Kormányrendezvényen lobbizott a CÖF-ért Csizmadia László

A CÖF elnöke azt mondta „külföldi civil tevékenységükhöz” keresett támogatást a külügyminisztériumban.

Kósa András
2017. 04. 25. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó programpont is szerepelt az idei éves nagyköveti értekezlet napirendjén: Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke meghívott vendégként győzködhette az Európai Unió tagállamaiba akkreditált magyar nagyköveteket arról, hogy segítsenek nekik állomáshelyükön olyan szervezeteket találni, akikkel közösen rendezhetnek az Orbán-kormányt támogató programokat, demonstrációkat.

Az Index néhány napja írta meg, hogy áprilisban a külügyminisztérium vezetése körlevélben utasította ugyanerre az érintett nagykövetségeket, de a minisztérium vezetőinek figyelme a Magyar Nemzet információi szerint arra is kiterjedt, hogy Csizmadia László személyesen találkozhasson az érintett diplomatákkal.

Az ügy azért furcsa, mert a nagykövetek éves értekezlete egy kifejezetten szakmai program, aminek a túlnyomó része nem is nyilvános, civil szervezeteket pedig még sosem hívtak meg, főleg nem azért, hogy saját maguk érdekében lobbizhassanak. A megbeszéléseken a nemzetközi és a magyar diplomácia legfontosabb kérdéseit vitatják meg, a kétnapos konferencia programja a legtöbbször kifejezetten intenzív, reggeltől estig tart. Egy résztvevő szerint ezért is fogadták a megjelent diplomaták megdöbbenéssel, hogy „még egy ilyen hülyeséget is végig kell hallgatniuk”. Úgy tudjuk egyébként, hogy ezt többen nem is tették meg, így Csizmadia László végül „mérsékelt érdeklődés mellett” beszélhetett „egy kissé frusztráltnak tűnő módon” arról, hogy szeretné, ha a nagykövetségek segítenének külföldi tevékenységükben.

Csizmadia László megkeresésünkre azt mondta,

teljesen természetesnek tartja, hogy civilként jelen lehettek a nagyköveti értekezleten,

de bővebben nem akart nyilatkozni, azt mondta, az Index-cikk megjelenése után kiadott közleményüket tekinti válasznak, majd elköszönt. Az Indexre reagáló közleményükben a CÖF azt írta, „az Index nyomozó újságírói felfedezték a hideg vizet. A CÖF–CÖKA, ahogy ők is írják, már 2016 októberében közleményben tudatta, hogy partnereivel nyilatkozatot írt alá, miszerint az EU országaiban szervezést indít annak érdekében, hogy a nemzetek szuverenitása mellett kiálló értelmiségiek idén ősszel vegyenek részt az általunk tervezett szimpóziumon.

Így többek között (külföldi civil szervezetek és ismert egyéni támogatóink mellett) a KKM-től is segítséget kértünk. Megírtuk, hogy fontos lenne, ha a követségeink székhelyén látókörükbe kerülő aktív civilek, orvosok, mérnökök, jogászok, publicisták neveit megküldenék, akikkel aztán elsődlegesen megkíséreljük a kapcsolatfelvételt.”

Megkerestük kérdéseinkkel a külügyminisztérium sajtóosztályát is, elsősorban arra lettünk volna kíváncsiak, szerintük mi indokolta szakmailag a CÖF meghívását, illetve tervezik-e, hogy a jövőben más civil szervezeteket is meghívnak majd a rendezvényeikre. Választ egyelőre nem kaptunk. Egyik forrásunk egyébként úgy vélte, Csizmadia László meghívásáról – éppen azért, mert ilyen még nem fordult elő, és a szervezők részéről fel sem merült, hogy lennie kellene hasonlónak – „miniszteri vagy annál is magasabb szinten dönthettek”.

Érdekes, hogy az Index által említett körutasítást hetekkel a nagyköveti értekezlet után adták ki, elképzelhető, hogy sem a CÖF, sem a minisztérium vezetése nem volt elégedett Csizmadia László előadásának hatásával, ezért erősítettek rá még egy írásos utasításban is az „üzenetre”. Nem ez lehetett egyébként az egyetlen szokatlan kérés az elmúlt hetekben a nagykövetségek felé, információink szerint a lex CEU körüli botrány kipattanása után

több nagykövetség kapott olyan utasítást, hogy böngésszék át az adott ország felsőoktatási jogszabályait, és keressenek benne olyan paragrafusokat, amikre a kormányzati kommunikáció hivatkozhat

mint külföldi példára a törvény szükségességét illetően. De előfordult már olyan  eset is, hogy azért hívtak haza kereskedelmi attasékat, hogy a minisztériumban arra kérjék őket, segítsenek egy kormányközeli mezőgazdasági vállalkozás termékeinek piacokat szerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.