90–140 ezer forintos fizetések: utcára mennek a felháborodott mentők

A korábban 2017-re ígért 60 helyett mindössze 10 százalékos béremelést kapnak jövő januártól.

Kuslits Szonja
2017. 05. 31. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes regisztráció alapján várhatóan több százan vesznek részt azon a szerda kora délutáni demonstráción, amelyet a mentők anyagi és erkölcsi megbecsüléséért tartanak az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága előtt. Többek között azért vonulnak utcára az ágazat dolgozói, mert a korábban 2017-re ígért mintegy 60 helyett mindössze 10 százalékos béremelést kapnak jövő januártól, miközben munkaruhahiány és megfélemlítés is uralkodik a területen.

A szervezők – két szakszervezeti tömörülés – a megmozdulást azzal indokolták, hogy a megalázóan alacsony bérek mellett több mellékállást vállalva tudnak csak megélni a mentők. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke szerint hiába jelentette be a kormány, hogy 67 százalékos lesz a béremelés összege – igaz, ez 2019-ig összesen –, mindez a nettó fizetéseket nem fogja 67 százalékkal megemelni. A tüntetés Kusper Zsolt szerint politikamentes lesz, célja, hogy a dolgozók hallassák a hangjukat. A Pénzcentrum nemrég arról számolt be, hogy a mentőápolók és a gépkocsivezetők nettó 90–110 ezer forintot keresnek egy hónapban, míg a mentőtisztek nettó 130–150 ezer forint között visznek haza. Aki húsz-harminc éve van a pályán, annak némileg emelkedik a bére, de ő sem keres sokkal többet nettó 130–140 ezer forintnál.

Emellett sok helyen problémát okoz a tárgyi eszközök hiánya vagy rossz állapota is. Többen panaszkodtak arra, hogy elhasználódott ruhájukat maguk javítják, a mentőállomások egy része azonnali felújításra szorul, és a járművek cseréje is indokolatlanul lassú. Mindeközben a területen óriási a fluktuáció, emiatt aránytalanul magas a fiatal szakdolgozók aránya. A beígért béremelés elmaradása pedig csak felgyorsíthatja az elvándorlást, ami az ott maradókra további, már vállalhatatlan terheket ró.

A szerdai demonstráció Facebook-oldalán a szervezők arra hívták fel a figyelmet: a mentők nem szeretnének oda jutni, amikor el kell hagyniuk az országot csak azért, mert az unióban máshol megbecsülnék a munkájukat. A közhangulat a mentőszolgálatnál egyébként távolról sem nevezhető nyugodtnak. A jelenlegi fizetések minimális emelésével a mentődolgozók továbbra is az egészségügy „zsellérének” érezhetik magukat. Az egyre növekvő elégedetlenség tovább zilálja a korábban legendás bajtársias-szolidáris hangulatot is.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója eközben a kormánypárti Magyar Időknek úgy nyilatkozott: a mentődolgozók többsége ma a nemzetgazdasági átlagon felül keres. Mint mondta, a mentőszolgálatnál dolgozók átlagosan nettó 203 586 forintot vittek haza a múlt hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.