„Csak ne öljenek!” – A muszlim központnál jártunk

A valóságban és a különféle véleményeken keresztül is körbejártuk a Gutenberg teret.

Tompos Ádám
2016. 09. 01. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Építkezés hangjai hallatszottak a VIII. kerületi Gutenberg téren, amikor szerda délelőtt ott jártunk. A Gutenberg tér 2. alatti lakóházon éppen teljes felújítást végeznek – ráférne ez a szemközt álló, Budapest egyik legszebb épületének számító Gutenberg-otthonra is –, s az 1-es szám földszintjén is nagy munkálatok zajlanak. Itt alakítják ki ugyanis a Jótékonysági Béke Alapítvány kulturális központját, amelyben az első hírekkel ellentétben muszlim imahely nem létesül. Ellenben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel éppen szemben épül, és akadnak olyanok, akik ezt nem nézik jó szemmel.

Az ingatlan a pincével együtt egyébként 554 négyzetméteres, korábban önkormányzati tulajdonban volt, majd a leromlott állapotú részt 2014-ben eladták harmincmillió forintért. Az új tulajdonos aztán továbbpasszolta az alapítványnak. A sarokház lakói több közgyűlésen is foglalkoztak az üggyel, attól tartva, hogy konfliktus lesz a két intézmény ilyetén közelségéből. Az alapítvány képviselője azonban ígéretet tett a békességre, így aztán a lakástulajdonosok is kötélnek álltak – írta meg kedden a Népszabadság.

Ugyan arról volt szó, hogy a szervezet eredeti állapotában állítja helyre az utcafrontot, végül más színt választottak, amely elüt az épület maradékának külsejétől. Ám a lakók számára nem ez jelentette a legfőbb gondot, hanem inkább az, hogy a felújítások miatt elzárták a gázt, és aztán bő egy hétig nem is kapcsolták vissza. Éppen ottjártunkkor történt meg.

A tér túloldalán fekvő bolt alkalmazottja, a harmincas évei első felében járó Zoltán nem tudta, mi épül a rabbiképzővel szemben. Miután felvilágosítottuk, elmondta: két hónapja dolgozik az üzletben, azóta mindenféle nációjú vevő járt náluk, de „zsidónak vagy muszlimnak kinéző” nem. Ő keresztény emberként senkit sem ítél el, bár a muszlimokról nem tudja pontosan, milyen istent imádnak, ráadásul „sokat gyűlölködnek”, ezért antipatikusak számára. Ám gazdag kultúrájuk, művészetük van. „Ha ez kulturális központ, akkor azt mondom: miért ne” – jelentette ki Zoltán. Hozzátette: „nekem örök rejtély az arab kultúra. Nem szeretem, távol áll tőlem, nagyon idegen, nagyon félelmetes, nem csak azóta, amióta ez a migránsbalhé van.” Szavait nevetve zárta:

„Nincsen ezzel baj. Jöjjenek, higgyenek. Csak ne öljenek.”

Egy kutyát sétáltató harmincas-negyvenes nő is azt mondta, nem szokott „ránézésre” zsidó vagy muszlim embereket látni a környéken. A tér közepén lévő játszótéren üldögélő, hatvanas éveiben járó Jutka szerint egyáltalán nem gond, hogy a rabbiképző mellett létesül a muszlim kulturális központ. „Hadd jöjjön a nép, nekem nincs bajom egyikkel sem. Ha bevándorolnak, itt vannak, ha kimennek, kimennek. Csak ne legyen baj” – jelentette ki, hozzátéve: aki rossz, bármelyik országban rossz.

„Békességben legyenek, az a lényeg. Elférnek”

– mondta Jutka. Szerinte baj akkor is történhet, ha nem egymás mellett létesül két efféle intézmény. Ugyanígy vélekedett egy ötvenes évei vége felé járó járókelő is: a nő szerint csak generálják a konfliktust azok, akik azon problémáznak, hogy rabbiképző mellett létesül a muszlimoknak szóló központ.

Miután az Atv.hu elsőként hírt adott a centrum létesüléséről, a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága a Facebookon tett közzé tiltakozó nyilatkozatot, ám rövid idő után eltávolította. A Népszabadság úgy tudja, hogy Radnóti Zoltán, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rabbitestületének elnöke „kellő egyeztetés nélkül” hozta nyilvánosságra az írást, amit a szervezet vezetői nem vettek jó néven. Így végül Radnóti oldalára saját véleményként került ki a közlemény.

