Balog: Nem szeretnénk, ha a CEU tovább működne

A miniszter szerint a Közép-európai Egyetem viszont más, az maradhat, mert vannak értékes műhelyei.

MN
2017. 04. 05. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ebben a formában nem szeretnénk, ha a Central European University tovább működne” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A tárcavezető szerint nem kell kertelni, ezt ki kell mondani.

Balog ugyanakkor – összhangban a kedden elfogadott törvénymódosítás kommunikációjával – különbséget tett a New York államban bejegyzett Central European University (CEU) és a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (KEE) közt. Utóbbiról azt mondta: működnek ott olyan tudományos műhelyek, amelyek értékesek és amelyek fennmaradásához magyar érdekek fűződnek.

A CEU a miniszteri érvelés szerint külföldi egyetemként, speciális szabályok szerint működik Magyarországon, ami másoknak nem jár, ezt a helyzetet pedig mindenképpen meg szeretnék szüntetni. Az sem világos – mondta Balog –, hogy a KEE-n folyó munkához az amerikai diploma kiállításán kívül mit tett hozzá a CEU. „Ha két egyetem van, akkor hogy lehet, hogy egy rektora van?” – tette fel a kérdést.

Ha az Egyesült Államoknak fontos az, „ami CEU-nak nevezi magát”, akkor a tárcavezető szerint „befektetést kell tenni, nem csak anyagilag”: létre kell hozniuk a saját egyetemüket, vagy társulni másik, létező egyetemmel, és meg kell keresni a magyar kormányt. Erre utalt Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor azt mondta: a CEU sorsa amerikai–magyar tárgyalásokon dől majd el.

Beszélni kell Soros György személyéről

– jelentette ki Balog Zoltán. Szerinte az elmúlt napok levelezéseiből, a nyilatkozatokból és az akciókból látszik, hogy a milliárdos üzletember nagy nyomást gyakorol Magyarországra és más országokra is. „Ezzel kapcsolatban már vizsgálatok folynak Macedónia, Albánia esetében, gondoljunk az ukrajnai fejleményekre” – jegyezte meg a miniszter. Elmondása szerint a kormány nem tartja tisztességesnek, hogy ilyen módon akarnak beleavatkozni egy ország életébe.

„Soros György tevékenységét, az ő szervezeteinek a tevékenységét károsnak, negatívnak, tisztességtelennek tartjuk” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: küzdeni is fognak ellene. Példaként azt említette, hogy romaügyekben személes tapasztalatai vannak arról, milyen lejárató kampányt folytat Soros a kormány ellen, „hogy a konfrontáció kerüljön előtérbe, nem pedig az együttműködés”.

Áder Jánoshoz fordult a Bibó István Szakkollégium szerdán a lex CEU miatt. Orbánék „keltetője” – amely már a törvénymódosító megszavazása előtt is egyértelműen kiállt a CEU mellett – most azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a CEU-ellehetetlenítését szolgáló törvényt, emeljen alkotmányossági vétót, és küldje meg az elfogadott törvényt az Alkotmánybíróságnak. Az intézet terjedelmes nyílt levelében azt írja: a a lex CEU ellentétes Magyarország Alaptörvényével, mivel sérül az egyenlő bánásmód követelménye, és személyre szabott a jogalkotás; sérül a jogállamiság és jogbiztonság követelménye is, nem ad kellő felkészülési időt sem, valamint a művelődéshez való jog és a tudományos kutatás szabadsága is csorbát szenved.

A Harvard elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetnek címzett levelében állt ki a CEU mellett: Drew Gilpin Faust szerint az új törvény veszélyezteti a tudományos szabadságot és a felsőoktatást. Mint írja: „A CEU értékes tagja a nemzetközi tudományos közösségnek, és a jelenléte Magyarországon hozzátett a magyar tudományos élet hírnevéhez a nemzetközi színtéren.” Faust úgy véli, a kormány törvénymódosítási javaslata kompromittálja a tudományos szabadságot, és veszélyes precedenst teremt a tudományos életben más országokban is. Felhívja a figyelmet arra, hogy a szabályozás kárt is okozhat Magyarország jól megalapozott nemzetközi tudományos hírnevének és az európai partnereivel és az Egyesült Államokkal való kapcsolatainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.