forintot visz haza évente, de ma már az is látszik, hogy a minisztériumi háttérintézmények is fideszes tanácsadók hadának garantálnak milliós jövedelmet”.

Mint írják, a fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal: ők valószínűleg kizárólag arról adnak tanácsot, hogy kikkel kellene még szerződést kötnie a kormánynak. Az egészségügy, az oktatás vagy a gazdaság állapotán ugyanis egyáltalán nem látszik meg a tevékenységük – emelte ki.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy fideszes pártkatonák kapnak milliós összegeket a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – a milliós fizetést kapók között van Matolcsy György rokona, Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, Nógrádi György menekültellenes álszakértő és számos jelenlegi és volt fideszes képviselő – idézte fel közleményében Kerék-Bárczy Szabolcs.

„Így már érthető, hogy az Európai Bizottság részletes kimutatása szerint a magyar külkereskedelem az egyik leggyengébb a régióban. Eszerint Magyarországnak ma már akkora világpiaci részesedése sincs, mint 2004-ben, holott a Gyurcsány-kormány alatt még onnantól is éveken át emelkedett a magyar gazdaság világpiaci befolyása. Ez a következménye annak, hogy a Fidesz kormányzás helyett a saját pártkatonáit pénzeli, akik láthatóan a világ legrosszabb tanácsadói, ha csinálnak egyáltalán valamit” – vélekedett.

A DK szerint a kereskedőházak is a Fidesz kifizetőhelyei lettek. A párt azt követeli a kormánytól, hogy bontsa fel a „haveri szerződéseket” a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél. Véleményük szerint „a fideszes rokonoknak ideje lenne piaci munkahelyeken elhelyezkedniük, ne higgyék, hogy felsőbbrendűek a becsületesen dolgozó magyaroknál. A DK úgy véli: az, hogy a magyar külkereskedelem a 12 évvel ezelőtti szintet sem éri el, bizonyítja, hogy a fideszes rokonok nem munkáért vagy hozzáértésért, hanem a két szép szemükért kapják az állami milliókat.

A Fidesz azzal vágott vissza, hogy 2010 előtt negatív külkereskedelmi egyenleg volt jellemző Magyarországra, most azonban nem ez a helyzet. „A Magyar Nemzeti Kereskedőháznak jelentős a szerepe abban, hogy rekordra emelkedett a magyar export és a külkereskedelmi többlet. A kereskedőház mára közel 40 országban képviseli sikeresen a magyar kkv-kat, összesen 12 iparágban. A kereskedőház már több száz magyar cégnek biztosított külföldi megjelenési lehetőséget, és csak 2015-ben több mint 1500 konkrét üzleti lehetőséget nyújtott az exportképes hazai cégek számára” – írják.

Az MNKH lapunkkal azt közölte: természetes, hogy a több kontinensre kiterjedő, összesen 12 iparág professzionális nemzetközi képviseletéhez szükséges külső szakértők felkérése, alkalmazása. „A megnevezett szakemberek számos olyan feladatot látnak el, melyekhez szakmai tapasztalatuk, nemzetközi kapcsolatrendszerük elengedhetetlen” – emelték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.