Orbán Viktor január végén találkozik Botka Lászlóval

2017 első kormányinfóján metróról, civilekről, időjárásról is szó volt.

MNO
2017. 01. 12. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János tájékoztatója legelején köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívül hideg időben segítik a rászorulókat, külön kiemelve a települési önkormányzatokat, a civil szervezeteket azonban nem. A miniszter kijelentette van elég energia a lakossági igények kielégítésére, 87 millió köbméter gázt fogyasztunk naponta, ennél többre is van még kapacitás. Az ország a legszélsőségesebb időjárási körülményekre is fel van készülve. 

Súlyosbodhat a migrációs hullám, legalábbis így tudja a belügyminisztertől Lázár János. A kormány úgy döntött, vissza kell állítani az idegenrendészet intézményét. Senki nem mozoghat szabadon az országban megfelelő papírok nélkül, a menekültkérelem elbírálásáig csak a tranzitzónákban tartózkodhatnak a menekültek.  Pintér Sándor február 1-én tájékoztatja a kormányt. , amely továbbra is nemet mond a kvótákra. Lázár szerint mi védjük meg Európát. 

A 4-es metró ügyében a kormány ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.  Az Olaf-jelentésre hivatkozva teszi ezt a kormány, mert az 2002 és 2010 között elmarasztalta a beruházást, 76,7 milliárd forintos büntetést szabott ki. A szocialisták és a multik közösen, Demszky Gábor vezetésével csaltak az építkezésnél, mondja a miniszter.

A magyar gazdaság növekedését nagy mértékben befolyásoló tényező, hogy miként tudja majd felhasználni a 9 ezer milliárd uniós forrást. 2016-ban 2 ezer milliárdos kifizetéssel messze leelőztünk mindenkit Lázár szerint. A tervek szerint 2018-ra akarják a teljes összeget kifizetni, az idei cél akár 2700 milliárd. Remények szerint 60 százalék kerül a kkv-khez.

40 háttérintézményt szüntetett meg a kormány. 35 ezer állami tisztviselő fizetésemelést kapott. A Miniszterelnökség tovább vizsgálja az intézményeket \"létszámracionalizálás\" céljából. (Ez ugye az elbocsátások elegánsabb neve.) 2500 állás szűnik meg Lázár számításai szerint.

A kormány meghallgatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is. Jelenleg 85 százalékról 75 százalékra csökkent az államadósság, a kormány 2020-ra szeretne elérni, hogy az 65 százalékos legyen. Lázár szerint a magyar lakosság az állampapírokkal 40 százalékban finanszírozza az adósságot, és a külföldi hitelezők is ugyanekkora arányban. 

Itt a letelepedési kötvény! A miniszter erről annyit mondott, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta az ügyet, márciustól már nem lesznek ilyen papírok. Lázár két mondatban zárta le az évek óta húzódó, botrányokkal és súlyos korrupciós vádakkal tarkított ügyet. 

Több bejelentés is elhangzott a tájékoztatón: a kormány munkaerő-piaci programot vezet be, lesznek munkásszállások. A kormány kifizette a kórházak 70 milliárdnyi adósságállományát. 117 milliárd forintot adnak oktatásra, a határon túlra is jut. Márciusban fog kiderülni, pontosan mekkora lesz a 2016-os hiány. 1300 önkormányzatot ellenőrzött a kormányhivatal, jó hír, hogy törvényesen zajlik a közpénz elköltése. Voltak önkormányzatok, ahol még díjazni is tudták a munkatársakat. 220 ezer ember dolgozik jelenleg a közfoglalkoztatásban, a kormány azt szeretné elérni, hogy 50 ezren kerüljenek piaci munkahelyre. A legközelebbi kormányülés február 1-én lesz. 

A bejelentéseket követően Lázár János újságírói kérdésekre válaszolt.

Nem létezik még az előterjesztés a civilek vagyonnyilatkozatáról Lázár szerint. Megértést szeretne kérni a nemzeti oldal politikusainak nyilatkozatinál, pláne ha Soros Györgyről van szó. A kormány nem akar senkit eltakarítani és érthető Németh Szilárd felháborodása. Azonban a stílusával nem ért egyet a miniszter. A kormány nem ebben a hangnemben dolgozik, erősíti meg Lázár. Szerinte a civilek vagyonnyilatkozata megoldja majd a nyilvánosságuk kérdését, csakúgy, mint politikusoknál. Lázár szerint Soros György eldöntötte, hogy ő lesz Orbán Viktor ellenfele. A miniszter kifejtette: mindenkinek joga van tudni, hogy milyen feltételekkel teszi ezt és kiket támogat, azaz hogyan befolyásolja a magyar választópolgárok életét egy külföldi, amerikai állampolgár, Orbán Viktor szándéka is, hogy megismerhessék azoknak a hátterét, akik külföldről akarnak beleszólni a magyar belpolitikába. Hozzátette: a parlamenti pártok nem fogadhatnak el külföldi pénzt, ezért nem érti, hogy civil szervezeteknek miért ne kellene elszámolnia a támogatásokról. A Lázár vezette Információs Hivatal vizsgálta is, hogy a Soros-féle alapítványok hogy befolyásolták a Kárpát medence politikai életét. Ennek eredménye azonban államtitok.

