Rogán: Soha indokoltabb nem volt a népszavazás

Keményen kaptak a migránsok és Brüsszel is.

MTI
2016. 07. 20. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet arra az álláspontra jutott, hogy nagy veszély fenyeget, és soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most, ugyanis a bizottság javaslata teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól.

Hozzátette: a brüsszeli bizottság javaslata nemcsak arról rendelkezik, hogy az Európába érkezett és valamilyen formában befogadott bevándorlókat kötelező formában osszák szét a tagállamok között, hanem arról is, hogy még a menekültkérelmek elbírásra vonatkozó jogkört is elvonnák a tagállamoktól.

Mint mondta, a bizottság létrehozna egy közös európai menekültügyi hivatalt, amely „a brüsszeli bürokrácia kinyújtott kezeként” bírálná el az összes bevándorlási és menekültkérelmet, ez a szerv döntené el, hogy kit kell befogadni, ezt követően pedig a bizottság kötelező jelleggel szétosztaná az így befogadott embereket a huszonnyolc uniós tagállamba.

Hangsúlyozta: a kormány szerint ez teljes egészében elfogadhatatlan, óriási veszélyt és kockázatot jelent, egyrészt azért, mert a javasolt rendszer nyilvánvalóvá teszi, hogy a beáramlás folytatódni fog Európába, holott ennek a megállítására lenne szükség. „A legjobb beáramlás a nulla beáramlás” – fogalmazott a politikus. Szerinte a határok megvédése az elsődleges, nem a bevándorlást ösztönző közös menekültügyi rendszer létrehozása.

Rogán Antal szerint a javaslat nemcsak azért hátrányos Magyarország és a visegrádi országok számára, mert kötelezővé teszi a befogadást, illetve szankcionálja, ha valaki nem fogad be bevándorlókat, hanem azért is, mert a bevándorlók befogadásáért kapható tízezer eurós jutalmat nagy valószínűséggel a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák, ahogyan korábban Soros György javasolta.

A miniszter kijelentette, hogy a kormány minden fórumon fel fogja emelni szavát az Európai Bizottság javaslata ellen, elsősorban a csütörtöki visegrádi csúcson, ezt követően pedig Brüsszelben is. A kabinet a magyar parlamentnek pedig azt fogja javasolni, hogy ilyen jellegű európai uniós jogszabályok megtárgyalása során „piros lapos eljárás keretében” mondjon nemet az EB kezdeményezésére – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány úgy ítéli meg, hogy a népszavazás soha nem volt annyira aktuális kérdés, mint most, ezért intenzíven folytatni fogja a népszavazásról szóló tájékoztató kampányát.

Elmondta, hogy a kampány jelenlegi szakaszában a brüsszeli bevándorláspolitika hátrányaira és következményeire szeretnék felhívni a figyelmet. A kormány szeretné, ha mindenki tudná Magyarországon, hogy a brüsszeli bevándorláspolitika eredményeként csak az elmúlt egy évben több mint 1,5 millió illegális bevándorló érkezett Európába. Emellett szeretnék, hogy mindenki tisztában legyen azzal, csak Líbiában 1 millió, Törökországban pedig 3 millió ember van menekülttáborokban, akik szeretnének eljutni Európába – ismertette a miniszter a kampány üzeneteit. A kampányüzenetekről a Hír TV összeállításából, valamint a Magyar Nemzet cikkéből tudhat meg többet.

Hozzátette: ugyancsak szeretnék nyilvánvalóvá tenni, hogy összefüggés van a terrorizmus és az illegális bevándorlás között, hiszen a párizsi merényletek elkövetői nagyobbrészt bevándorlók voltak; az elmúlt egy évben, az isztambuli merényletet is beleszámítva, több mint háromszáz ember halt meg terrorcselekmények miatt Európában. Az is nyilvánvaló – folytatta –, hogy az illegális migráció együtt járt a bűnözés növekedésével, hiszen a bevándorlás kezdete óta a nők elleni erőszakos cselekedetek száma láthatólag megnövekedett Európában.

Rogán Antal szerint ezek olyan fontos kérdések, amelyekről mindenkinek tudnia kell, de a kormány készen áll a vitára ezekről az állításokról. Elmondta azt is: jelenleg a kormány július 31-éig nyitott meg egy olyan keretet, amelyből több kampányt is folytat, augusztus 1-jétől pedig egy új keretet nyit meg, ezek adatai megtalálhatók lesznek a kabinet honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.