Veszélyben a szociális üdültetés

Több tízezer család szociális üdültetése kerülhet veszélybe, ha megvalósul a kormány terve.

Lőrincz Tamás
2016. 11. 21. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer család szociális üdültetése kerülhet veszélybe, ha megvalósul a kormány terve, és kettéválasztják a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint ugyanis a jelenleg 12 fős kuratóriumot – amelybe hat tagot a kormány, hat tagot pedig a szakszervezetek delegálnak – év végéig kettéválasztanák, és két jogutód alapítványt hoznának létre. Információink szerint az erről szóló tárgyalásokon Guller Zoltán kuratóriumi elnök azt vetette fel, hogy a felnőttekre vonatkozó szociális üdültetési feladatokat a szakszervezeteknek kellene továbbvinniük. Ehhez viszont csak minimális vagyont adnának, amiből a szakszervezetek hosszú távon nem tudnák megoldani a nyaraltatást. A gyerekek üdültetéséért a jelenleg is létező, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökhöz köthető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felelne.

A tervek végrehajtásához azonban bírósági döntés, valamint a szakszervezetek hozzájárulása is szükséges, ezért a kormány tett egy nem túl nagyvonalú ajánlatot. Ennek értelmében a hat szakszervezeti konföderáció megkapna egy Hermina úti és egy Podmaniczky utcai ingatlant, valamint 100 millió forintos induló tőkét. Ebből a vagyonból kellene megoldaniuk a felnőttek szociá­lis üdültetését, azonban ez lehetetlen, hiszen a két ingatlan üdülésre teljesen alkalmatlan (egy budapesti irodaházról és egy ügyfélszolgálati irodáról van szó), a bruttó 100 millió forint pedig – azaz szakszervezeti konföderációnként nagyjából nettó 13 millió forint – rendkívül kevés. A két ingatlan becslések szerint legfeljebb 1,5 milliárdot érhet.

Az ügyben több ülést is tartottak már, forrásaink szerint azonban a szakszervezetek nem akarnak belemenni a megállapodásba, mert úgy látják, ha elfogadnák az ajánlatot, akkor 1-2 éven belül, a vagyon elfogyásával, megszűnne a felnőttek szociális üdültetése.

A gyerekek esetében azért maradna meg biztosan a kedvezményes táboroztatás, mert információink szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány maradék vagyonát folyamatosan átjátsszák az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, amelyet feltehetően az állam is támogatna több milliárd forinttal. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára korábban közölte, hogy ötmilliárd forinttal támogatnák 2017-ben a gyerekek üdültetését, így ha létrejön a megállapodás, akkor ez az összeg jövőre már ehhez az alapítványhoz kerülhetne.

A Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, valamint a turizmusért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól is megkérdezte, hogy mennyivel támogatják a következő években a nyugdíjasok, illetve a családok üdültetését, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Az ügy hátterében az Erzsébet-utalványok megszüntetése áll, ugyanis a rászorulók (gyerekek, fogyatékkal élők, nyugdíjasok és családok) nyaralását eddig az Erzsébet-utalványok forgalmazásából, valamint állami pénzből fizették. Az utalványbizniszből busás haszna volt az alapítványnak, sőt – mint ahogyan megírtuk – az elmúlt években jóval több bevétele keletkezhetett, mint amennyit végül az üdültetésre költött.

A pihentetés finanszírozását lehetővé tevő Erzsébet-utalványok forgalmazása azonban jövőre várhatóan megszűnik, az Európai Bíróság döntése szerint ugyanis a kormány jogtalanul adott adókedvezményt az utalványok forgalmazására, ezért 2017-től ennél a kafetériánál is magasabb adókulcsot kell alkalmazni. Emiatt várhatóan drasztikusan visszaesik a forgalom, ezt viszont nem várják meg, hanem inkább megszüntetnék az egész rendszert. A tervek szerint az MNÜA tulajdonában lévő Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-t az év végével felszámolnák, így az alapítvány már csak egy cégben lenne tulajdonos, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-ben.

Utóbbi cég kiüresítése már megkezdődött, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. volt ugyanis a tulajdonosa a Hunguest Hotels 32 százalékának, ezt a részesedést azonban a Jászai Gellért fémjelezte Konzum Nyrt. érdekeltségei októberben megvették. A több üdülőt is magába foglaló tulajdonjogért információink szerint 3,057 milliárd forintot fizetett a vevő. Az üdülők értékét egyébként korábban jóval többre becsülték, a belső kimutatások 8 és 15 milliárdról szóltak. Pontos értéket azonban nem lehetett tudni, mert a rendszerváltás után, 1992-ben úgy bocsátott az akkori MDF-kormány az MNÜA rendelkezésére 365 ingatlant, hogy nem volt értékbecslés, ráadásul eredetvizsgálatot sem végeztek. Ennek megfelelően a rengeteg ingatlan – amelyeknek csak egy része volt szakszervezeti tulajdon, közöttük pedig értéktelen mocsarak, trafóházak is voltak – úgy volt az MNÜA kezelésében, hogy a pontos értéküket nem ismerték.

Az eladás előtt a pontos ár meghatározására felkérték a PWC-t, hogy becsülje fel a részesedést, a 3 milliárdos árat pedig a cég javasolta. A PWC nemzetközi könyvvizsgáló magyar leánycégének korábbi ügyvezetője Bienerth Gusztáv volt, aki jelenleg turizmusért felelős kormánybiztosként dolgozik.

Az 1992-es kimutatások egyébként valamivel több mint négymilliárd forintra becsülték az ingatlanok összértékét, amelyeket az évtizedek alatt a Hunguest Hotelsnek adtak át. A folyamatos tőkeemelések, a lerobbant szállodákra költött felújítási pénzek, valamint a haszon-visszaforgatások miatt a fejlesztésbe bevont befektetők egyre jobban lenyomták a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. tulajdonrészét a Hunguest Hotelsben, így 2016-ra már csak egyharmados tulajdonrésszel rendelkezett a vagyonkezelőt is tulajdonló MNÜA. A részesedés eladásáról végül az MNÜA kuratóriuma adott felhatalmazást az Erzsébet Vagyonkezelő Zrt.-nek egy zárt ülésen, amelynek jegyzőkönyvét titkosították.

A maradék ingatlan vagyon egy része tehát már magánkézbe került, és – Fónagy János Kepli Lajos jobbikos képviselőnek adott írásbeli válasza alapján – ez lesz a sorsa a többi ingatlannak is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt közölte, hogy a kormány 3-4 év alatt, két lépcsőben privatizálja az ingatlanokat. Ezzel az MNÜA cége, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. gyakorlatilag kiüresedne, funkciója pedig mindössze annyi lenne, hogy kötelezettséget vállaljon a már eladott, de be nem váltott szelvényekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.