Kifakadtak a lakók Gerendaiék strandja miatt

A budakalásziak szerint elvették tőlük a Lupa-tavat. Gerendai Károly luxusstrandokat építhet a területen.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 03. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Higgye el, Gerendai úr, mi a Sziget fesztivált is jegy nélkül »élvezzük«, olyan hangos!” – fakadt ki az egyik budakalászi lakos a Lupa-tó fejlesztésével kapcsolatos lakossági fórumon, ahol – Pál Béla, helyi jobbikos képviselő kezdeményezésére – a beruházó Gerendai Károly ismertette a terveket. A mintegy hetven résztvevő lakos közül a legtöbben azt kifogásolták, hogy tavaly, a Lupa-strand próbaüzeme idején egész éjjel lehetett hallani a fürdőzőket. „Mi leginkább ettől a ricsajtanyától félünk” – mondta egy férfi.

Gerendai Károly szerint ugyanakkor az egész próbaidő alatt mindössze két olyan este akadt, amikor volt valamilyen esemény, minden más esetben este hatkor bezártak. A későbbiekben sem lesz sok éjszakai program, a strandok reggel kilenctől sötétedésig lesznek nyitva. Gerendai úgy véli, hogy a strandüzem nem hangmentes, de nem olyan zajos, hogy zavarja a környéken lakókat. Azt ugyanakkor ismételten leszögezte, hogy nem fesztivált, hanem strandot akarnak építeni, a helyieket pedig arra kérte, hogy jelezzék, ha ők hangosak, mert csak így tudnak ezen változtatni. Elismerte, hogy lesznek súrlódások a lakókkal, sőt bizonyos problémákat nem is tudnak majd megoldani, de szerinte tekintettel lesznek a helyiekre, már csak azért is, mert rájuk is potenciális vendégként tekintenek.

A Sziget fesztivál korábbi többségi tulajdonosa a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi próbaüzem után idén már két strandot is üzemeltetnek, az egyik prémiumszolgáltatást nyújt 3000 forintos belépőért, a másik pedig alapszolgáltatást ad majd a vendégeknek 1000 forintért. A helyiek – az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében – húszszázalékos kedvezményt kapnak majd a mindenkori árakból. Ezzel kapcsolatban az egyik lakos megjegyezte, hogy ezt csak elkendőzésnek tartja, és jobban örülne ötvenszázalékos kedvezménynek.

A fórumon részt vevők kifogásolták az alacsony eladási árat is, mert – mint ahogyan arról múlt héten beszámoltunk – a tó önkormányzati részben lévő részét 118 millió forintért szerezték meg Gerendaiék. Az összeget hivatalos értékbecslés után állapította meg az önkormányzat, ennek megfelelően nem Gerendai Károlyék adták az árat.

A beruházók a következő években „Budapest tengerpartját” alakítanák ki a Lupa-tavon, összesen négy strandot, búvárközpontot, wakeboard-központot, sportcentrumot és vendéglátó egységeket hoznának létre, ezekre összesen 2,5 milliárd forintot költenének. Az infrastrukturális beruházások is jelentősek lesznek, jelenleg ugyanis a tó rendes parttal sem rendelkezik, a környéken pedig nincs vécé, világítás, sőt egy rendes kuka sem.

„Jobban örültem volna, ha az önkormányzat megépíti ezeket helyettünk, mert akkor nem én viselem a kockázatot. Ebben az esetben a bérlés is megfelelő konstrukció lett volna, de így – a jelentős költségek miatt – jobban örülök, hogy végül a mi tulajdonunkban lesz a tó” – fogalmazott Gerendai.

Sokan kifogásolták, hogy a Lupa-tóról készült fejlesztésről semmilyen információt nem kaptak a lakók, így azt sem tudják pontosan, hogy mi került a zárt ülésen elfogadott adásvételi javaslatba. Erről Gerendai Károly azt mondta, hogy ezek az adatok hamarosan publikusak lesznek, ha pedig mégsem, akkor szerinte „azonnal le kell váltani az önkormányzatot”. A tó háromnegyedének a tulajdonosa az Óbuda Zrt., a velük kötött szerződésben szereplő összegről üzleti titokra hivatkozva a beruházó nem kívánt nyilatkozni.

A strand miatt megnövekedő forgalommal kapcsolatban Gerendai azt mondta, hogy szezonban eddig is több autó járt a környéken, de a korábbiakkal ellentétben már normális körülmények között tudnak majd parkolni. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy nem a jelenlegi állapotokért kérnek majd pénzt, hanem jelentős fejlesztések után rendezett körülményeket teremtenek. „Ez viszont pénzbe kerül, senki sem várhatja tőlem, hogy ingyen építsek vécét vagy vezessem be az áramot” – jelentette ki.

A fórumon részt vett Bényei Gábor, az Óbuda Zrt. képviselője is, aki szerint környezetvédelmi szempontból is jobban jár a tó, miután az eddig eldobált szemét nem szennyezi majd a környezetet. „Önök sem arról voltak híresek, hogy összeszedték a szemetet, hanem az önkormányzatra maradt ez a feladat” – fogalmazott. Bényei Gábor hangsúlyozta, hogy hiába használták több ezren fürdőzésre a tavat, valójában nem lehetett volna ott strandolni. „Hiába írtuk ki, hogy tilos fürdeni, mert ha fémtáblára írtuk ki, akkor ellopták, ha pedig fatáblára, akkor azt használták szalonnasütéshez” – mondta.

Szerinte az is tarthatatlan volt, hogy évente két-három fulladás is történt, havi szinten pedig 200-300 köbméteres volt a szemétterhelés.

„Kicsit úgy érezzük, mintha elvették volna tőlünk a tavat – mondta az egyik helyi nő, aki állítása szerint csak a tó miatt költözött Budakalászra. – Volt egy lehetőségünk, amivel már nem tudunk élni, én például naponta átúsztam a tavat.” Azt is megjegyezte, hogy neki tetszett tavaly Gerendaiék strandja, de szerinte sokkal nagyobb kedvezményt kellene adni a helyieknek. A vállalkozó ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a nő a napi úszást eddig nem azért ejthette meg, mert járt neki, hanem mert nem büntették meg. A vízben ugyanis eddig nem lehetett legálisan úszni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.