Meghalt Klapka György

Elhunyt Klapka György. Az ismert üzletember, ékszerkereskedő, koreográfus 88 évet élt.

MNO
2017. 01. 04. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halála előtt néhány órával még üzent a legnagyobb közösségi oldalon, boldog új évet kívánva követőinek. Reggel vendégszerepelt egy tévéműsorban, majd délután rosszul lett. 
1928-ban született karácsonykor Budapesten, tanulmányait a Színművészeti Főiskolán kezdte, balettozni is tanult. 42 éves koráig táncolt, majd az üzlet felé fordult. Az országban talán mindenki emlékszik hirdetéseire és tudja fejből kereskedőháza címét: Vámház körút 9. Az utóbbi években diótermesztésbe fogott, ami szenvedélyévé vált. 

Felesége, Mary Zsuzsi énekes 2011-ben hunyt el. Klapkát budai villájában érte a halál, ugyanabban az épületben, ahol az egykori Táncdalfesztivál-győztes művésznőt is. 

Klapka György: Voltam embercsempész is

Még kilencven felé közeledve is újabb üzleteken töri a fejét Klapka György, aki most éppen diót termeszt, kutyakrematóriumot nyit, és a magyarországi vizes világbajnokság érmeit készíti. Rá mondanák talán, hogy kész regény az élete – már ha azt a regényt Rejtő Jenő írja.

A svábhegyi milliárdossal nem a Svábhegyen találkozunk, hanem lent, Budapest szívében, a Vámház körúton. Másfél órát kérünk tőle, hogy elmondja az életét. Elég lesz?, kérdezi. Legyen inkább kettő, feleljük. Biztosan elég lesz?, kérdezi megint, és tulajdonképpen megértjük a meglepődését. Eddig három könyvet írtak róla. Volt revütáncos, színész, embercsempész, vendéglős és disszidens, milliárdos üzletekbe fogott, egyszer halálra ítélték, évekig egy csimpánzzal lakott együtt, és főiskolás korában Szirtes Ádámmal aludt egy ágyban.

Persze, hogy kevés lesz az a két óra, gondoljuk. Nem lenne elég két nap sem. Két hét már inkább. Esetleg két hónap.

Másnap találkozunk.

– Aki pénz nélkül nem tud pénzt csinálni, az pénzzel sem tud – kezdi. – Ez szerintem az élet egyik legnagyobb alapigazsága.

Portréinterjúnk elolvasható itt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.