FKF: sztrájkot hirdetett a szakszervezet

Február 20-át jelölték meg a munkabeszüntetés időpontjának. Az FKF szerint nem lenne jogszerű a sztrájk.

MTI
2017. 02. 15. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztrájkot a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) működő alapszervezete szervezi – közölte a HVDSZ 2000 szerdán az MTI-vel.

Az érdekképviselet a bértárgyalások elhúzódása, elakadása, illetve a munkáltató érdemi javaslatainak hiánya miatt döntött a sztrájkról – tette hozzá.

Kiemelték: a tervek szerint a szakszervezet február 20-án, hétfőn műszakkezdéstől 18 óráig sztrájkol, ha pedig ezután sem születik meg a megállapodás, akkor február 27-én már a bérmegállapodás megkötéséig, vagyis határozatlan ideig tartó sztrájkot indít.

A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól, az FKF ezzel szemben 4 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba a munkavállalóknak.

A közlemény szerint a szakszervezet idei követelésénél figyelembe vette a 2016 utolsó negyedévében végrehajtott, 4,3 százalékos alapbéremelés 2017-re áthúzódó hatását, valamint a rendkívüli jutalom kifizetését, amit a cég az idei első negyedévre tervezett. Továbbá arra is tekintettel volt, hogy 2016-ban az FKF-nél a 2 százalékos létszámcsökkenés ellenére csaknem 5 százalékkal nőtt a ledolgozott munkaidő.

A közlemény szerint az FKF-nél évek óta nem volt érdemi bérfejlesztés, és egyre nagyobb a munkaerőhiány. A munkavállalóknak ráadásul az eddigieknél rosszabb munkakörülmények, munkabiztonság mellett kell dolgozniuk, amit a szakszervezet szerint a munkabaleseti statisztikák is alátámasztanak, ugyanis 2013–2015-ben 40 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma – közölték.

Az FKF 2800 dolgozója közül 2100 tagja az alapszervezetnek.

Ezt követően az FKF Nonprofit Zrt. közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy jelen pillanatban nem állnak fenn a bejelentett sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei.

„Az FKF Nonprofit Zrt. a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, ezért a munkáltatónál csak akkor kezdhető meg és tartható jogszerű sztrájk, ha a »még elégséges szolgáltatás« mértékéről és feltételeiről a szakszervezet és a munkáltató még a sztrájk megkezdése előtt megállapodik, vagy ha ennek hiányában a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit a bíróság jogerős döntése megállapította” – írják.

„A szakszervezet által a fenti két időszakra bejelentett sztrájk vonatkozásában a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről a felek között nincs megállapodás, és ezzel kapcsolatban még elsőfokú bírósági döntés sem áll rendelkezésre. Mivel az elsőfokú bírósági döntéssel szemben, annak közlésétől számított öt napon belül a fellebbezés lehetősége is nyitva áll, ezért a fenti két időszakra bejelentett sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei jelen pillanatban még nem állnak fenn” – áll az FKF közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.