Pert vesztett az Eximbank Lánchíd Palota-ügyben

Első fokon Nobilis Kristóf cége nyert az Eximbank székházbérlésének ügyében.

Lándori Tamás
2016. 11. 09. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék első fokon alaptalannak találta az állami tulajdonú Eximbank Lánchíd Palota-ügyben beadott keresetét. A korábban az NGM, jelenleg pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő pénzintézet azért perli a Nobilis Kristóf tulajdonolta DÖB-68 Zrt.-t, mert álláspontja szerint a cég több mint két éve feltűnően értékaránytalan bérleti díjjal adta számukra bérbe a Duna-parti ingatlant tíz évre.

A felperes verziója szerint Nátrán Roland vezérigazgatósága idején Nobilis valahogy elérhette, hogy az Exim költözzön a Clark Ádám téri épületbe, miután azt cége más bankok hiteléből vásárolta meg. A megállapított bérleti díj meghaladja a törlesztőrészleteket, magyarán a milliárdos vállalkozó úgy szerzi meg a palota tulajdonjogát, hogy azt nem a saját, hanem az exportbank pénzéből finanszírozza – vélekednek. Leegyszerűsítve tehát az Eximbanknál azt sejtik, hogy a korábbi döntéshozók lepaktáltak Nobilisékkal azért, hogy a férfit hozzásegítsék egy hatalmas értékű műemléki irodaházhoz. Az ügyben feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen.

A polgári törvénykönyv szerint a jó erkölcsbe ütköző szerződés semmis, a feltűnő értékaránytalansággal kötött pedig bíróságon megtámadható.

A szerda reggel elhangzott alperesi perbeszéd ellenben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden esetben támadható meg a kirívó értékkülönbség, az tudniillik nem élhet a megtámadás jogával, aki a szerződéskötéskor a feltűnő értékaránytalanságról már tudott, vagy azt fel kellett volna ismernie. Márpedig a felperes egy bank, amely a perben is hangoztatta, hogy jártas az ingatlanpiacon, és ez annál inkább így lehet, mert ma is finanszíroz nagy ingatlanberuházásokat – mondta a DÖB-68 jogi képviselője, utalva valószínűleg arra, hogy Garancsi István az Exim hitelével vette meg a Kopaszi-gátat.

Ettől függetlenül Nobilisék azt is tagadják, hogy lenne egyáltalán feltűnő értékkülönbség. Az Eximbank szerintük hibás számításokat közölt, a szerződésben foglalt bérleti díj nem harmincvalahány, csak tizenvalahány százalékkal lépi túl a szakértők által megállapított piaci értéket. A bírói gyakorlat pedig azt mutatja – mondta az alperes ügyvédje –, hogy feltűnő értékkülönbségről akkor van szó, ha 40-50 százalék körüli az eltérés.

Az erkölcstelen összeszövetkezés gyanúja kapcsán a jogász leszögezte, úgy semelyik befektető sem vesz ingatlant, hogy a hasznosításról, a megtérülésről egyidejűleg ne gondoskodna, sőt az ingatlanhoz hitelt nyújtó bank ennek valószínűsítése nélkül nem is finanszírozná a vásárlást. Ügyfele tehát szerinte tisztességesen, az ilyenkor szokásosnak megfelelően járt el, amikor a banki finanszírozással megvalósuló vásárlás mellett a bérlővel is megállapodott, főleg, hogy a kettő között két hónap eltelt.

Bár felperesi részről szerették volna elérni, hogy a bíróság folytassa a bizonyítási eljárást, a szerdai tárgyalási napon Kisrákói Annamária bírónő ítéletet hozott, amelyben az Exim keresetét elutasította.

A szóbeli indoklásban elmondta, nem lehet összemosni a jó erkölcsbe ütközés tilalmát a feltűnő értékaránytalanság tilalmával, amint azt a felperes tette, utóbbira külön tényállást fogalmaz meg a Ptk. Úgy látja, a szakértői vélemény nem támasztja alá, hogy a DÖB-68 és az Exim közti bérleti díj valóban feltűnően értékaránytalan volna, márpedig semmi ok nincs arra, hogy a szakvéleményt megkérdőjelezzék.

Másként gondolja az Exim jogi képviselője. Szerinte a szakértői anyag számos ponton hibás és önellentmondásos, amire érvelésükben rá is mutattak, de a bíróság nem volt hajlandó másik szakértőt kirendelni. Az indoklás során is csak annyit mondott Kisrákói, hogy a szakvéleményt érintő kifogásokra majd az írásbeli ítéletben tér ki. Ráadásul a felperes azt mondja, nem egy tanúmeghallgatási indítványát is elutasította a törvényszék, egyszóval bizonyítását ellehetetlenítették. Ezek miatt az Exim fellebbez, az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.