Végleg elbukott a tartós tankönyv a legkisebbeknél

Az Emmi szerint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt előnyös a saját tankönyv.

Hutter Marianna
2017. 02. 23. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából – vette észre a Magyar Nemzet egy tegnap megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalára feltöltött (Emmi) tervezetből. A tartós tankönyv használatát pedig az Orbán-kormány tette kötelezővé arra hivatkozva, hogy enyhítené a családok és a költségvetés terheit.

Az intézkedést a 2013/2014. tanévi tankönyvrendelés során kellett alkalmazni először az általános iskolák első évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben. A kötelező tartós tankönyvek rendszere azonban évek óta szakmai tiltakozást váltott ki. Tavaly a Meixner Pedagógiai Egyesület petíciót is indított, hogy töröljék el az intézkedést az első négy évfolyamon. Szerintük ugyanis megnehezítette az alsó tagozatos gyerekek oktatását, hogy semmit sem jelölhettek meg a szövegben. Így végül tavaly óta az 1–2. évfolyamon már nem kötelező tartós tankönyvet használni, de az erre vonatkozó rendelet eddig nem módosult, mostantól azonban ezeket a könyveket kivezetik az említett két évfolyamból.

Az Emmi hatásvizsgálata most azzal az indokkal hátrált ki az intézkedés mögül: „Életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása.” Úgy vélik, a kivezetés mindössze 600 millió forintos többletköltséget jelentene az állami fenntartású iskoláknak. Ám a tárca szerint miután ez már beépült a tankerületi központok költségvetésébe, az intézkedés pluszforrást csak a nem állami – tehát alapítványi és egyházi – fenntartóktól igényelne. Ennek összege számításaik alapján 112 millió forint lenne.

Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke lapunk megkeresésére úgy fogalmazott a rendeletmódosítás további pontjairól: bár ezek közt a tankönyvkiadókat érintő változások is találhatók, nekik nem küldte el véleményezésre a kormány a tervezetet. Pedig a módosítás rögzítené például azt is, hogy a kiadóknak július 31-ig kellene eljuttatni az iskolákba a tőlük rendelt tankönyveket, de ezek díját az állam ráérne december 15-ig rendezni. Ez viszont nehéz helyzetbe hozná a kiadókat, amelyeknek ennél jóval hamarabb ki kell fizetniük a nyomdai költségeket. Kereszty szerint az sem világos, hogy a továbbiakban jár-e majd pénz a tankönyvfelelős pedagógusoknak. Míg a rendelet korábban úgy fogalmazott: „díjazás” jár az érintetteknek, most már csak „ellentételezésről” van szó, amelynek módja „engedmény” lesz majd. Ám hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.