Vértanúhalál koktélokkal

Az '56-os hősök emlékének meggyalázása miatt demonstrál egy nyugalmazott villamosmérnök. A hatóság közönyös.

Varga Attila
2016. 11. 03. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ma 1956 emlékét gyilkolják!”– olvasható a 82 éves férfi nyakára akasztott megállítótáblán. Kling Béla a Lónyai Utcai Református Gimnáziumba járt, 1956-ban Nagytarcsán volt katona, majd az egyetem után villamosmérnökként számítástechnikai vállalatoknál dolgozott. Nem harcolt '56-ban, viszont három osztálytársa is elhunyt „véletlen golyóktól” az akkori időszakban.

Kling úr évtizedek óta minden, a Corvin közben tartott '56-os megemlékezésen részt vesz, és más időszakban minden nap arrafelé intézi bolti bevásárlásait, egyéb ügyeit. 2012-ben figyelt fel arra, hogy a hősök tábláit a vendéglátósok napernyőkkel takarják el, a kirakott székek és asztalok pedig zavarják az embereket a tiszteletük kifejezésében. Az idős ember fényképeken örökítette meg a helyzetet. A felvételein valóban van olyan hős tüzér parancsnokra emlékező tábla, amelynek felét a sörök árjegyzékével takarták le, az 1958 február 5-én kötél általi halálra ítéltek tragédiáját pedig a gyömbér-csili, gránátalma s menta koktélok kínálatával igyekeztek „feledtetni”.

Kling Béla szerint a Corvin közi hősi emléktáblák évek óta méltatlan helyzetben vannak. Az önkormányzat az emléktáblák előtti területet „bagóért” vállalkozóknak adja ki, akik nagy ernyőkkel takarják el, asztalokkal és székekkel torlaszolják el a kegyeleti emlékhelyeket.

„Szomorúan és érthetetlenül állok a koszorúzási útvonal újabb, ezúttal asztallal történő eltorlaszolása miatt. A körülmények arra utalnak, hogy az önkormányzatnak vagy szándéka, vagy hatásköre nincs a provokáció megállítására. A magyar és külföldi tiszteletet megadni akaró látogatók érdekében kérem szíves intézkedését. A sokadik provokáció megszüntetésére kérem a szükséges jogi intézkedések meghozatalát. Javaslom a koszorúzási útvonal biztosítása érdekében lánccal való elkülönítését a presszó résztől”– olvasható sokadik, idén augusztusban Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek írott levelében. Az idős férfi elmondta: hiába mutatta meg a kerület első emberének egy ünnepségen a méltatlan helyzetet, és találkozott az önkormányzat projektmenedzserével, valamint a (mozi lévén) Budapest Film képviselőjével, a helyzet nem változott.

Mivel újabb és újabb leveleire az önkormányzat nem reagál, a Nemzeti Örökség Intézethez, a Kegyeleti és Emlék Bizottsághoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékeseihez, az '56-os megemlékezések kormánybiztosához, a honvédelmi miniszterhez, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőihez, európai parlamenti képviselőkhöz, és Lázár János miniszterhez fordult észrevételével, ám az ügyet szerinte mindenhol lesöpörték az asztalról. Ha kapott is választ, az azt tartalmazta, hogy az önkormányzat illetékes a kérdésben.

– A méltó körülmények megteremtése senkinek sem érdeke. A kérésemnek nem lehet érvényt szerezni, holott ezek a hősök teremtették meg a forradalommal a mai döntéshozók hatalmát. A demonstrációm miatt senki nem bántott, nagyon udvariasak velem a hivataloknál, igyekeznek észre sem venni – osztotta meg tapasztalatait velünk Kling Béla. Az idős férfi elmondása szerint azt is megtudta, hogy a Corvin közben évi 320 ezer forint bérleti díj miatt jött létre az áldatlan helyzet. Ennyi pénzért csúfolja meg szerinte a hősök emlékét az önkormányzat.

November első napjaiban kimentünk a helyszínre. Többen is megálltak a mécseseknél, emléktábláknál, hogy emlékezzenek. Néhány márványtábla most is a fel nem húzott napernyők takarásában volt. Tényleg zavaróak a körülmények. A Corvin köz itthon és határainkon túl is arról nevezetes, hogy itt volt az 1956-os forradalom felkelőinek egyik legfontosabb és legtovább kitartó ellenállási pontja akkor, amikor a beözönlő szovjet tankok a magyar forradalom eltiprására megérkeztek. A Corvin köz és a szomszédos sarkon elhelyezkedő Kilián laktanya fontos stratégiai ponton helyezkedett el: ellenőrizte az Üllői utat, amely felől a szovjet tankok délről közelíthették meg a belvárost, illetve a körutat, melyen keresztül a Budáról a Petőfi hídon keresztül érkező és a Boráros téren gyülekező tankok indítottak támadásokat.

Valóban érthetetlen, hogy az önkormányzat a méltatlan körülményeket látva miért nem ad bérbe a korábbinál kisebb területet a vállalkozóknak, így élét véve a valós konfliktusnak.

Ismerik a problémát

Az ügyben megkerestük a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodáját, ahonnan a következő írásos választ kaptuk: „A Józsefvárosi Önkormányzat ismeri a problémát, ennek megoldása érdekében jövő évtől új szabályozást vezet be. Kling Béla úrnak igaza van abban, hogy kegyeleti okokból problémás a kérdéskör, ezért is intézkedett ideiglenes megoldásként az önkormányzat a panasza beérkezése után (ami idén augusztusban érkezett először, tehát állításával szemben nem négy éve) azonnal a jogosulatlanul kihelyezett és zavaró reklámtáblák eltávolításáról. A közterület-felügyelet rendszeresen és visszatérően ellenőrzi, hogy azok visszahelyezésére ne kerülhessen sor.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.