Washington szerint a tüntetések megmutatták, mi forog kockán

Az amerikai kormány a CEU mögött áll, de nem fogja megoldani a kialakult konfliktust – erről beszélt Budapesten Hoyt Yee külügyi államtitkár-helyettes.

Győr Ágnes
2017. 04. 11. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány nagyon fontosnak tartja a CEU-t, és egyöntetűen az intézmény mögött áll. A kialakult konfliktust azonban nem Washington fogja megoldani. Támogatást ad, és közvetít a felek közt, de az intézménynek és a magyar kormánynak kell közös tárgyalóasztalhoz ülnie, amire reményeik szerint még sor kerülhet – erről beszélt egyebek közt az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese egy az amerikai nagykövetség által rendezett háttérbeszélgetésen, melyen a Index, a Magyar Idők és lapunk munkatársa vett részt.

Hoyt Yee, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Budapestre hétfőn, hangsúlyozta: a CEU esetében megvan minden hajlandóság arra, hogy a kormánnyal közösen megtalálják a legjobb megoldást, amely biztosítja, hogy az intézmény a magyar fővárosban maradhasson. Az, hogy ez a hajlandóság kölcsönös-e, hamarosan kiderül – tette hozzá. Az államtitkár-helyettes látogatása alatt többek közt külügyi és parlamenti képviselőkkel, civil szervezetek és budapesti agytrösztök munkatársaival is találkozott. Leszögezte, hogy noha valóban szóba került, és központi helyet foglalt el magyarországi útján a CEU ügye, a látogatást már jóval a botrány kirobbanása előtt elkezdte megszervezni, s az egyetem csak egyike volt a számos előkerült témának. Ezenkívül szóba került a két ország közti együttműködés valamennyi aspektusa, így egyebek mellett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni közös erőfeszítések, a terrorizmus, a NATO-együttműködés, a kereskedelmi kapcsolatok kiterjesztésének lehetősége.

Azzal kapcsolatban, hogy lát-e a magyar kormány részéről hajlandóságot arra, hogy a CEU ügyében kölcsönösen kielégítő megoldást találjanak a felek, az államtitkár-helyettes azt válaszolta: nem beszélhet a magyar kormány nevében, de benyomásai alapján úgy látja, a magyar fél érzi, hogy mi forog kockán. Ez pedig talán olyasmi, amivel a vita kirobbanása előtt nem volt egészen tisztában. Abban pedig, hogy ez így alakult, a politikus szerint szerepe lehetett annak a több tízezer főnek, aki a múlt hétvégén utcára vonult Budapesten, hogy megmutassa, milyen fontos a városnak és az országnak a CEU.

Az államtitkár-helyettesnél rákérdeztünk, lehet-e szerinte alapjuk azoknak a pletykáknak, miszerint a CEU esetében orosz befolyás is szerepet játszhat a kormány lépéseiben. A tisztviselő leszögezte, nem látták semmilyen bizonyítékát annak, hogy ebbe a vitában bármilyen harmadik ország beavatkozott volna. Arra a kérdésre, hogy a Magyarországon kapott tájékoztatás alapján szerinte akkor mi lehet a CEU-ügy hátterében, Hoyt Yee elmondta, nem tettetheti, hogy ismeri a háttérben húzódó valamennyi motivációt. Egyes beszélgetőpartnerek beszámolói alapján azonban ezek közül az egyik az, hogy a magyar kormány úgy érzi, az egyetem igazságtalan előnyöket élvez más hasonló intézményekkel szemben, mivel magyar és amerikai diplomát is képes adni a hallgatóknak. Ugyanakkor – tette hozzá az amerikai államtitkár-helyettes – arra nézve, hogy ez pontosan miért is lenne igazságtalan előny, nem kapott magyarázatot. Hozzátette azt is, nem vonja kétségbe, hogy a kormánynak legitim aggodalmai vannak az intézmény működésével kapcsolatban, ugyanakkor az elmúlt huszonöt évben is voltak nézeteltérések, eddig mégis minden esetben képesek voltak a felek asztalhoz ülni és megbeszélni az ügyet azelőtt, hogy törvényalkotásra került volna sor. Yee kifejezetten szerencsétlennek nevezte, hogy nem voltak egyeztetések az egyetem és a kormány közt a törvény elfogadása előtt, és meglepőnek nevezte azt is, amilyen tempóban áment a tervezet a parlamenten.

A háttérbeszélgetésen felmerült az a kérdés is, jön-e a jövőben Washingtonból egy külön küldöttség, hogy a Közép-európai Egyetem körül kialakult helyzetet felmérje. A politikus erre azt válaszolta, nem. Talán valami félreértés lehetett, de az a küldöttség tulajdonképpen ő maga.

Michael Ignatieff, a CEU rektora az Indexnek elmondta: az intézmény mindig is követte a magyar törvényeket, és továbbra is így fog tenni, bár nem ért egyet a szóban forgó jogszabállyal. „Amiről itt szó van, nem oktatási kérdés: előre eltervezett politikai támadás célpontjai vagyunk. És ez nemcsak minket érint, hanem a magyar oktatás szabadságát is” – jelentette ki. Ignatieff kitért arra is: minden kormányzati kapcsolatuk leszögezte, hogy az oktatási szabadság biztosítása alapvető fontosságú az Egyesült Államok számára, és a támadás bármely amerikai oktatási intézmény ellen aggodalmat kelt az USA-ban. „Magyarország megbecsült országnak számít Amerikában. De azt elmondhatom: nagy hiba ultimátumot adni az Egyesült Államoknak” – fogalmazott.

A rektor közölte, hogy ez a helyzet nem a létüket fenyegeti, mindenképpen tovább fognak működni. „Emellett bármi áron Budapesten maradnánk” – szögezte le. A tüntetésekkel kapcsolatban Ignatieff kijelentette, hogy nem akar vitába keveredni a kabinettel, de egy megszólalása feldühítette. „Valamelyik kormányszóvivő azt mondta, hogy ezek a felvonulók csak valami külső hatalom hívására jöttek össze. Ami sértő ezekre az emberekre nézve. A kormánynak nem szabadna sértegetnie a saját polgárait” – mondta a rektor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.