Paksi bővítés: Strasbourg-ban vétózhat Ausztria

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat Ausztria, amiért az EU zöld utat adott a magyar atomerőmű bővítésének.

MNO
2017. 03. 06. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése, az osztrák kormány bejelentette, azt fontolgatják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet – írta az AFP hírügynökség. Reinhold Mitterlehner alkancellár és gazdasági miniszter azt mondta hírügynökségeknek, hogy Ausztria nem tudja elfogadni, hogy az Európai Bizottság szerint az atomerőművek építésének támogatása ártalmatlan. Ezért megvizsgálják a jogi lehetőségeiket, és – mint mondta – ha szükséges, felveszik a kapcsolatot a strasbourg-i bírósággal.

Az Európai bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatos vizsgálata során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor (Paks II.) megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, miután Magyarország kötelezettséget vállalt a versenytorzulás korlátozására. Ugyanakkor az EU három feltételt szabott Magyarországnak:

Magyarország még 2015 májusában kérte az Európai Bizottságot, hogy értékelje, az uniós szabályozás alapján tartalmaz-e állami támogatást a paksi beruházás. A kormány akkor még azon az állásponton volt, hogy a projekt nem tartalmaz ilyen támogatást, mivel piacgazdasági befektető is meg tudná valósítani az intézkedést hasonló feltételek mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.