Természetesen használódott el a jobbikosok ajtaja?

Három irodát is nyitva találtak a Képviselői Irodaházban, de a belügyi tárca nem biztos a betörésben.

Markotay Csaba
2017. 01. 09. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlenek feltörték a kiemelten védett Képviselői Irodaházban a Jobbik három irodáját, köztük a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mirkóczki Ádám képviselő és szakértője szobáját is, amelyiknek ajtaját felfeszítették – erről számolt be a nap során korábban az ellenzéki párt. Egyelőre annyi biztos, hogy három iroda ajtaját nyitva találták a jobbikosok. A Belügyminisztérium ugyanakkor este arról adott ki közleményt, hogy az irodák ajtajain a helyszíni szemle elsődleges adatai szerint nem voltak erőszakos feszítésből származó sérülések, illetve „klasszikus feszítési nyom”.

Először dél körül Mirkóczki Ádám számolt be Facebook-oldalán arról, hogy feltörték az irodaház 4. emeletén található irodáját, a politikus képeket is nyilvánosságra hozott, amelyeken a zárszerkezet közvetlen közelében sérülések láthatók. A képviselő, aki tagja a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságnak is, a bejegyzésben azt írta: ez az az irodaház, amely elvileg szigorúan védett objektum, és biztonságos beléptetőrendszerrel rendelkezik. „Ennek ellenére simán feltörték az irodánkat, ahol kollégámmal közösen végezzük napi munkánkat.”

Kitért arra is, hogy ő és szakértője, akik az irodát használták, nemzetbiztonsági átvilágításon estek át, és elvileg nemzetbiztonsági védelem alatt is állnak, hiszen minősített adatokkal, kvázi államtitkokkal dolgoznak. Azt, hogy beléptek-e a számítógépeikbe, illetve mi tűnt el, esetleg miről készülhetett másolat, nem tudják. Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: „az is nagyon érdekelne, hogy vajon lehet-e összefüggés a betörés és a pénteki sajtótájékoztatóm között, ahol arról beszéltem, hogy rendszeresen jelentkezni fogunk egri és Heves megyei fideszes korrupciós ügyekkel”.

Mirkóczki Ádám utóbb azt mondta: amikor értesült a hírről, azonnal az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Kiss Zoltánt hívta telefonon. A beszélgetésük után a titkosszolgálat a helyszínre küldte a szakembereit. Ezzel párhuzamosan az Országgyűlés Hivatala rendőrségi feljelentést tett, így a helyszínre rendőrök, továbbá a parlamenti őrség emberei is megérkeztek. Lapunk kérdésére Mirkóczki Ádám arról számolt be, hogy a helyszínelés még kora este is zajlott. Bemenni nem tudott a helyszínelés miatt, így azt sem tudja, hiányzik-e valami az irodából. Minősített információkat tartalmazó irat ugyanakkor nem volt a szobában – tette hozzá. A rendőrség a képviselőt és a vele dolgozó szakértőt a tervek szerint kedden hallgatja meg.

A Belügyminisztérium este közleményt adott ki az esetről, amiben a többi között azt írták, hogy az irodákból a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmi nem tűnt el. Kérdés, hogy ezt hogyan tudták ilyen gyorsan megállapítani, ha még az egyik érintett, Mirkóczki Ádám sem tudta, hogy a szobájából hiányzik-e valami. Az említett belügyi közleményben egyébként azt is írták: a helyszíni szemle elsődleges megállapításai szerint két iroda ajtaján „a természetes használatból, elhasználódásból és nem erőszakos feszítésből származó sérülések láthatóak”. Majd hozzátették: a harmadik zárszerkezeten klasszikus feszítési nyom szintén nem volt, azonban az esetleges idegen behatolás megerősítése vagy kizárása érdekében szakértői vizsgálat szükséges.

A zárakat mindenesetre lefoglalták, és a rendőrség vizsgálja azt is, hogy az irodákban lévő számítástechnikai eszközöket „arra illetéktelen használta-e”. A szakértői vizsgálatok, tanúmeghallgatások folyamatban vannak – áll a belügyi tárca közleményében.

Kora délutáni tájékoztatóján Jakab Péter, az ellenzéki párt egyik szóvivője azt mondta, hogy három irodáját is nyitva találták a Képviselői Irodaházban, és az egyiken, Mirkóczki Ádámén olyan nyomok voltak, ami arra utal, hogy feltörték. Mint mondta, a hatóságoktól, azaz a rendőrségtől és az Alkotmányvédelmi Hivataltól azt várják, hogy határozza meg az elkövetőket és a megrendelőket, továbbá derítse ki az indítékokat. A szóvivő a párt politikai ellenfeleinek azt üzente, felejtsék el a „maffiamódszereket”, és küzdjenek „férfihoz illő módon”. Felvetette, hogy meddig lehet még süllyedni a támadássorozatban, amelynek szerinte része volt Vona Gábor pártelnök és Volner János frakcióvezető megfigyelése, lejáratása is.

A KDNP-s Hollik István a történtekkel kapcsolatban tájékoztatóján annyit mondott: reméli, feljelentést tesznek az ügyben, ahogyan azt is, hogy nem egy jobbikos belső harc újabb állomásáról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.