Simicskó növelné a szellem haderőt

Hiába a hatezer fős honvédségi létszámhiány, Simicskó István még több státust szeretne.

Buzna Viktor
2016. 11. 16. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább rontaná a Magyar Honvédség állományának gyászos statisztikáit Simicskó István honvédelmi miniszter. Legalábbis erre utal az a parlament honlapján frissen megjelent előterjesztés, mellyel a tárcavezető az így is 6000 fősre becsült létszámhiánnyal küzdő szervezet státusainak számát

29 700-ról 31 080-ra növelné.

Simicskó szerint erre azért van szükség, mert a honvédség feladatrendszere 2016-ban kiegészült a terrorveszélyhelyzetben ellátandó új feladatokkal, ezenkívül a létszám növelését indokolják a migrációs kihívással, a biztonsági helyzet változásával és egyes katonai képességek fejlesztésével összefüggő feladatok is. A terv szerint 1080 állásra a honvédség új területvédelmi feladatokat ellátó katonai szervezeteinek megalakítása miatt van szükség, emellett mintegy 300 fővel a legénységi állományt bővítenék úgynevezett képességfejlesztési tartalék képzésével – jelentsen ez bármit is. A miniszter előterjesztésében hangsúlyozza: korrigálják a honvédség belső állományarányait is. Ehhez változatlanul hagynák a tiszti létszámot, miközben növelnék az altiszti és legénységi állománycsoport státusainak számát.

Az előterjesztést olvasó ellenzék azonban látszatintézekésről beszél. Demeter Márta, az MSZP szakpolitikusa lapunk megkeresésére elmondta: az előterjesztés pótcselekvés, helyette inkább a súlyos hiánnyal küzdő állomány feltöltésére lenne szükség.
Semmilyen szakmai indok nem áll az ötlet mögött – mondta Demeter Márta, és megjegyezte: az állomány feltöltöttsége 2010 óta folyamatosan csökken.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke 2015 elején nagyjából 5000 fős munkaerőhiányt ismert el a parlament által jóváhagyott 29 700 fős állományhoz képest. A szakértők által közölt elmaradás azonban meghaladja a 6000 főt – tette hozzá a szocialista képviselő. Demeter Márta szerint a szaktárcának az indokolatlan pótcselekvés helyett azon kellene dolgoznia, hogy a katonai pályát a fiatalok számára vonzóvá tegye.

Ehhez azonban tényleges intézkedésekre lenne szükség, egyebek között a haderő modernizációjára – tette hozzá a politikus.

A honvédségi státusok gyarapítása azért is meglepő javaslat, mert eddig a szaktárca is mintha az állomány feltöltöttségének problémájára fókuszált volna. Október végén Simicskó István a katonák béremeléséről tartott sajtótájékoztatót, s az eseményen maga is elmondta, a magánszféra elszívó hatása ellenére a szervezetnek versenyben kell maradnia. És bár a miniszter arra irányuló kérdésünkre nem válaszolt, hogy az állomány mely részét érinti a leginkább a fluktuáció, a jelenséggel korábban már több cikkben is foglalkoztunk. Bazsik István, a Honvédszakszervezet alelnöke korábbi megkeresésünkre elmondta: a piac elszívóereje a speciális szakképzettségűeket, a nehézgépkezelőket, a sofőröket érinti leginkább. A szakszervezet vezetője szerint a katonák megtartásának érdekében a honvédségnek elsősorban a haditechnikai fejlesztés, az elhelyezési körülmények és a ruházati ellátás tekintetében kell előrelépnie.

A Kecskeméten megnyitott Mercedes-gyár két-háromszoros fizetést kínál a honvédségi szakembereknek, nem meglepő, hogy képzett katonák tömegét szívja át magához – mondta lapunknak korábban Szenes Zoltán volt vezérkari főnök. A nyugállományú tábornok szerint

a probléma gyökere az évtizedek óta tartó alulfinanszírozottság, amely nemcsak a versenyképtelen fizetésben jelenik meg, hanem az elavult technikában és a felszereléshiányban is.

A Magyar Hadtudományi Társaság humánpolitikai szakértője, Hegedűs Henrik is a honvédség munkaerő-megtartási képességének gondjaival magyarázta a szervezetet sújtó fluktuációt. A szakértő szerint a kezdőbérek versenyképesek, azonban a honvédség nem tesz gesztusokat, ezért hosszú távon állományának egy része lemorzsolódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.