Lázár szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, ezért a CÖF-re ugyanúgy vonatkozhat a civilek vagyonnyilatkozatáról szóló törvény, de ez ugye még meg sem született.

Senki sem tagadja, hogy fideszes politikusok kaptak pénzt Soros-közeli alapítványoktól, éppen ezért van joga mindenkinek továbbra is tudni, hogy ki akarja befolyásolni külföldről a magyar belpolitikát - mondta a miniszter. A Magyar Nemzet kérdésére Lázár János válaszolta: joghallatóként 2000-ben fogdákba látogatott, ahol a Helsinki Bizottság által elvárt megfelelőségét vizsgálta. Ebben nem érzékelte hazája befolyásolási kísérletét. A szegedi Csillag börtönben az életfogytiglanra ítélt emberekkel beszélt. Az ügyvédi pályafutásában érdemi segítséget jelentett volna ez a lehetőség. Szerinte ez az ügy szolgálta hazája érdekeit. Kovács Zoltán szóvivő a saját Soros-ösztöndíjáról elmondta, hogy azon nincs mit vizsgálni. 

Lázár szerint misztifikálják a közelgő Orbán-Putyin találkozót. Minden olyan megjegyzést visszautasít a kormány, amely szerint bármilyen nemzeti érdeket feladnának. Nem akarják, hogy az oroszok átjöjjenek a Kárpátokon. Ettől még korrekt viszonyra törekszik Putyin és Orbán Viktor is. Ezeken a tárgyalásokon Paks 2 és a gazdasági együttműködés is téma lesz. Mint mondja, nem vagyunk idióták: szükségünk van olcsó orosz energiára. Paks 2 ügyében zajlik a brüsszeli versenyjogi vizsgálat. Az Európai Bíróság lezárta a kötelezettségszegési eljárást, ezt a csatát a magyar kormány megnyerte Lázár szerint. December-januárra ígérték a versenyjogi ügy lezárását, de még több pontot is vizsgálnak Brüsszelben, sok érdekkel áll szemben Magyarország, várják a végeredményt. 2013 november óta zajlik a vizsgálat, Lázár szerint joguk van ahhoz, hogy lezárják az ügyet. Várják a végét, mert ekkor hívhatják le az orosz hitelt. Ha két hónapon belül sikerül lezárni, akkor még ebben a ciklusban elindulhat az építkezés.

Az immár megszűnő letelepedési kötvényt a miniszter szerint olyan pillanatban alakították ki, amikor máshonnan nem jött kölcsön. A külföldiek 1 milliárd euróért vettek ilyen államkötvényt, azaz ennyit adtak kölcsön. Mint mondja, meg kell köszönnünk azoknak, akik ezt megtették. Megérti az érdeklődést a közvetítői hálózattal kapcsolatban, ezeket a kérdéseket meg fogják válaszolni. A nem szokványos eszközöket most egy kicsit elrakják  fiók aljára. Az Alfahír szerint 112 milliárd forintot kerestek a közvetítő cégek, Lázár erről semmit sem tud, mint mondja, ezzel az ÁKK-t kell megkeresni. Hozzáteszi, az ÁKK felel minden közvetítőkkel kapcsolatos kérdésekre. Ezt a kérdést a kormány lezárta.

Lázár nem tud róla, hogy a magyar miniszterelnök és Donald Trump a közeljövőben találkozna. Szerinte ugyanakkor nem az USA-val, hanem a demokrata kormánnyal volt gondja a magyarnak kormánynak.

Lázár szerint Orbán Viktor nem kíván foglalkozni a Pannon Lapok kérdésével, a kormány nem tekinti ügynek az ügyet. 

Oktatással kapcsolatos kérdésre válaszolta a miniszter: úgy tűnik, nem lesz 30 perces tanóra, de a Pisa-eredményeket mindenképp javítani kell. Nincs napirenden a 9 évfolyamos iskolarendszer. Megtudjuk azt is, hogy Lázárnak nincs Mol részvénye. Azt azonban szeretné, ha a Mol és az INA együtt tudna működni. Január 30-án találkozik Orbán Viktor és Botka László, Szeged polgármestere.

- A lónak is négy lába van, mégis megbotlik - mondja Lázár János a roma önkormányzat botrányáról. Szerinte jól tette a kormány, hogy megmentette az önkormányzatot a csődtől, másként nem tudnák folytatni a romák felzárkóztatását. A támogatás ahhoz nyújt segítségét, hogy a cigányoknak legyen országos képviselete. A jogi felelősségre vonás azonban nem kerülhető el.

Az EMMI-nek van joga, hogy ne nyilatkozzon - mondja Lázár arra a kérdésre, hogy a minisztérium miért nem válaszol a Magyar Nemzet, a HírTV és a Lánchíd Rádió kérdéseire. Szerinte arra van a kormányinfó, hogy megválaszolják a sajtó kérdéseit. Kovács szerint a kormányzati tájékoztatási központhoz kell fordulni, ha valaki nem kap választ valamelyik tárcától.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.