Titkosítás alatt a Seuso-akták

Minden jel szerint éveket kell várni, hogy kiderüljön, mennyi pénzért jártak közben a tárgyalásokon.

Horváth Csaba László
2016. 08. 11. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha tizenötmillió euróért, azaz nagyjából négy és fél milliárd forint közpénzért vásárolta vissza Magyarország a Seuso-kincsek hét darabját, a tárgyalásokkal kapcsolatos adatok egy részét titkosította a Miniszterelnökség. Lapunk csaknem fél éve fordult közérdekűadat-igényléssel a tárcához, arról érdeklődve, hogy ügyvédként kik és mekkora illetményért vettek részt a IV. században készült dísztárgyegyüttes visszavásárlásáról szóló tárgyalásokon. A Lázár János vezette tárca azonban megtagadta az információk kiadását.

A Miniszterelnökség közölte, a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a 15 darabból álló, késő ókori műkincsegyüttes hiányzó darabjai is Magyarországra kerüljenek. A tárgyalások pedig különleges körültekintést igényelnek. Mint írták, a kormány meggyőződése szerint jelentősen rontaná pozícióikat és esélyeiket, ha a korábbi vagy a folyamatban lévő tárgyalások bárminemű részletéről a Miniszterelnökség tájékoztatná a nyilvánosságot. Ezért – tették hozzá – az egyeztetések sikere érdekében nem áll módjukban részletesebb információkat adni. Mivel a kincsek visszaszerzését teljes mértékben közpénzből finanszírozták, lapunk a Fővárosi Törvényszékhez fordult az ügyben, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezze a tárcát a kért adatok kiadására.

Az első tárgyaláson azonban a Miniszterelnökség meglepő nyilatkozatot tett. Kiderült, hogy Lázár János 2013-ban minősítette a kért iratokat. A minősített adat kiadása, nyilvánosságra hozatala pedig bűncselekmény, ezért a tárca lapunk keresetének elutasítását kérte. Ugyanakkor a Miniszterelnökség semmilyen irattal nem bizonyította, hogy a kért adatok kiadását jogszerűen tagadta meg, ezért lapunk titokfelügyeleti hatósági eljárást kezdeményezett az ügyben. Az eljárást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) folytatja, amely kötelezheti is a minisztériumot a minősítés megszüntetésére, ha az nem felel meg a jogszabályoknak. Úgy tudjuk, hogy a kért adatokat 10 évre titkosították, ám értesüléseinket tegnap lapzártánkig nem erősítette meg a Miniszterelnökség.

Mint ismert, a Seuso-kincsek darabjait az 1970-es évek közepén találta meg Sümegh József, a Fejér megyei kőszárhegyi kőbánya kisegítő munkása. Ma sem tudni, pontosan hol bukkant a felbecsülhetetlen értékű késő római kori ezüsttárgyegyüttesre, pedig ez az információ létfontosságú volna a kincs magyarországi eredetének bizonyításához, és a még külföldön lévő darabok visszaszerzéséhez. A talált tárgyakat négy-öt évig rejtegette, közben többet elcserélt vagy eladott. A helyiek többször látták őt magas rangú magyar és orosz katonatisztek társaságában. Sümegh Józsefet 1980 decemberében meggyilkolták, de a bűncselekményt az ügyben eljáró katonai ügyészek öngyilkosságnak állították be.

A kincsek legutóbb akkor kerültek a közbeszéd homlokterébe, amikor áprilisban bemutatták Dézsy Zoltán dokumentumfilmjét. Ebben a filmrendező Jüllich Ádám üvegiparban érdekelt nagyvállalkozót nevezte meg mint azt az embert, akinek információi lehetnek a Seuso-kincsekről, és talán még birtokolhat is pár darabot belőlük. Jüllich a Népszabadsággal közölte, minden alapot nélkülöz az állítás. A vállalkozó akkor azt mondta, megfontolja, tegyen-e jogi lépéseket Dézsy Zoltánnal szemben. A dokumentumfilmes válaszul közölte, áll minden per elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.