Felülről vezérelt a korrupció Magyarországon

A TI jelentése szerint a hatalom birtokosai a sajátjukként tekintenek a közpénzekre Magyarországon.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 25. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A korrupció a rendszer jellemzőjévé vált és felülről vezérelt Magyarországon – jelentette ki Martin József Péter a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója a szervezet éves korrupciós jelentését ismertető tájékoztatón. Szerinte köztes rendszerben élünk, azaz a hatalom nem nevezhető diktatúrának, de nem is jogtisztelő, a hazai korrupciós szint pedig ehhez igazodik.

Márpedig ez a korrupciós szint igen lehangoló. A TI által bemutatott adatok szerint Magyarország 7 helyet visszacsúszva már csak 57. a világ korrupciós ranglistáján, a 0-tól (nagyon korruptnak érzékelt) 100-ig (nagyon tisztának érzékelt) terjedő skálán elért 48 pontos eredmény pedig az elmúlt hat év legrosszabb adata. Az ország korrupció elleni teljesítménye drasztikusan visszaesett az Európai Unión, valamint a régión belül is, így már Romániával vagyunk egy szinten, és csak Bulgáriát, Olaszországot és Görögországot előzzük meg.

Az üzleti szereplők is elégtelennek ítélik a magyar kormány korrupció elleni intézkedéseit. A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi felmérése szerint Magyarország, miközben 2001-ben még a világ 28. legversenyképesebb gazdasága volt, tavaly már csak a 69. volt ezen a listán. Kirívóan rossz az állami intézmények megítélése, a 2001-es 26. helyről ugyanis 2016-ra a 114. helyre csúszott az ország. Sokatmondó, hogy az üzletemberek Magyarországon a szabályozási bizonytalanságot és a korrupciót jelölték meg mint a sikeres üzlet legfőbb akadályait.

A magyar adatokat ismertetve Martin József Péter elmondta, hogy nagyon kevés pozitív tendencia figyelhető meg Magyarországon. Jobb lett azonban a helyzet az utcai korrupció – azaz a hétköznapi életben történő, állampolgárok által elkövetett lefizetések – esetében. – A legnagyobb eredmény a rendőri intézkedéseknél mutatható ki, azaz egyre kevesebb alkalommal kell fizetni nekik kenőpénzt. A hálapénz esetében viszont nincs előrelépés, továbbra is a rendszer szerves részét képezi, e nélkül össze is omolna a hazai egészségügy – tette hozzá.

A felmérések szerint a magyarok a korrupciót tartják az egyik legnagyobb problémának, viszont csak nagyon kevesen – mindössze minden ötödik ember – jelentenék a hatóságoknak, ha korrupciós esetet tapasztalnának. Hasonló eredményeket Fehéroroszországban és Oroszországban mértek.

 

– A TI hiába tett büntetőfeljelentést a legfőbb ügyésznél, nem indult nyomozás a nemzeti vagyon megkárosítása miatt. A hatóságok részrehajlásának következtében az alapítványok még a közbeszerzések törvénysértő mellőzését is megúszták: a szerződéseik értéke után kiszabható 15 százalékos bírságnak csak az ötödét kellett kifizetniük – tette hozzá.„Az elmúlt évek számos példával szolgáltak arra, hogy a hatalom birtokosai a sajátjukként tekintenek a közpénzekre Magyarországon” – mondta Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója. Példaként a Magyar Nemzeti Bankot említette, állítása szerint ugyanis a jegybank összesen közel 267 milliárd forintot „alapítványozott el”. A Pallas Athéné alapítványok nem szűkmarkúak a közpénzzel, hiszen abból százmilliós nagyságrendben osztottak a jegybank vezetéséhez közel álló személyeknek - fogalmazott.

A TI Korrupció Érzékelési Indexe szerint egyébként – a korábbi évekhez hasonlóan – tavaly is a skandináv országok – Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia –, továbbá Új-Zéland és Svájc találhatók a világranglista élén, de Kanada és Hollandia is befért az első tízbe. Ezekben az országokban stabil a demokrácia és jól működik a gazdaság, a közhatalom átláthatóan és elszámoltathatóan működik, szabad a sajtó, érvényesülnek az emberi jogok és független az igazságszolgáltatás.

A lista végén Líbia, Szudán, Jemen, Szíria, Észak-Korea, Dél-Szudán, valamint Szomália található. Ezekben az országokban a korrupció óriási szegénységet okoz, több országban is diktatúra vagy anarchia uralkodik.

Az országok többsége rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott a korrupció ellen, a vizsgált 176 ország közül ugyanis 121 állam 50 pontnál kevesebbet ért el.

Az egyik legnagyobb vesztes a G-20 tag Törökország volt: tovább folytatva az évek óta tartó visszaesést, tavaly 9 helyezést rontott és immár a világ 75. legkorruptabb országának számít. Nagyot bukott a szintén a G-20-ba tartozó Dél-Korea is, amely a 2015-ös 37. helyezését egyetlen év alatt az 52. pozícióra rontotta.

Kovács Zoltán kormányszóvivő érdekesnek tartja, hogy a Transparency Internationalnek (TI) 2010 előtt - a Gyurcsány-Bajnai kormányzás időszaka alatt, amikor alapvető problémák voltak közpénzfelhasználással - nem volt jelentős észrevétele. 

Zéró tolerancia? Érdekes!

A kormányszóvivő az MTI-nek reagált a jelentésre. Szerinte „érdekes”, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket, és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt „szétlopták az európai uniós forrásokat”, óriási bajban volt a közpénzfelhasználás, és csökkent a gazdasági növekedés. Ebben az időszakban egy sor olyan jel volt, ami arra utalt, hogy alapvető problémák vannak a közpénzek kezelésével, mégis elmaradt ez a kritika – tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az elmúlt években új tendencia bontakozott ki, hiszen a polgári kormány felelősen gazdálkodik a forrásokkal, a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, a tartós növekedési pálya pedig lehetővé tette, hogy egyre több célra jusson pénz, így indulhattak el az életpályamodellek és a bérrendezés. „Minimum furcsa azzal vádolni Magyarországot, hogy most, az Orbán-kormány alatt van probléma a korrupcióval” – fogalmazott. Kovács hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban, zéró tolerancia van ebben a tekintetben.

A Transparency International később közleményben azt írta, alaptalan a kormányszóvivő állítása, a szervezet „nemcsak a jelenlegi, hanem az előző kormányt is bírálta a korrupció elleni gyenge teljesítménye miatt”. „Érdekes, hogy a Fidesz ellenzékben még adott a Transparency International Magyarország szavára” – fűzték hozzá.

Martin József Péter erre reagálva arra emlékeztetett, hogy 2010 előtt is bírálták a hazai viszonyokat, 2008-ban pedig azt állapították meg jelentésükben, hogy intézményesült a korrupció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.