Megfakult kormányzati szürkeállomány

A Századvég-csoport az idén már egyetlen közbeszerzésen sem indult.

Horváth Csaba László
2016. 09. 20. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem bruttó kilencmilliárd forint. Ennyi állami és önkormányzati megbízást nyert el tavaly a közbeszerzési eljárásokon a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, illetve a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A két társaság közösen vagy külön pályázva tizenhat tenderen volt sikeres. Ráadásul az óriási összeg nem jelenti a két tanácsadó-kutató cég tavalyi teljes bevételét, ezek a pénzek ugyanis csak a nyilvános közbeszerzési eljárásokon elnyert összegek.

A tavalyi csillagászati összeghez képest meghökkentő, hogy a Századvég-csoport 2016-ban egyetlen közbeszerzési eljáráson sem vett részt. Az idén egyébként a Századvég Alapítvány két kulcsfigurája is távozott a kuratóriumból. Lánczi Andrást a Budapesti Corvinus Egyetem rektorának választották. A kuratórium elnökhelyettese, Szalay-Bobrovniczky Kristóf június 20-tól pedig londoni nagykövetként tevékenykedik.

A Századvég-csoport „kiüresedése” miatt lapunk egyebek mellett arról érdeklődött a társaságnál, miért nem indult az idén közbeszerzéseken a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A csoport válaszában azzal magyarázta távolmaradását a kormányzati tenderektől, hogy a korábban megnyert közbeszerzések megvalósítása hosszú távú szakmai feladat, amelyet a szerződések alapján több évig lát el a Századvég.

Ugyanakkor az agytröszt ezen érvelése kissé sántít, ugyanis 2012 óta minden évben rendszeresen nyertek el közbeszerzési pályázatokat, méghozzá többször milliárdos tételben. A korábbi években pedig nem hivatkoztak a hosszú távú feladatok ellátására, hanem folyamatosan pályáztak az állami tendereken.

A Századvég megkeresésünkre közölte azt is, hogy továbbra is részt vesz a magyar politikai gondolkodás formálásában és a közvélemény tájékoztatásában. Mint írták, szakértőik folyamatosan megnyilvánulnak, és naponta fejtik ki álláspontjukat vagy publikálnak a különböző médiafelületeken, a migrációs, makrogazdasági és aktuálpolitikai témákban egyaránt. Összegezve kijelentették, hogy a Századvég nemhogy passzívvá válik, hanem aktivitása tovább erősödik. Hozzátették: a Századvég továbbra is változatlanul ellátja a kormányzati tanácsadási feladatait.

A Fidesz-közeli agytröszt utolsó közbeszerzési megbízását tavaly karácsony előtt egy nappal nyerte el. A társaság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közel bruttó 800 millió forintos tanácsadói tenderén volt befutó. Az utolsó szerződéskötés dátuma pedig kulcsfontosságú lehet, ugyanis nagyjából azzal egy időben döntött a Kúria arról, hogy ki kell adni a Vs.hu újságírójának azt a közel 78 ezer oldalnyi Századvég-tanulmányt, amelyet a Miniszterelnökség tartott vissza. A tárca három év pereskedés után volt kénytelen kiadni a kormányközeli elemzőcég által 2012 és 2014 között, 4,1 milliárd forintért készített tanulmányokat.

Az iratokat végül az idén februárban kapta meg a Vs.hu. Kiderült, hogy a Miniszterelnökség titkolózása nem volt alaptalan, ugyanis csupán a dokumentumok negyedét lehetett valódi elemzésnek, illetve tanulmánynak nevezni. A fennmaradó iratok közvélemény-kutatási nyersanyagok voltak, amelyekről a szakértők úgy vélekedtek, hogy fabatkát sem érnek. A Századvég ugyanis – mások mellett – olyan kínos elemzéseket végzett, mint például a termelői piacok népszerűsége, illetve hogy abból milyen következtetéseket lehet levonni a lakosság pártszimpátiájára vonatkozóan. Különös megállapításokra jutottak. Azon kérdésükre, hogy „szokott-e ön termelői piacra járni?”, a következő eredmények születtek: „ha igen, és annak hangulatával teljes mértékben elégedett, akkor ön a legnagyobb valószínűséggel MSZP-szavazó, ám ha inkább elégedetlen, akkor jó eséllyel LMP-s vagy kereszténydemokrata érzületű”.

Ugyanakkor nem ez volt a Századvég-csoporthoz köthető egyetlen olyan ügy, amely miatt esetleg olyan kormányzati döntés születhetett, hogy az agytrösztöt takaréklángra kell állítani. 2014-ben robbant ki az úgynevezett kitiltási botrány, amelyben az amerikai étolajgyártó vállalat, a Bunge közbenjárására az étolajjal való áfacsalás és korrupció miatt az Egyesült Államok hat magyar állampolgárnak büntetésből megtiltotta, hogy a területére léphessen. Az ügy bíróságra került, ahol az amerikai társaság partnere tanúvallomásában azt állította, hogy az étolaj áfájának csökkentését a kormányhoz közel álló, befolyásos Századvég-csoport tudja elintézni, az ára pedig kétmilliárd forint. Az egyik kitiltottként Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi elnökének neve vetődött fel a sajtóban. A hírek szerint épp a Bunge ügyében üzérkedett befolyással, és emiatt került rá a listára. Heim ezt kategorikusan visszautasította.

Az áfacsökkentési ügy pikantériája, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére néhány hónapja elárulta, hogy a Századvég állami és piaci megrendelésre is végzett – öt-hat – olyan kutatást, amely az áfacsökkentés gazdasági hatásaival foglalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.