Kizárhatják a kamarából az elítélt orvost

Szerdán a 150 ezer forintért operáló orvos ügye is napirenden lesz a kamara ülésén – tudta meg a Magyar Nemzet.

Kuslits Szonja
2016. 12. 13. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán napirenden lesz, és az orvosi kamra országos elnöksége várhatóan feljelentést is tesz az etikai bizottságnál annak az onkológus-nőgyógyásznak az ügyében, akit a múlt héten másodfokon vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Lehetséges, hogy egy időre a kamarából is kizárják, de erről az etikai bizottság dönt majd – tudta meg a Magyar Nemzet.

Lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta: az elnökség holnap ülésezik először azóta, hogy a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa ügyében ítélet született. Éger szerint meghozzák majd a szükséges döntéseket.

Kiderült: a kamara a másodfokú ítélet néhány nappal korábbi nyilvánosságra kerülése előtt nem tudott arról, hogy mi zajlik a veszprémi kórházban. Eddig ugyanis sem a panaszosok, sem az illetékes kórházigazgató nem tett feljelentést náluk.

– Nem tudok arról, hogy a kórházigazgató, aki a hírek szerint bűnügyi feljelentést tett, az orvosi kamara illetékes szerveit is megkereste volna – mondta az elnök. Szerint fontos rávilágítani arra is, hogy jelenleg a kamarának nincs joga arra, hogy bárkit korlátlanul eltiltson a szakma gyakorlásától, vagyis ha az etikai vizsgálat után az orvost ki is zárják egy bizonyos időre, előbb-utóbb ismét praktizálhat majd.

Mint ismert, az onkológus-nőgyógyász súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság a múlt héten úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Éger Istvánt azért kerestük, mert a hazai rezidensek és szakorvosok ma nyílt levélben fordultak a MOK etikai kollégiumához, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania az orvos ellen.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levelükben azt írták, tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, kérik, hogy az etikai kollégium elnöke, Wittman István adjon ki hivatalos közleményt állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérik, hogy rendelje el annak megindítását.

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást.

Éger István a nyílt levéllel kapcsolatban megjegyezte, az íróinak, mint kamarai tagoknak tudniuk kellene, hogy ilyen esetben nem az etikai kollégium, hanem a bizottság az illetékes.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.