A gazdasági válság hatására a rendelkezésre álló élelmiszer egy főre jutó mennyisége 2008– 2012 között folyamatosan csökkent hazánkban. 2013-ban a kedvezőtlen folyamat végre megtorpant, egy évvel később pedig markánsan, 5,1 százalékkal növekedett az egy főre jutó élelmiszer mennyisége. Ezzel a magyarországi élelmiszer-kínálat meghaladta a 2010. évi szintet, bár a válság előtti mennyiséget még nem érte el – közli a lapunk által megismert, 2014-es élelmiszermérleg-adatokat elemző friss kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár az adatok nem a tényleges fogyasztást mutatják, hanem a boltok kínálatát vizsgálják, a mutatókból következtetni lehet a magyarok fogyasztási szokásaira is, hiszen az áruházak kínálata szorosan igazodik a fogyasztók igényeihez is. Az egészséges életmód tekintetében felemás a kép: több szárnyast eszünk, de a halból nem nőtt a kínálat, több gyümölcs jut az asztalra, a növekedés azonban szinte kizárólag az almának köszönhető, zsiradékból pedig még mindig túl sokat használunk.
Az egy főre jutó összes élelmiszer több mint harmadát teszik ki az állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás), ezek együttes mennyisége 2014-ben az előző évhez képest átlagosan közel 6 százalékkal emelkedett. Fejenként 59 kilogramm hús jutott, 3 kilogrammal több, mint egy évvel korábban. Ez kissé meghaladta a 2010. évi kínálatot, de még mindig nem érte el a 2009-es szintet, amikor 62 kilogramm hússal számolhattunk. Ezen belül változatlanul a baromfihús részesedése volt a legnagyobb (26 kilogramm), amit szorosan követ a rangsorban a sertéshús (25 kilogramm/fő). Mindkettő esetében egy év alatt több mint 5 százalékkal bővült a kínálat. A marhahús, a belsőség és az egyéb húsfélék együttesen változatlanul az összes fogyasztható hús 12 százalékát tették ki, a marhahús mennyisége a fejenként 2,2 kilogrammos mélypontról 2014-ben 2,5 kilóra nőtt. Az egy főre jutó hal mennyisége 3,7 kilogramm volt, csakúgy, mint az előző évben. Ennél csak 2007-ben és 2008-ban juthattunk több halhoz, és a fogyasztható mennyiség akkor is csupán fejenként 10 dekagrammal haladta meg a mostanit.