Fizették a tb-t, de nem látszott a rendszerben

Adminisztratív hiba történt.

Fekete Gy. Attila
2017. 04. 12. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a januárban alakult Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), hogy egy adminisztrációs hiba miatt dolgozóik egy részének hosszabb-rövidebb ideig nem volt érvényes társadalombiztosítása. Pontosabban volt, csak ezt az orvosaik számítógépe nem látta, ezért hibát jelzett. Cáfolták ugyanakkor, hogy akár csak egyetlen hónapig is ne fizettek volna járulékot a dolgozóik után és hogy azok biztosítási jogviszonya megszakadt volna.

Mint szerkesztőségünk megkeresésére adott válaszukban írják: „Az NSZKK több alkalmazottja is arról tájékoztatta az intézmény vezetését, hogy különféle orvosi ellátásuk során biztosítási jogviszonyuk érvényességének vonatkozásában hibát jeleztek nekik.” Az adminisztrációs hiba a központ 751 munkatársa közül 117-et érintett.

Nagy Gábor főigazgató a dolgozói jelzések alapján azonnali vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy az érintettek különböző járulékainak a kifizetéséhez szükséges fedezet mindig rendelkezésre állt, a járulékfizetés folyamatosan teljesült, ezáltal az érintettek biztosítási jogviszonya is folyamatos volt. Összességében hátrány nem érte őket.

Mint kiderült, a hiba a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ megalakulásakor történt, ami a „Magyar Államkincstár illetményszámfejtő rendszerében az automatikusan képzett biztosítotti bejelentéshez szükséges adatok részleges kiesésére vezethető vissza”. A hiba kijavítására az NSZKK soron kívül intézkedett azzal, hogy megkereste az NSZKK dolgozóinak illetményszámfejtését, továbbá a járulékok és adók levonását végző Magyar Államkincstárt a kollégáknak biztosítotti bejelentéseik felülvizsgálatával kapcsolatban, valamint haladéktalanul megkezdték az elveszett adatok pótlását.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ két igazságügyi szakértői tevékenységet végző intézet, a Belügyminisztérium alá tartozó Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet és az Igazságügyi Minisztérium alatt működő Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet fúziójával jött létre január 2-án. A kormány a háttérintézmények átalakításakor döntött a két szervezet egyesítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.