Balatoni támogatások: magyarázatot követel az LMP

A Jobbik szerint a források megvonása felér egy halálos ítélettel.

MNO
2016. 07. 08. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP azonnali magyarázatot követel a kormánytól és „továbbra sem érti, hogy ha ebben az országban a felcsúti kisvasúttól és tornacsarnoktól a Városliget 200 milliárdos szétdúlásáig mindenre van pénz, akkor miért pont az évente milliók számára felüdülést biztosító Balaton környezetének rendbetételére nem jut” – írta pénteken közleményben Szél Bernadett, a párt társelnöke. A kormány csütörtökön egyik új határozatában döntött a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról, amelynek részként visszavonta a tavalyi, 300 milliárd forintos, balatoni fejlesztésekről szóló határozatát.

A Jobbik tudja, mi kell a Balatonnak: munkahelyteremtés, versenyképes turizmusfejlesztés, az ott élők és a nyaralni érkezők körülményeinek minőségi javulása és szezonhosszabbításra alkalmas beruházások – reagált a Jobbik parlamenti frakciója a kormánydöntésre. Hozzátették: ezt azonban akadályozza, hogy a Fidesz-kormány vadászterületeként tekint a Balatonra is, koncepció helyett egyéni érdekek mentén haladnak a fejlesztések, a források mostani megvonása pedig felér egy halálos ítélettel.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: meglepte az új kormányhatározat, és érthetetlen számára, mert a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával indokolták, miközben a balatoni programnak csak egy kisebb része turisztikai jellegű. Hangsúlyozta: reméli, hogy a döntés végül nem jelent majd forráselvonást az üdülőrégiótól a tavalyi határozathoz képest, csak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) létrehozását követő pénzforrás átcsoportosításáról van szó. Hozzátette: ha az elfogadott térségi beruházások elmaradnak, az hosszú távon visszavetheti a kiemelt turisztikai régió fejlődését.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta: a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki. „Bízom abban, hogy az MTÜ ígéretének megfelelően, augusztus–szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest” – fogalmazott.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közölte: a rendelet a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolását szolgálja, a Balaton fejlesztésére biztosított pénzt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Az MTÜ szerint a kormány célja, hogy „magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust”, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról.

Aláhúzták: a kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. Így a turizmus a jelenlegi 10 százaléknál nagyobb arányban járulhat hozzá a magyar GDP-hez és még több munkahelyet teremthet.

Közölték: összegzik, és a kormánybiztos valamint az MTÜ vezérigazgatója elé terjesztik a turisztikai fejlesztések, pályázatok, források, közbeszerzések jelenlegi helyzetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.