Van-e félnivalója annak, aki kutyával túrázik?

Ott is dördülhetnek lövések, ahol kirándulók járnak. Rossz lehet a törvény, parttalan viták zajlanak az erdőben és a bíróságon.

Lándori Tamás
2017. 04. 10. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába az igazi tavaszi idő, sokan kétszer is meggondolják, hogy erdei kirándulásra a kutyájukkal induljanak, főként az elmúlt hónapok eseményei után, melyek – már nem először – egymásnak feszítették a vadászokat és az ebtartókat. E két csoporton kívül is sokakhoz eljutott, és sokakat megdöbbentett a februárban a mátyásföldi reptéren lelőtt kutya híre, valamint azoknak a francia turistáknak az esete, akiknek képzett juhászkutyáját ugyancsak egy vadász sebesítette meg halálosan tavaly ősszel Szalkszentmárton mellett. Közös a két esetben, hogy az állat gazdája a közelben tartózkodott, így – amellett, hogy a kutyák kilövésének szabályait tisztázni érdemes – felmerül az kérdés is, hogyan repkedhetnek halálos lövedékek ott, ahol kiránduló családok is megfordulhatnak.

A mátyásföldi eset kapcsán februárban az Országos Magyar Vadászkamara főmunkatársa, Földvári Attila hívta fel a figyelmet az Inforádió adásában arra, hogy lakott területen kívül tilos elengedni a kutyát, ez szabálysértésnek számít. Szavait az egyik fővárosi kutyaiskola lapunk által megkérdezett, jogász végzettségű oktatója is megerősítette. Mint mondta, a saját ingatlanokat és a kijelölt kutyafuttatókat leszámítva gyakorlatilag nincs olyan terület az országban, ahol a póráz használata ne volna kötelező. Az önkormányzati rendeleteknek megfelelően sok kutyánál a szájkosár is előírás.

A fenti szabályok megszegése legfeljebb bírságolást vonhat maga után, de önmagában senkit sem jogosít fel arra, hogy az állatot elpusztítsa. A vadászati törvény ugyanakkor megfogalmaz három olyan esetet, amikor – szigorúan a vadvédelem érdekében – a kilövésre törvényes lehetőség nyílik: ha a kutya vadat űz, ha fertőzés terjedésének veszélye áll fenn, illetve ha az eb támadása másként nem hárítható el. A már idézett kutyás oktató azt mondta, az iméntiekre hivatkozó vadászok rendszerint nem túloznak; sokan nem is gondolnák, mennyire gyakran előfordul, hogy a sétáltatott kutyából előbújik az igazi ösztönlény, és vadállatot kezd kergetni az erdőben vagy a mezőn. A törvény azt is rögzíti, az ebre lőni csak akkor lehet, „ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség”. A kutyaiskola dolgozója abban is egyetértett a vadászokkal, hogy miközben a kutya üldözi a vadat, aligha van idő a gazdáját keresgélni; illetve hogy ez a jogszabályi megfogalmazás nem kellően egyértelmű.

Legalább ennyire homályos a vadászati törvénynek az a szakasza, amelyben úgy fogalmaznak: lövést leadni kizárólag akkor szabad, ha a vadász „a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti”. E passzus fő célja, hogy a vadász felelősségét egyértelművé tegye, ha embert talál. De mi számít veszélyeztetésnek, amikor nem talál el senkit? A témával kapcsolatos hozzászólások egy része éppen arra mutat rá, hogy nem szabadna semmire lőni ott, ahol családok, kirándulók is járnak.

Csakhogy az ország – kis túlzással – bármely pontján előfordulhat, hogy egy vadász teljesen törvényesen állatra lő, fejtette ki kérdésünkre egy vadász. Igaz ugyan, hogy a már hivatkozott törvény részletesen szabályozza, mi számít vadászterületnek és mi nem. A szakember jelezte, ez csak azt rendezi, hol folyik a rendes vadgazdálkodás. Példaként említette, hogy míg a jogszabály kizárja a vadászterületek közül a reptereket, ettől függetlenül itt is folyhat az állatállomány ritkítása, sőt a légikikötők biztonsága érdekében kifejezetten fontos a repülést veszélyeztető madarak vadászata.

A példa különösen azért érdekes, mert az egyik említett kutyakilövés éppen a mátyásföldi repülőtéren történt, amely viszont már régen nem bonyolít légi forgalmat. Kérdés tehát, hogy a terület reptérnek számít-e még, vagy a törvény szerint immár vadászterület – azaz a lövést leadó vadász a rendes vadgazdálkodás részeként, vagy azon kívül eső okból volt ott, és ha az utóbbiból kifolyólag, pontosan mi volt ez az ok. A történtek miatt a kutyatulajdonos mindenesetre feljelentést tett.

Közben a francia pár pásztorkutyájának ügyében márciusban lezárult a nyomozás, és a rendőrség vádemelést javasolt az ügyészségnek a vadász ellen. Úgy tudni, a vádlott a turistáktól alig harminc méterre, a nemzetközi kerékpárút közelében oltotta ki az eb életét, az ügyészség szerint ok nélkül, majd – még mielőtt a tulajdonos odaért volna – sietősen távozott, miután terepjárójának platójára hajította a tetemet, amelyet később a Dunába dobott.

A legutóbbi esetekből és az általunk megkérdezett szakemberek véleményéből az tűnik ki, hogy a vadászok és a kutyások közötti feszültség fő forrása, hogy gumiszabályok határozzák meg, mit tehetnek a vadászok a kóborló kutyák által okozott károk ellen, illetve hogy míg szinte az egész ország vadászterület, a póráz nélküli kutyasétáltatás ügye sehol sincs megoldva – noha igény volna rá.

A viták parttalanságát csak fokozza, hogy nehezen bizonyítható, valóban fennálltak-e a lövés törvényi feltételei, például tényleg űzött-e vadat a lelőtt állat. Ezzel kapcsolatban rendszerint csak a vadász saját vallomása áll rendelkezésre. A problémát talán a technika oldhatja meg – évek óta kapható olyan rögzítőeszköz, amellyel sportkamerát lehet a fegyverre erősíteni.

A ma hatályos, legutóbb 2015-ben módosított vadászati törvény értelmében vadászterületnek minősül minden olyan külterület, amelynek kiterjedése eléri a háromezer hektárt, szemközti határvonalai pedig legalább három kilométer távolságban vannak; feltéve, hogy az ott található környezet a vadak számára élhető – azaz van táplálék és búvóhely. Ez alól jelent kivételt a közút, a vasút, továbbá a bekerített ingatlanok, tanyák, a repterek és a temetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.