Lázár a tanárokra hárítja a felelősséget

Nem felelős a kormány az oktatás állapotáért, újra migránsveszély fenyeget, emelik a polgármesteri fizetéséket.

MNO
2016. 12. 08. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem lesz kilencosztályos általános iskola és egyik politikust sem kérik számon a pocsék eredményeket hozó PISA-felmérés után. Röviden így foglalható össze mindannak a lényege, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott szokásos Kormányinfóján az oktatásról. 

Mint fejtegette, a kormányzat a kereteket tudja megteremteni az iskolarendszer működéséhez, de tartalommal már a tanárok töltik meg azt. Elismerte, hogy nem lehet elmenni szó nélkül az eredmény mellett, de a kulcs szerinte a pedagógusok kezében van.

Homály

„(...) az az aggasztó, hogy megannyi kutatás és személyes tapasztalat alapján nagyon durva, sőt durvuló különbségek, törések mutatkoznak térség és térség, iskola és iskola, család és család között, amit pusztán az intézmények államosításával biztosan nem lehet eltüntetni. Rendre kiderül, hogy az elmaradottabb vidékek gyengébb iskolákat működtetnek, a gyerekeknek ördögi körbe kerülve egyre csak kevesebb esélyük lesz kiemelkedni.” Vezércikkünk a PISA-felmérés nyomán a csütörtöki Magyar Nemzetből.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy hozzá kellene nyúlni a pedagógusképzéshez – ami, tegyük hozzá, régóta a felsőoktatás mostohagyereke, és javarészt politikai döntés, miként változtatnak rajta. Pedzegette azt is a kancelláriaminiszter, hogy a konkrét tanmenethez is hozzá lehetne nyúlni, a klasszikus tudás, ismeretanyag-halmozás példájaként a görög irodalom tanítást említette. Mondván: senki nem mer arról dönteni, hogy mit ne tanuljanak a gyerekek.

Lázár János mentegette a kormányzaton belül amúgy ellenlábasaként ismert Balog Zoltánt, az oktatásügyért is felelő minisztert, hiszen szavai szerint nem a miniszter felel azért, milyen minőségű a tanári munka, hogyan tanulnak a diákok. A politikusi felelősséget firtató kérdésre válaszolva így fogalmazott:

„Balog Zoltánnak mennie kellene?! Ne vicceljen! Nem ő tartotta a matekórát. A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak és nem ők tanultak.”

A miniszter mindazonáltal tudatta: a kormány arra kéri az emberi erőforrások miniszterét, szervezzen olyan oktatási kerekasztalt, amelyen a pedagógus érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel közösen áttekintik a PISA 2015 felmérés eredményeit. Vagyis tárgyalóasztalhoz hívják eszerint a szakma képviselőit – akik ezt jó ideje szorgalmazzák is.  

Miről esett még szó a csütörtöki Kormányinfón?

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.