Gulyás Márton: Orbán rosszul van attól, ha kikerül a kezéből a gyeplő

„A Fidesz sokkal szervezetlenebb annál, amit gondoltunk” – jelentette ki.

MN
2017. 04. 20. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torz választási törvény az Orbán-rendszer alapproblémája, ennek megváltoztatása lenne a parlamentáris demokrácia visszaállításának első lépése – véli Gulyás Márton. A Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, „kiderült, hogy a Fidesz sokkal szervezetlenebb és felkészületlenebb annál, amit gondolni szoktunk róla”.

„Nemhogy a tőlük kvázi függetlenül formát öltő elégedetlenség kezelésére nincs átfogó stratégiájuk, azt sem tudják, hogyan kellene végigvinni a maguk által a társadalomra oktrojált intézkedéseket. Sokat beszélünk az ellenzék szervezetlenségéről, holott a Fidesz semmivel nem áll jobban. Egyetlen előnye a végtelen erőforrás-mennyiség, ami lehetővé teszi, hogy bármennyit hibázzon, mert látszólag mindig van lehetősége a korrekcióra” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány CEU-ügyben elmérte-e a várható reakciókat, Gulyás azt mondta, szerinte azt is elmérték, hogy milyen intézkedések tompíthatják a tiltakozások élét, hogy mivel lehet esetlegesen megfélemlíteni a demonstrálókat. „Bármit csináltak, az csak ösztönözte a részvételi hajlandóságot” – jelentette ki. Szerinte Orbán Viktor interjúiban egyértelművé teszi kormányzása retrográd és agresszív karakterét, miközben látszik: rosszul van attól, ha akár csak egy napig is kikerül a kezéből a gyeplő, amit most már hetek óta nem képes szorosan tartani.

Gulyás kiemelte, hogy a CEU-ügy önmagában egy magánegyetem partikuláris problémája is lehetne. „Szerencsére hét év NER után a társadalom felismeri, hogy itt nem oktatáspolitikai, szakmai kérdésről van szó, hanem arról, hogy a kormány hatalompolitikai megfontolásokból nem szeretné ezt a képzőhelyet továbbra is Magyarországon látni.”

Arra a kérdésre, hogy a tüntetések szervezésében is részt vett-e, nemmel felelt. Mint mondta, a festékdobálós akciót nemcsak megengedhetőnek, de szükségesnek is tartotta, hogy megmutassa, vannak még békés, erőszakmentes eszközök a kezükben. „Amikor elindultam a flakonnal, sima szabálysértési eljárásra számítottam, hogy ebből ekkora ügy lett, az a hatalom végletes retrográdságáról és beszartságáról árulkodik” – közölte.

A tervezett választói mozgalomról azt mondta, a hatalmi túlsúlyt kell megszüntetni, hogy a Fidesz és az ellenzék is a valós társadalmi támogatottsága alapján kerülhessen be a parlamentbe, „hogy végre eséllyel képviselhető legyen az a társadalmi többség, amelyik nem akar fideszes Magyarországot”.

„A fejemben megvan egy kampány terve az év végéig. Első feladatunk a toborzás, illetve a közösségen belül a szilárd és elmélyült tudás kialakítása arról, hogy miért kampányolunk. Ezt követheti a nyomásgyakorlásra és a tudás szétterítésére alkalmas eszközök kiválasztása” – közölte.

Kitért arra is, hogy vannak alapvetései arról, milyen lenne egy arányosabb választási rendszer, de a mozgalomban a javaslata csak egy lesz a sok közül, „választási szakértők bevonásával a tagság fog majd konklúzióra jutni”.

„Nincs egyetlen ideális állapot, a választási rendszer mindig politikai meccs eredménye, a kérdés az, hogy ezt a meccset ki játssza le” – magyarázta, és hozzátette: azért küzdenek, hogy a társadalom széles rétegeinek konszenzusát bíró rendszer jöjjön létre, ne egy vezér találja ki a szolgálandó ideát, hanem ténylegesen közösen dolgozzanak a követeléseken. Úgy véli, az arányos választási rendszer felszabadíthat energiákat a társadalomban, és új pártok elindítását is segítheti.

Mindemellett közölte, hogy Orbánt nem tekinti szuverén tényezőnek, a magyar miniszterelnök szerinte „hétről hétre evickélő politikai szereplő, aki rég elvesztette azt a késztetését, hogy a társadalom egészének kínáljon politikai valóságot és víziót”.

Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta, „ha a mostani tüntetések esetleg kifulladnak is egy hét vagy egy hónap múlva, akkor sem lesznek hiábavalók, mert építik a közös tudást, azt a Magyarországot, amelyet Orbánéval szembe szeretnénk állítani. Ezt nem szabad lebecsülnünk – és ne is becsüljük le, mert pont ez lenne a hatalom érdeke”. Kitért arra is: sem pártalapításban, sem formális politikai szerepvállalásban nem gondolkozik. „A párt intézményi szempontból egy építkezés csúcsterméke, és rengeteg előfeltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy ne veszítse el a kapcsolatát a társadalommal.”

Ismeretes, Gulyás Mártont és társát, Varga Gergőt együtt összesen 500 óra közérdekű munkára ítélték, amiért a lex CEU aláírása után festékflakont próbáltak dobni a Sándor-palotára. Az ügyészség súlyosbításért, ők pedig felmentésért fellebbeztek.

Gulyás Márton korábban lapunknak arról beszélt, a különböző intézményeknek a hatalom kontrolljaként kellene funkcionálniuk, de nem ezt teszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.