Gyurcsány: Tudomásul vesszük, hogy az MSZP külön listán indul

Több listában, de az egyéni körzetekben közös jelöltekben gondolkodnak.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 04. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már korábban eldőlt, hogy Gyurcsány Ferenc marad a Demokratikus Koalíció elnöke, így a szombati kongresszuson csak az alelnökökről, valamint az elnökségi tagokról döntenek.

A párt elnöke a szavazás előtt elmondott beszédében az ellenzéki összefogásról azt mondta, hogy a demokratikus oldalnak közös történelmi felelőssége van a jelenlegi rezsim leváltásában. Úgy vélte, a szabadság legnagyobb akadálya a mostani kormány, és nem az a fő kérdés, hogy „ki mit tett 2007-ben”. A történelmi sérelmek helyett szerinte a jövőre kell koncentrálni.

Türelmünk van, de az idő elfogyott. A Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán indul

– fogalmazott, viszont hozzátette azt is:

lehet, sok a zászló, de egy a tábor, ezért a demokratikus oldalnak közös egyéni jelöltet kell állítania a Fidesz jelöltjével szemben.

Botka László inkább saját programjával foglalkozna

Botka László az Indexnek reagált Gyurcsány szavaira: \"Az egyre több, liberális kispárt vitájába nem akarok beavatkozni\" -mondta – „A következő hetekben az általam meghirdetett új baloldali programot szeretném megismertetni.”

Mi az együttműködés hívei vagyunk. Nincs harag, nincs sértődés, nincs féltékenykedés, felelősség van – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Azt is egyértelművé tette, hogy nem vonul vissza, szerinte ugyanis kötelessége képviselni azt az 500 ezer embert, aki benne bízik.

A volt miniszterelnök azért odaszúrt Botka László szegedi polgármesternek, szerinte ugyanis

hiába döngeti a mellét a debreceni, a pécsi, a szegedi vagy a győri polgármester, hogy újjáépült a város, mert ezek a beruházások még az ő kormányzásuk idején mentek végbe.

Botka László korábban egyértelművé tette, hogy csak abban az esetben vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ha az ellenzéki pártok közös listát állítanak és ezen nem szerepel Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő beszédében a párt Sokak Magyarországa nevű programját ismertetve elmondta: az a fő céljuk, hogy a „romlásból virágzásba borítsák az országot”.

Romlás szerinte ott van,

Az alapjövedelemről szólva azt mondta, hogy izgatottan várja a világ több pontján folyó kísérletek eredményét, de szerint káros hatással lenne az emberek életére. – Ha kivesszük a közös erőfeszítést, akkor egy helyben topogunk majd, és nem jutunk előre – mondta.

Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a bajba jutottakon továbbra is segíteni kell, ezért ha kormányra kerülnek, többkulcsos adót vezetnének be. Ennek részleteit nem fejtette ki, de azt mondta, hogy 500 ezer forintos fizetés feletti emberektől elvárható, hogy többel járuljanak hozzá a közös kasszához.

Több lehetőség lent és több felelősség fent

– foglalta össze.

A Demokratikus Koalíció ígéreteit négy pontban foglalta össze:

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a paksi bővítés helyett a megújuló energiában hisz, majd rátért a jelenlegi kormány elszámoltatásának kérdésére is. Szerinte ugyanis a kabinet ellopta az országot, amit nem lehet szó nélkül hagyni, a felelősségre vonás azonban nem mehet át boszorkányüldözésbe.

A jog keretein nem lehet túlterjeszkedni. Arról nem is beszélve, hogy boszorkányok helyett ördögöket látok

– mondta.

Gyurcsány Ferenc a Momentum Mozgalom megjelenésének örül, szerinte ugyanis ez még nagyobb teljesítményre késztetheti a jelenlegi demokratikus oldalt. Azt kérte az emberektől, hogy helyi vagy országos népszavazások kezdeményezésével, petíciókkal bombázzák a hatalmat, szerinte ugyanis

népakarat-cunamival kell meghátrálásra kényszeríteni a kormányt.

Az ellenzéki pártoktól pedig azt várja, hogy segítséget is adnak ehhez, mert szerinte „fontosabb a pártok érdekénél az emberek érdeke”. A Demokratikus Koalíció is segíti az LMP és a Párbeszéd kezdeményezéseit – tette hozzá. Azt is megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor a fontosabb kérdésekben vagy előre kikérik az emberek véleményét, vagy utólag kérnek jóváhagyást. – Nem hazug nemzeti konzultációkra van szükség – mondta.

Gyurcsány Ferenc újra egyértelművé tette, hogy bíznak az Európai Egyesült Államok létrejöttében, mert így kevésbé kellene rettegni a háborútól, és kevesebb lehetősége lesz „ennek a túlképzett jegybankelnöknek, hogy hazugságokat terjesszen” a külföldi támadásokról.

– Jobban hiszek az euróban, mint a forintban, nem azért, mert hazaáruló vagyok, hanem mert épeszű vagyok

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az európai igazságszolgáltatás vagy az európai ügyészség létrejötte után, a mindenkori hatalom „nem tudná ellopni az igazságszolgáltatást a magyar emberektől”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.