Határozottan tiltakozott az ellen, hogy „a Schreiber Sándor utcai zsinagógakörzet mellett néhány méterre, a »Jótékonysági Béke Alapítvány« fennhatósága alatt (lopakodva) ingatlant vásárolva egy muszlim »kulturális« központ épüljön”. Reméli, hogy az önkormányzat és a Belügyminisztérium tenni fog az „áldatlan állapot megszüntetéséért”. A fő problémája nem a központ létesülésével van, hanem azzal, hogy az említett alapítvány megjelent a környéken – írta. Hozzátette:

„Az alapítvány vezetője azon »palesztin« személy (Saleh Tayseer), akit nem oly rég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merényletkísérlettel gyanúsítottak meg és helyeztek előzetes letartoztatásba.”

Az eljárást végül bizonyítékok hiányában megszüntette a Fővárosi Főügyészség, ám a fogorvos így is több mint két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, ezért később valamennyi kártérítést kapott. Kábítószerrel való visszaélés miatt is folyt egyébként ellene eljárás, az alapítványt mégis a mai napig ő vezeti. Száleh Tajszír helyettese, Szamer Alvani lapunknak azt mondta, az alapítvány vezetője csak

„jön-megy, most is külföldön van, zarándoklaton”.

Tajszír még 2014-ben bejelentette, elköltözik Magyarországról, mert „munkásságának eredménytelensége” miatt „kedvét és reményét vesztette a hazai hitterjesztéssel kapcsolatban”.

Száleh Tajszír csalódottságában közrejátszhatott az is, hogy hét évvel ezelőtt ugyan már megvolt az engedélyük az akkor még az MSZP-s Molnár Gyula vezette XI. kerülettől, hogy a Budaörsi útra építsenek egy háromszáz fő befogadására alkalmas mecsetet, amely mellé iskolát és egy ötvenezer kötetes könyvtárat terveztek, a beruházás végül meghiúsult. A Fidesz kerületi önkormányzati képviselője, Surányi Ildikó ugyanis aláírásokat gyűjtött és lakossági fórumot szervezett annak érdekében, hogy ne jöhessen létre a Jótékonysági Béke Alapítvány kulturális központja. A szintén fideszes vezetésű VIII. kerületet viszont a jelek szerint nem zavarná a muszlim központ, pedig Kocsis Máté polgármester tavaly még nagyon ágált a többségében szintén muszlim migránsok ellen.

Azt, hogy a zsidóknak a központot létrehozó alapítvány vezetőjével van baja, alátámasztja a Szombat című politikai és kulturális folyóirat portáljának keddi cikke. Ebben az állításuk szerint a Hit Gyülekezetéhez közel álló Vigyázó blog posztját idézik, amely hosszasan foglalkozik a jordániai születésű palesztin fogorvos, Tajszír viselt dolgaival. Sőt, egy 2004-es Hvg.hu-cikkre hivatkozva azt írták, az alapítvány alapítója, a bosnyák diplomata-útlevéllel rendelkező Elfaith Hassanein többször is gyanúba keveredett a délszláv háború alatt Al-Kaidához köthető csoportoknak való illegális fegyverszállítás miatt.

A Jótékonysági Béke Alapítvány és a hozzá kötődő Iszlám Egyház működteti egyébként a Bartók Béla úton fekvő Dárusszalam Mecsetet is, amelynek Facebook-oldala a kulturális központtal kapcsolatos híreket követően elérhetetlenné vált. A mecset a szaúd-arábiai Al-Haramain jótékonysági szervezettől kapott pénzügyi támogatást. A Blikknek akkor maga Tajszír ügyvédje ismerte el, hogy kétszer is járt Budapesten annak a szaúdi alapítványnak a vezetője, amely mintegy százhúszmillió forintot próbált átutalni a Jótékonysági Béke Alapítványnak. Az ügyvéd azt is elismerte, hogy az összegből mecsetet építettek és ingatlant vásároltak volna.

Megkérdeztük az ügyben a másik magyarországi muszlim csoportot, a Magyar Iszlám Közösséget – márciusban jártunk a nyílt napjukon is –, amely azonban a kulturális központ létesítéséről csak a sajtóból értesült, és nem kívánt állást foglalni az ügyben, illetve a vitában.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.