Orbán: Nem engedünk a politikai zsarolásnak

Letelepedési kötvény, leépítések, Népszabadság – ezekről is szó esett az Országgyűlés plenáris ülésén.

MNO
2016. 10. 24. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülésen egyebek mellett szó esett:

Az első ülésnap végén a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolítják le.

Senki sem készül hősnek – kezdte a parlamentben napirend előtti felszólalását Hiller István. A politikus nem tekinti véletlennek, hogy többek között Nagy Imre neve sem hangzott el a forradalom évfordulóján. Úgy véli, egy demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között. Kiemelte: ami a Népszabadsággal történt, az a sajtószabadság csorbítása.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a tíz évvel ezelőtt tönkretett évfordulóról beszélt. Szót ejtett arról is, hogy Szanyi Tibor kijelentette, nem tudja nemzeti ünnepnek tekinteni október 23-át. Szerinte a baloldal próbálta „széttrollkodni” az ünnepet. Százezrek ünnepelték az '56-os évfordulót – emelte ki a politikus, aki megköszönte a „csendes és büszke” kiállást.

Soltész Miklós, a KDNP politikusa kiemelte: a baloldal viselkedése vasárnap „elkeserítő volt, de számítottunk rá”. A lengyel és a magyar himnusz kifütyülését pedig a baloldal szégyenének nevezte.

Kósa Lajos pedig arról beszélt, hogy az 1956-os hősökre emlékezve fejet hajtani illik, nem pedig „fütyörészni”. Ők az ÁVH-val vagy az emberekbe lövetőkkel értenek egyet, esetleg csak nem ismerték fel, hogy ha nem tetszik egy politikai párt, akkor szerveznek egy tüntetést, de nem bántják meg a hősöket? – tette fel a kérdést. Dömötör Csaba szerint a baloldal – bár megpróbálta – nem tudta tönkretenni az évfordulót.

Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló napirend előtt az Országgyűlésben azt mondta, megtiszteltetés, hogy szólhat az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából. A szabadság, a barátság, a szolidaritás kulcsszavak a magyar–lengyel kapcsolatban, és az összefogás eredményeként számos rendezvény tanúi lehettünk, amelyek a két nép kapcsolatát erősítették. „Méltón ünnepeltük az ünnepet, a fütyülőkkel ne foglalkozzunk!”

Az LMP-s Szél Bernadett egyebek közt azt mondta, véleménye szerint „végtelen pofátlanság”, hogy munkaerőhiányra hivatkozva bocsássanak el embereket. 230 ezer közmunkás egyharmadának van képesítése, mégsem foglalkozik velük a kormány. „Rogán Antal menjen villanyszerelőnek, Lázár János álljon futószalag mellé” – mondta a politikus.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiaci államtitkára közölte: Magyarországon jelentős munkanélküliség következett be. A gazdaság megnövekedett, vannak olyan területek, ahol munkaerő iránt jelentős verseny alakult ki, ilyen például az építőipar. Mint mondta, az állam által foglalkoztatottak száma a környező országokhoz képest elég nagy.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ismét a letelepedési kötvények megszüntetését kérte. Németh Szilárd a hétvégén azt mondta, hogy az áprilisi Vona Gáborral egyet ért, az októberivel nem. A politikus ennek kapcsán közölte, hogy Németh áprilisban sem értett egyet vele. A képlet egyszerű, dönteni kell, hogy a gazdag migránsok pénze a fontos, vagy az ország valódi megvédése? – tette fel a kérdést, és hozzáfűzte: „Az orbánizmus nemzeti szalagba kötött hazudozás”.

Dömötör Csaba államtitkár Vona felvetésére válaszolva elmondta: a letelepedési kötvény hasznot hoz az országnak, vásárlóit nem lehet összekeverni a migránsokkal.

