Gyorsan véget ért a rendkívüli parlamenti ülés

A napirend előtti felszólalások után bezárták az Országgyűlés hétfőre összehívott rendkívüli ülését.

MTI
2016. 08. 22. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával. Az ellenzéki párt azért javasolt jogszabály-módosítást, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel.

A kormánypártok – amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre – politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábban rámutatott arra is: a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

Az LMP társelnöke szerint a kormánypártoknak hatalmi szempontból az az érdekük, hogy a külföldön dolgozó magyarok ne tudjanak részt venni a kvótareferendumon, ezért akadályozták meg távolmaradásukkal azt, hogy az Országgyűlés érdemben megtárgyalja a választási eljárási törvény módosítását.

A Fidesz–KDNP lemondott azok képviseletéről, akik az alacsony bérek miatt hagyták el az országot, holott korábban 15 millió magyar képviseletét ígérték – jelentette ki Szél Bernadett hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, a Fidesz–KDNP egy régi „tűrhetetlen” adósságát rendezte volna azzal, ha a határon túli magyarokhoz hasonlóan a külföldön élőknek is lehetőséget ad a levélben történő szavazásra.

Hangsúlyozta: a kormánypártok a távolmaradásukra nem tudtak épkézláb magyarázatot adni, csupán azt bizonyították, hogy a kvótanépszavazás számukra hatalomtechnikai eszköz. Nem lehet a nemzet politikai közösségét mesterségesen kettészakítani – fűzte hozzá.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) az internetes szavazás bevezetését javasolja az egyenlő hozzáférésre hivatkozva, szerintük ugyanis a demokrácia gyakorlásába nem fér bele, hogy van, aki levélben szavazhat, míg másoknak 500 kilométert kell utazniuk.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta, hogy a Fidesz nem vett részt a levélszavazás kiterjesztéséről szóló rendkívüli parlamenti ülésen. Mint írták, nem hagyják, hogy ezt vagy a Városligettel kapcsolatos vitákat szőnyeg alá söpörjék, ezért ősszel választ várnak a kormánypárti politikusoktól. A PM a választási eljárási törvénnyel összefüggésben azt írta, hogy internetes szavazást vezetnének be, s azt jelenlegi Ügyfélkapu-rendszer átalakításával, titkos szavazáson tennék lehetővé.

A Fidesz elfogadhatatlannak tart minden olyan javaslatot, amely ellehetetlenítené az október 2-i kvótareferendumot – közölte Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz ezért sem támogatta azt az indítványt, amelyről az ellenzék akart tárgyalni a parlamentben, mert az is ilyen volt – mondta a frakciószóvivő.

Halász János érdekesnek nevezte, hogy a levélben szavazás kiterjesztését célzó, jobbikos képviselők által benyújtott javaslatról tartott augusztus eleji ötpárti egyeztetésen – a Fidesszel ellentétben – a szocialisták nem vettek részt, sőt akkori közleményükben arról írtak: a Jobbik számító és hiteltelen indítványa a Fidesz sugallatára készült. Majd „eltelt tíz nap”, és „ugyanezt a javaslatot, amit számítónak és hiteltelennek minősítettek, aláírták az MSZP-s képviselők” – mondta.

A háttérben szerinte az áll, hogy el akarják lehetetleníteni a migránsok kötelező betelepítése elleni október 2-i népszavazást.

Az előterjesztést ezen túlmenően eljárásjogi és tartalmi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a Fidesz – közölte, emlékeztetve, hogy a választójogi törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság próbáját is. A benyújtott javaslatot kidolgozatlannak nevezte, hangsúlyozva továbbá, hogy ha egy választás küszöbén változtatnának az eljárásjogi szabályokon, az a demokratikus hagyományok sárba tiprása lenne.

A Fidesz a Jobbik magatartását is furcsállja és egyre homályosabbnak látja – folytatta a szóvivő –, mert bár népszavazási részvételre és nem szavazatra buzdítanak, addig a mostani javaslatuk megakadályozná a referendumot.

Megjegyezte: az LMP-nek is tisztáznia kellene az álláspontját a témában.

Arra a kérdésre, hogy a 2018-as választásra a Fidesz hajlandó-e biztosítani a levélben szavazást a külföldön dolgozó magyar állampolgároknak, a politikus azt válaszolta: az az álláspont nem csak ma érvényes, ahogy a most beterjesztett törvényjavaslat tartalmilag sem elfogadható a Fidesznek.

A Fidesznek az az érdeke, hogy az egzisztenciális bizonytalanság miatt nyugatra menekült több százezer magyar csak nagy erőfeszítések árán tudjon véleményt mondani. A kormánypárt ezért nem támogatott egy konszenzuson alapuló, jogkiterjesztő indítványt, mely így megfelelt volna a jogbiztonság követelményének is – áll a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Jobbik szerint még időben ki lehetett volna terjeszteni a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok levélben szavazásának lehetőségét, hogy ők is leadhassák voksukat az október 2-i népszavazáson. Ismert, ötször volt rá példa, hogy a Fidesz néhány nap alatt módosította a „gránitszilárdságú” alaptörvényt, tehát a levélben szavazás kiterjesztésének is csak a Fidesz politikai akaratának hiánya volt a gátja.

Mint írják, a Jobbik következetesen képviseli korábban is vallott álláspontját: Magyarországra az itt élők beleegyezése nélkül ne telepítsenek be senkit, és ennek kimondásához a nyugatra kényszerült magyaroknak is minden lehetőséget meg kellene adni. Elkeserítő, hogy ezt épp a Fidesz akadályozza meg.

Jelenleg az ország „minden pontján sistereg a gyűlölet” – mondta az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az Együtt nem akarja, hogy Magyarország a gyűlölet miatt váljon hírhedtté, „rosszul vagyunk attól, hogy a kormány folyamatosan áskálódik”.

Az október 2-i népszavazásnak nincs semmilyen jogi következménye, a kabinet kérdése emiatt értelmetlen, és nem lehet tudni, hogy a kormány „mire akarja használni az emberek szavazatait” – fogalmazott a független képviselő, aki szerint a kormánynak nincs olyan javaslata, amelyik segítené megoldani az európai menekültkérdést.

Aki nem akar a gyűlöletkampányban részt venni, ne szavazzon október 2-án – ismételte meg pártja bojkottfelhívását Szelényi Zsuzsanna.

A hétfői rendkívüli parlamenti ülés témájáról azt mondta, pártja követeli, hogy minden magyar állampolgár ugyanolyan jogosítványokkal vehessen részt a választásokon, így a külföldön élők is szavazhassanak levélben. Felszólított, hogy minden magyarországi választás előtt készüljön új névjegyzék.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.