A parlament elé kerülhet az újabb plakátos szigorítás

Gyávaság, szégyen – ezeket kiabálta az ellenzék a Fidesznek az indulatos vitában.

Katona Mariann
2017. 05. 02. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves vita alakult ki ma az Országgyűlés igazságügyi bizottságában, amikor arról kellett dönteniük, hogy parlamenti vitára bocsátják-e a Fidesz legújabb, a pártok plakáthirdetéseit megnehezítő javaslatát. Répássy Róbert – mint az egyik benyújtó – ismertette a terveket, amelynek lényeges pontja, hogy egy párt a kampányidőszakon kívül csak piaci áron – itt hozzátette azt is, hogy listaáron – vásárolhatna plakáthelyeket. Ha kedvezményt kap, akkor az burkolt pártfinanszírozásnak minősülne, ezt az összeget pedig be kellene fizetnie a költségvetésbe.

A Jobbik értelmezése szerint a javaslat arról szól, hogy a Fidesz ellenfelei még kedvezményt se kaphassanak, amikor valamit hirdetni szeretnének. Staudt Gábor szerint tehát egyértelműen a kormánypártok lennének a haszonélvezői egy ilyen szabályozásnak, hiszen a Fidesznek a tízszeres ár sem lenne akadály, van elég pénzük. Kíváncsi volt arra is, hogy pontosan mit jelent a piaci ár, és hogy vajon nem sérti-e az alaptörvényt a piaci folyamatokba való ilyen beavatkozás.

A kormánypárti politikusok azzal érveltek javaslatuk mellett, hogy a pártirodák bérlésénél is hasonló a szabályozás, az ellenzék azonban úgy látta, hogy kifejezetten a Jobbikra, a mostani óriásplakátos akciójukra és Simicska Lajosra szabták a törvényjavaslatot.

A jobbikos Apáti István szerint Orbán Viktornál „kiverte a biztosítékot” a kormánypárti politikusokra és üzletemberekre vonatkozó „ti loptok” kampányuk, ezért a miniszterelnök kiadta az engedélyt, hogy „nehéztüzérséggel lőjenek a nem létező célpontra”. Az LMP-s Szél Bernadett is névre szóló jogalkotásnak nevezte a terveket, ám szerinte ha ennyire fontos a kormánynak az átláthatóság, akkor ezt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) esetével kellene kezdeni.

Kisebb felzúdulást okozott a bizottsági ülésen, amikor a kormánypárti képviselők nem járulták hozzá ahhoz, hogy a független Demeter Márta, és az LMP-s Hadházy Ákos is hozzászólhasson a vitához. Az ellenzéki politikusok ezt bekiabálva gyávaságnak és szégyennek minősítették, az ülést vezető Rubovszky György pedig azt mondta, hogy ezért el kellene hagyniuk a termet. Ezt az ellenzéki képviselők nem tették, Hadházy Ákos – utalva a múlt heti botrányos ülésre – azt javasolta, hogy hívják be az Országgyűlési Őrséget. Ez azonban már nem történt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.