Az interpellációk tárgyalása során a szocialista Bangóné Borbély Ildikó a pedofíliával vádolt bicskei gyermekotthon igazgatójának állami kitüntetéséről beszélt. Hogyan terjeszthette fel Balog Zoltán a gyermekotthon vezetőjét az elismerésre? – tette fel a kérdést. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszában közölte: a kormányzat nulla toleranciát hirdetett a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatosan. Kiemelte: az ilyen és hasonló szexuális bűncselekményeket el nem évülővé tették.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ezt követően a Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban azt mondta, „ezt a bérgyilkosságot politikai megrendelésre követték el”. Kivizsgálják-e, hogy milyen háttéralkuk álltak a puccsszerű lapmegszüntetés mögött? – tette fel a kérdést.

Ami a magyar sajtószabadságot illeti, köszöni szépen, jól van – válaszolt Dömötör Csaba, és hozzátette: a Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, az emberek nem érdeklődtek a lap iránt. A lap az MSZP résztulajdonában volt, a baloldal eladásával százmilliót kaszált – vélekedett.

Szilágyi Gyögy, a Jobbik politikusa szerint Magyarország megvédése a migránsoktól a legfontosabb nemzeti ügy, itt nem lehetnek félmegoldások. Rogán Antal bizniszén keresztül érkezőket sem szeretné Magyarország, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és minden kiskaput – a letelepedési bizniszt is – be kell zárni a terroristák előtt. Se Juncker, se Rogán ne telepíthessen be idegeneket, se ingyen, se pénzért – hangsúlyozta. „A pénz vagy a haza?” – tette fel a kérdést. Dömötör Csaba válaszában közölte: 2012-ben Magyarország le volt értékelve a nemzetközi piacon, és ennek helyreállítására a kötvény jó lehetőség volt. A letelepedési kötvény visszavonható, az uniós szabályoknak megfelel, szigorúak, a TEK, a rendőrség is ellenőrzi – közölte, és hozzáfűzte: a kabinet nem fog engedni a Jobbik zsarolásának.

Szél Bernadett a metrópótlásról beszélt: kiemelte, hogy naponta három debrecennyi utas utazik a hármas metróval, ám az a hír járja, hogy az állomások felújítását és az akadálymentesítést is meg akarják spórolni. Tasó László államtitkár válaszában közölte: szükség van az infrastruktúra felújítására, ami nem várathat magára. Mindent megvalósítanak, ami a programban szerepel – mondta.

Az azonnali kérdések óráját az MSZP-s Kunhalmi Ágnes nyitotta meg, aki arról beszélt: a Társaság a Szabadságjogokért két év pereskedés után szerezte meg az adatokat arról, hogy a miniszterelnök személyesen rendelt el soron kívüli kormányzati ellenőrzést a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott civil szervezetekkel szemben. Orbán Viktortól azonban 2015 februárjában azt kérdezték, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek működését taglaló beszéde után hatósági eljárás indult egy érintett ellen. A miniszterelnök pedig a Frankfurter Allgemeine Zeitungban úgy fogalmazott, „most hallom először”. Kunhalmi kérdésére Orbán azt mondta, ez azt jelentette: most hallja először ezt az összefüggést. „Nagyobb szovjetté vált, mint az egykori kommunisták” – válaszolta Kunhalmi.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője pedig közölte: aki azt mondja, a letelepedési kötvények és a bevándorlás okozta problematika közt nincs összefüggés, dilettáns vagy hazudik. „Miért fontosabb önöknek adott esetben a piszkos pénz”, mint a biztonság? – tette fel a kérdést. Orbán válaszában hangsúlyozta: a letelepedési kötvény nem jelent kockázatot, de minden kötvénykibocsátás felülvizsgálatra kerül, és el fogják dönteni, hogy van-e szükség ilyen típusú konstrukcióra. Semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni – közölte a miniszterelnök.

Vinnai Győző, a Fidesz politikusa a Jobbik és a Szürke Farkasok kapcsolatáról szóló hírekről beszélt, és arra volt kíváncsi, hogy jelent-e mindez nemzetbiztonsági kérdést. Kontrát Károly közölte: a hatóságok ki fogják vizsgálni az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.