Kedden kimondhatják az ítéletet a CEU-ra

Orbán szerint a kormány jó szándékú, mégis rohamléptekkel szeretnék elérni a CEU bezárását.

MN
2017. 04. 04. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés kedd délelőtt a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban tárgyalja, majd el is fogadhatja a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik – írja az MTI.

A papírízű megfogalmazás mögött a kormány azon szándéka áll, hogy hazai kontroll alá helyezzék a külföldi alapítású, de Magyarországon működő felső oktatási intézményeket – a CEU esetében viszont olyan kikötést is tennének, amely ellehetetlenítené az intézmény budapesti képzéseit: a több mint húsz éve Magyarországon működő, nemzetközileg elismert egyetemnek az Egyesült Államokban is alapítania kellene egy felsőoktatási központot, a magyar kormány szerint csak így lenne törvényes helyi működése.

A keddi ülésnap 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a felsőoktatási törvény módosításának összevont vitáját bonyolítják le közvetlenül a szavazások előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a javaslattal kapcsolatban azt mondta, a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya tárgyalni fog a Közép-európai Egyetem ügyében. Mint mondta,

jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen.

A kormányfő és a kabinet jóindulatát ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy Orbán egy pénteki rádióinterjúban abszurd módon arra a tervezetre hivatkozva nevezte törvénytelennek a CEU működését, amelyet csak most, kedden fogadna el az Országgyűlés – ráadásul csalónak is minősítette az egyetemet néhány adminisztrációs mulasztás miatt.

A CEU tervezett bezárása hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, az amerikai külügyi tárca mellett tizenhét Nobel-díjas tudós is tiltakozott a kormány elképzelései miatt, legutóbb pedig kilencvenkilenc erdélyi értelmiségi kérte az Orbán-kabinetet, tegyen le az intézmény felszámolásáról. Vasárnap mintegy tízezren tiltakoztak az Országház előtt a barbárnak tartott kormányjavaslat miatt, a szervezők kedd délutánra is tüntetést ígérnek: várhatóan  élőlánccal demonstrálnak majd a CEU budapesti székháza előtt.

A határozathozatalok alatt a felsőoktatási törvény mellett módosíthatnak több büntetőjogi jogszabályt, valamint új törvényt fogadhatnak el a nemzetközi magánjogról, továbbá három LMP-s és két jobbikos képviselő tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi vétség miatt.

A szavazások után nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Egyebek mellett terítékre kerül a belügyminiszter belügyi tárgyú javaslatcsomagja, továbbá a sporttörvény módosítása is, ugyanakkor a reklámadóról szóló törvénymódosítás vitája az előzetes tervekkel ellentétben lekerült a napirendről.

Az Országgyűlés a korábban tervezettnél egy nappal rövidebb ülést tart, mert a szerdára tervezett pontokat is ma tárgyalják. A parlament jövő hétfőn fejezi be aktuális ülését. Ekkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a Jobbik kezdeményezésére politikai vitát tartanak az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.