Már 157 szervezet tiltakozik

Elutasítják a „kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit”.

MTI
2017. 03. 21. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben felidézték, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a „külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről nemzeti konzultációt is kezdeményez.

A civilek a közleményben kijelentették: egyes politikusok odáig mentek, hogy némely civil szervezet „eltakarításának” a lehetőségét is felvetették, míg mások idegen ügynököknek nevezték őket.

Az állásfoglalást kezdeményező szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a nemzeti konzultációról csak a sajtóból értesüljenek, illetve hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Emellett elvárják a kormánytól, hogy az új törvény végleges formája az érintettek bevonásával, szakmai vita nyomán készüljön el. „Magyarországnak szüksége van a civilekre” – hangsúlyozták a szervezetek.

Azt írták: a közös állásfoglalásban különböző területeken dolgozó civilek elutasítják a „kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit”. A kezdeményezők között van A Város Mindenkié, az Átlátszó, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, az Ökotárs Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és a Védegylet. A kezdeményezéshez kedd estig 157 szervezet csatlakozott.

Hétfőn amerikai és európai jobboldali véleményformálók, kutatók, elemzők, think-tankek vezetői fordultak nyílt levélben az Orbán-kormányhoz, hogy tiltakozzanak a magyar civil szervezetek kormányzati vegzálása ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.