HPV: a félreismert veszélyes fertőzés

Tízből öten nem tudják pontosan, mi a HPV, s kevesen is döntenek úgy, hogy beadatják a vírus elleni vakcinát.

Kuslits Szonja
2017. 04. 06. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezett édesanyák 81 százaléka tudja, hogy létezik a rendkívüli veszélyeket rejtő humán papillómavírus (HPV) elleni vakcina, mégis mindössze 3 százalékuk adatta be magának. A szülők többsége ráadásul gyermekével kapcsolatban is bizonytalan: az oltást ismerők közül csak minden harmadik anyuka tervezi beadatni a gyerekének – derült ki Szinapszis legfrissebb, márciusi adatait bemutató közleményből.

Pedig a fertőzés kapcsán több súlyos betegség is kialakulhat, ilyen a méhnyakrák is, amelynek következtében például évente csaknem 500 nő veszíti életét Magyarországon. – A méhnyakrák épp a harmincas éveiben járó nőknél alakul ki a leggyakrabban, ezért fontos, hogy harmincon túl is megfontolják a védőoltás beadatását, és rendszeresen részt vegyenek a szűrésen – hívta fel a figyelmet a lapunkhoz eljuttatott közleményben Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos. Kitért arra is: a vírus szeméremtesti és hüvelyrákot, fej-nyaki daganatokat és a végbélnyílás körüli rákokat is okozhat.

A felmérésből látszik az is, hogy tízből nyolcan ugyan ismerik a HPV rövidítést, de csak a válaszadók fele tudja megmondani, hogy az pontosan mit jelent. A HPV miatt kialakuló méhnyakrák veszélyeit és az oltás fontosságát hangsúlyozó kampányok ellenére tehát úgy tűnik, továbbra is sokan vannak, akik tévesen definiálják a vírust. Összekeverik a hepatitisszel, a HIV-vel, sőt a tüdőbetegséggel is, illetve azt gondolják, hogy a vírus influenzát, herpeszt vagy agyhártyagyulladást okozhat. Az adatok alapján a nyugati országrészben élők a legkevésbé tájékozottak: közülük minden harmadik megkérdezett olyan betegséget említett, amely nem köthető a HPV-hez.

A WHO 2015-ös adatai szerint egyébként több mint 50 százalék annak az esélye, hogy valaki élete során HPV-vel fertőződik meg, és ezt követően nem is mindenkinél alakul ki a védettség, sokan újra és újra elkaphatják a veszélyes és gyakran tünetmentes betegséget.

A HPV elleni védőoltást a 7. osztályos lányok jelenleg ingyenesen kérhetik az iskolákban, és az adatok szerint az érintettek több mint 70 százaléka igényli is a vakcinát. Később azonban fizetni kell érte, méghozzá nem is keveset. Ha valaki idősebb gyermekét vagy önmagát szeretné oltatni, azért a kilenckomponensű vakcina esetében akár 84 ezer forintot is fizetnie kell. A kétkomponensű oltás ennél kevesebbe kerül, azért darabonként 15-20 ezer forintot kérnek a patikák, és hármat kell belőle beadatni, így ez „csak” 60 ezer forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.