Félszáz intézmény a szégyenlistán

A talán legsúlyosabb jogsértést pedig – a Kliken keresztül – éppen az állam okozza.

2016. 07. 07. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétről hétre bővül a jogsértő szociális és gyermekvédelmi intézményeket működtető fenntartók feketelistája. Míg februárban 19 fenntartó volt a listán, ma már 43 intézmény adatai szerepelnek rajta. Lapunk összesítése szerint 12 önkormányzati fenntartású intézmény szerepel a felsorolásban, valamint három, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó gyermekotthon és ugyanennyi, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) fenntartásában működő szociális intézmény, vagyis a jogsértő bentlakásos otthonok több mint 40 százalékát az állam vagy valamelyik önkormányzat tartja fenn. A talán legsúlyosabb jogsértést pedig – a Kliken keresztül – éppen az állam okozza.

Mint arról lapunk beszámolt, egy törvénymódosításnak köszönhetően 2015. augusztus 1-jétől „feketelistán” kell közzétenni azoknak a fenntartóknak az adatait, amelyek szociális vagy gyermekvédelmi intézményt működtetnek, és valamilyen jogsértést követnek el, vagy nyilvántartásba való bejegyzés nélkül nyújtanak szolgáltatást. A fenntartókat elmarasztaló hatósági döntéseket a Szociális Ágazati Portálon (www.szocialisportal.hu) kell nyilvánosságra hozni.

A kormány a jogszabály megalkotásakor azzal indokolta a jogsértő fenntartók adatainak nyilvánosságra hozatalát, hogy ezzel könnyebbé teszik a választást az emberek számára az egyes szolgáltatók között, és a nyilvános szégyenlista arra is jó lehet, hogy visszatartsa a további jogsértéstől a szolgáltatókat.

A listára az utolsó egy hónapban főként pszichiátriai otthonok és idősotthonok kerültek fel, amelyek esetében a leggyakoribb jogsértések között szerepel a túlzsúfoltság, a betegeknek minimálisan meghatározott élettér hiánya, az előírtnál kevesebb mosdó és illemhely, illetve a szakemberhiány. A Sajtoskálon található, állami fenntartásban lévő Vas Megyei Pszichiátriai Betegek Otthonában például a hatósági vizsgálat és az utóellenőrzés során is súlyos szakemberhiányt tapasztalt a megyei kormányhivatal, összesen kilenc ápoló-gondozói státus volt betöltetlen. Ezenfelül a fenntartó a tárgyi feltételeket sem biztosította maradéktalanul, így például gond volt az akadálymentesítéssel, a lakószobák méretével és az illemhelyek számával. Ráadásul a maximálisan előírt négy betegnél többet zsúfoltak be egy szobában, ami szintén jogsértő. A Vas Megyei Kormányhivatal ezért az otthon határozatlan idejű működési engedélyét ideiglenes hatályúvá változtatta, és megtiltotta, hogy a jogsértések felszámolásáig új ellátottat vegyenek fel az intézménybe.

Hasonló ok miatt került fel a szégyenlistára a református egyház által fenntartott Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény bajai pszichiátriai otthona is, ahol kevesebb mint hat négyzetméternyi lakóterület jutott a lakószobákban egy betegre, és itt is több mint négy beteg lakott egy szobában. A kiskunfélegyházi önkormányzatnak pedig három intézménye is felkerült a listára: a fenntartó a hajléktalanok átmeneti szállása és éjjeli menedékhelye, a családok átmeneti otthona, valamint az idősek otthona esetében is azzal követett el jogsértést, hogy nem biztosította az érintettek ellátásához a megfelelő tárgyi feltételeket.

Több szociális intézmény azért került a listára, mert kiderült, hogy nem, vagy késve tájékoztatják az általuk gondozott betegeket az intézményi térítési díjak változásáról, akiknek így nem volt lehetőségük mérlegelni a szerződés felmondását. Ezt a hiányosságot tapasztalták például a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás négy intézményében: két tatabányai idősek otthonában, valamint egy környei és egy vértesszőlősi intézményben. Hasonló problémát észleltek a Kállói Idősek Otthonában is.

A magánfenntartói jogsértések közül az egyik legutóbbi az Élet-Hossz Alapítványhoz köthető, mely a budaörsi Kőfejtő utcában található idősek otthonát működteti. Az intézményben az utóellenőrzés során is komoly túlzsúfoltságot találtak, ezért szociális igazgatási bírsággal sújtották a fenntartót. Pénzbüntetést kapott az az asszony is, aki Hajdúsámsonban működtetett a nyilvántartásba való bejegyzés nélkül – vagyis illegálisan – idősek otthonát. Neki azonnal meg kell szüntetnie az otthont, és a 250 ezer forintos igazgatási bírságot is meg kell fizetnie. A Jobb Otthon Szociális és Egészségügyi Ellátásért Alapítvány által fenntartott bodajki idősek otthona pedig azért szerepel a szégyenlistán, mert dolgozóik egy részének nem volt megfelelő szakképesítése, illetve az ellátottaknak nem biztosították a diétás étkezést.

A Klik alapesetben oktatási intézményeket tart fenn, a szociális és gyermekvédelmi intézmények szégyenlistájára csak olyan többcélú intézmény fenntartójaként kerülhet fel, amely gyermekvédelmi feladatokat is ellát. A hatósági ellenőrzések ugyanakkor megállapították, hogy – bár csak néhány intézmény tartozik hozzá – három gyermekotthonban is gyerekeket veszélyeztetett. A Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon kömlődi és tatai különleges gyermekotthonában tartott ellenőrzés is azt tárta fel, hogy az otthonba rendszertelenül és kiszámíthatatlanul érkezett a pénzbeli ellátmány, ezzel a Klik veszélyeztette a gyerekek teljes körű ellátását, ezen belül az élelmezését. Nincs a listán, de az alapjogi ombudsman épp a napokban állapította meg egyik jelentésében, és lapunk is beszámolt róla, hogy a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói gyermekotthonában ugyanilyen jogsértést követett el a Klik. Előfordult, hogy két hónapig egyetlen fillér ellátmányt sem folyósított, és a gyerekek zsebpénze is késve érkezett. Szerepel azonban a listán ugyanennek az intézménynek a hódmezővásárhelyi gyermekotthona, amely esetében a Csongrád Megyei Kormányhivatal azért marasztalta el a Kliket, mert nem gondoskodott az otthon teljes területén a fűtésről. A kormányhivatal megtiltotta a Kliknek, hogy további gyermekeket vegyen fel az intézménybe, és lezáratta a fűtetlen helyiségeket.

A gyermekvédelmi feladatot ellátó intézmények fenntartói közül a köröstarcsai önkormányzatot azért marasztalták el, mert bölcsődéjében nem tájékoztatták írásban a szülőket a gyerekek után fizetendő személyi térítési díjakról, és jogorvoslati lehetőséget sem adtak a díjak mérséklésére, elengedésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.