Kósa: Az eredmény minősít, nem a létszám

Nem aggódik a kormányzati „rangkórság” miatt a Fidesz frakcióvezetője. Élesen bírál az ellenzék.

Markotay Csaba
2017. 03. 06. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányt a konkrét eredmények minősítik, például az, hogy csökken a munkanélküliek száma, egyre többen dolgoznak, bérfelzárkóztatás zajlik. Egy kormány megítélésénél ez a fontos – mondta a parlamentben tegnap újságíróknak Kósa Lajos arra, hogy lapunk megírta: alig két hónap alatt tovább növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát az Orbán-kormány, pedig az állami vezetői gárda létszáma már az év elején is rekordmagas volt. Idén eddig 18 miniszteri biztost, egy új államtitkárt és 8 helyettes államtitkárt neveztek ki (miközben az utóbbiak közül négyet felmentettek), a miniszteri biztosok száma pedig csak azért nem „szállt el” az eddiginél is jobban, mert időközben többeknek a megbízatása lejárt – derült ki az év eleje óta megjelent Magyar Közlönyök és Hivatalos Értesítők adataiból. Az érintett kormányzati vezetők száma viszont így is jóval magasabb, mint amennyi akár a Bajnai-, akár a második Orbán-kormány idején volt.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt állította: az állam működtetésére nem használnak fel több pénzt, mint korábban. Másként látja ezt az ellenzék, amelyen élesen bírálta az egyre nagyobb „vízfej” miatt a kormányt. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint például a sok államtitkár helyett inkább egészségügyi és oktatási minisztert kellene kinevezni. Oláh Lajos sajtótájékoztatóján „brutális méretű állami vízfejről” beszélt. Mint mondta, nincs szükség 56 államtitkárra és 108 helyettes államtitkárra, majd megjegyezte: miközben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bürokráciacsökkentésről „papol”, a 2010 előtti kormányokhoz képest duplájára nőtt a kormányzati vezetők száma. A politikus jelezte: a DK az Orbán-kormány bukása után felére csökkenti az államtitkárok és helyettes államtitkárok számát.

Szigetvári Viktor, az Együtt országos tanácsának elnöke szerint pedig az, hogy immár 66 miniszteri biztos dolgozik a kormányban, bizonyítja, hogy Orbán Viktor vezetésével az elmúlt 30 év legnagyobb, legpazarlóbb és legdrágább kormánya működik Magyarországon. – Értelmetlen ez a sok kinevezés, amivel fizetés, iroda és sokszor gépjármű is jár, mert a valódi munkát a közigazgatásnak kell elvégeznie. A miniszteri biztosok csak tovább növelik a káoszt, és kifizetőhellyé változtatják a minisztériumokat – fogalmazott. A politikus arra szólította fel a Fidesz-kormányt, hogy csökkentse az állami vezetők és miniszteri biztosok számát a jelenlegi mennyiség ötöde alá, mert szerinte „minden további státus csak pénzkidobás”.

Legutóbb a múlt pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg tájékoztatás arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter új miniszteri biztosokat nevezett ki; Varju Krisztina Dóra a magyar V4-elnökség lebonyolításáért felel majd ebben a pozícióban, míg Joó István a „vízidiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna régió-stratégiáért” lesz felelős. Jelenleg összesen 66 miniszteri biztos dolgozik az Orbán-kormányban, a legtöbben, 27-en a Miniszterelnökségen, de az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is már 14-en, míg a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál heten vannak.

Bár miniszterből valóban kevesebb van, mint a szocialista–liberális kormányok idején, alig hét év alatt meglódult az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma. Előbbiből most 56 dolgozik az Orbán-kormányban, míg helyettes államtitkárokból 108. Ebben a csoportban a legnagyobb a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma 10 államtitkárral és 20 helyettes államtitkárral, de alig valamivel marad el ettől a korábban állami bürokráciacsökkentést hirdető Miniszterelnökség. Ott a kilenc államtitkár mellett összesen 19 helyettes államtitkár dolgozik.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.