Téves ítéletet hirdettek a Kúrián romaügyben

Szerda délelőtt úgy állt a dolog, hogy a gyöngyöspatai romák ügyében győztek a civilek. Délutánra változott a helyzet.

MNO
2017. 02. 08. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán délelőtt téves ítéletet hirdettek a Kúrián a gyöngyöspatai romák diszkriminálásának ügyében. Egyelőre érthetetlen, hogy ez hogyan fordulhatott elő. Az eset azért is különös, mert szerda délelőtt még úgy tűnt, hogy a romák ügyét képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mind a két általa kifogásolt pontban győzött. Délutánra azonban megváltozott a helyzet.

A Kúria szerda délelőtti ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán elmulasztott megfelelően fellépni szélsőséges szervezetekkel szemben, vagyis hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat. Másrészt azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy a szabálysértési bírságolási gyakorlatuk hónapokon át részrehajló volt a romák hátrányára.

Ám délután jött egy meglepő közlemény a bírói testülettől. A távirati iroda által közölt kommüniké szerint a bíró téves ítéletet hirdetett, és valójában csak részben – a fent említett első pontban – adtak igazat a TASZ-nak és a romáknak.

A Kúria eszerint „azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A Kúria a rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és hagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is”.

Az MTI szerint a másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a Kúria ugyanakkor a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

Azt azonban a Kúria nem indokolta meg, hogyan fordulhatott elő, hogy a bíró a tárgyaláson más ítéletet hirdetett, amit később tévesnek minősítettek: „a kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt” – olvasható a Kúria szerdai határozathirdetésről szóló közleményében, amit így magyarázott tovább a bírói testület: „Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja.”

A TASZ nem hagyta szó nélkül a Kúria szerda délutáni közleményét. Honlapjukon azt írták: „Értetlenül állunk az indokolással ellenkező döntés előtt, és várjuk annak írásbeli indokolását. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen – az elmondottakkal ellentétes – indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmünket.″ Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy „jogtörténeti fontosságú az ítélet azon része, amely szerint a rendőrség mulasztásai a szélsőségesekkel szemben a gyöngyöspatai romák egyenlő bánásmódhoz való jogát sértették”. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.