Tovább dagad a botrány az egri kórház körül

Eltávolították az intézményből az ortopédsebészt, aki beszélt a problémákról.

Kuslits Szonja
2016. 06. 10. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színlelt szerződés – ezzel indokolta Tóth Ildikó, az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház és Rendelőintézet igazgatója az egyik sebészük és a kórház közötti megállapodás felbontását, amelynek következményeként Pócs Alfréd nem dolgozhat többet az intézményben. Az egri kórház korábbi baleseti és ortopédsebésze – egyben a Heves megyei orvosi kamara elnöke – azonban lapunknak úgy nyilatkozott: ezek mondvacsinált okok, valójában az volt a probléma, hogy nyilvánosan beszélt a kórházban uralkodó körülményekről.

Az orvos februárban a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy több osztályon hónapokig akadozott a melegvíz-ellátás, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, és a szükséges diagnosztikai berendezéseket sem lehetett mindig használni. Nemrégiben pedig a megyei orvosi kamara nevében csalás miatt tettek feljelentést a kórházban átadott 57 millió forintos beléptetőrendszer miatt. Ezt ugyanis Pócs Alfréd szerint papíron tavaly december végén vették át próbaüzemre, a valóságban azonban csak februárban kezdték építeni, és a mai napig nem készült el. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére megerősítette, hogy az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az orvos szerint egyébként a beléptetőrendszer bevezetése teljesen értelmetlen, a sürgősségi osztály elé pedig életveszélyes ilyet telepíteni, ha ugyanis egy magánszemély érkezik sérült gyermekkel, de a rendszáma érthető okok miatt nem szerepel a rendszerben, akkor nem engedik be a kórház területére.

Pócs Alfréd arról is beszélt: tavaly 134 szakember dolgozott külsős szerződéssel a kórházban, de egyedül az ő szerződését bontották fel. – A felmondólevélben még azt írták, hogy a betegellátás zavartalanságáért a munkámra igényt tartanak, ám a jövőben közalkalmazotti jogviszonnyal foglalkoztatna a kórház – mondta Pócs Alfréd, aki június 1-jén gyanútlanul ment be dolgozni, de másnap már értesítést kapott, hogy nem láthat el beteget a kórházban, és nem ügyelhet. A sebésznek egyébként előjegyzett betegei voltak még 2017 januárjára is, őket a felmondás miatt már nem tudja megoperálni. Eltávolítása miatt bírósághoz fordul, mert szerinte az eljárás inkorrekt, ráadásul a járandóságát sem fizette ki a kórház január óta. Korábban az intézmény igazgatója azt ígérte, április végéig meg fogja kapni a neki járó összeget, ám ez azóta sem történt meg.

Sokan elégedetlenek az igazgatónő munkájával, ezért június 22-én 17 órakor az egri Dobó téren nagygyűlést tartanak a Heves megyei lakosok a jelenlegi állapotok ellen tiltakozva. A civil kezdeményezés célja, hogy beleszólhassanak abba, ki igazgatja a kórházat.

Lapunk megkereste az ügyben Tóth Ildikót is. A kérdésre, miszerint összefügg-e az orvos eltávolítása azzal, hogy többször is felemelte szavát a kórházban uralkodó áldatlan állapotok miatt, úgy válaszolt: „Határozottan visszautasítom az állítást, miszerint áldatlan állapotok vannak a kórházban.” Mint írta, Pócs Alfrédnak a kórházat kritizáló magatartása és szerződésének felmondása között nincs összefüggés. Kifejtette azt is: nem volt ígéret arra, hogy szerződésének felbontása után közalkalmazotti jogviszonyt létesít vele a kórház.

Azzal kapcsolatban, mikor fizeti ki az orvos elmaradt járandóságát, Tóth Ildikó úgy reagált: amennyiben a tényleges teljesítésének megfelelő számlát nyújt be, azt a kórház haladéktalanul kifizeti. Az igazgató visszautasította azt az állítást, hogy az intézmény nem egyenlíti ki a tisztességesen dolgozó orvosok számláit, mert mint írta, Pócs Alfréd januári számláját kifizették. Arra azonban nem tért ki, hogy februártól miért nem feleltek meg az évek óta ugyanolyan számlák. A beléptetőrendszerről az intézményvezető annyit közölt: elkészült, és jelenleg is működik, a kórház és a menedzsment jó hírnevének megsértése miatt pedig polgári peres eljárás indítását fontolgatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.