Áram van a határkerítésben, de a BM szerint ártalmatlan

A szerb határ mentén lévő magyar települések vezetői semmiféle konkrétumot nem tudnak. Az Amnesty szerint rettenetes ennek az üzenete.

MN
2017. 05. 12. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vigyázat! Elektromos kerítés!” – E felirat figyelmeztet a dupla kerítés magyar oldalán arra, hogy elektromos áramot vezettek a magyar–szerb határra épített kerítésbe, a röszkei szakasznál – derült ki az Index terepszemléje során.

A portál megjegyzi: valószínűleg nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így elképzelhető, hogy kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember. 

Az Index kérdésére, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, és mindkét fele ráz-e, meglepő válasz érkezett a Belügyminisztériumtól:

„Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd.”

A portál azt firtató kérdésére, hogy értesülésük szerint a kerítés építésénél egy munkást megrázott az áram, a BM azt válaszolta: nem illetékesek, forduljanak a kivitelezőhöz.

Az Index szerint a tárca szándékosan hallgatja el az elektromos kerítésről szóló információt a magyar közvélemény elől. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a BM egy külföldi hírügynökség számára – egy időben – egy sokkal érthetőbb választ küldött. Azt írták: A kerítésbe nincs áram vezetve. Egy kb. 10 kilométer hosszban kiépített szabotázs elleni intelligens jelzőrendszer működése igényel villamos energiát, válaszadásunk idején ez a rendszer feszültségmentes.

Az Index cikkének megjelenése után a Belügyminisztérium közleményt adott ki, amiben feszültségkeltésnek nevezte az írást, annak címét pedig szenzációhajhásznak. Az egyébként az eredeti cikkből is kiderül, hogy a határzár nincs feszültség alatt – igaz, ezt a BM közvetlenül nem volt hajlandó közölni az Index kérdésére, csak közvetve jutott a tudomásukra. Mint a tárca most megírta, a kettős határkerítéssel párhuzamosan, mintegy 10 kilométer hosszban építettek ki egy helymeghatározásra alkalmas biztonságtechnikai jelzőrendszert, amely „korlátozott energiájú elektromos impulzusokkal működik”, vagyis „emberi élet veszélyeztetésére alkalmatlan”.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt egy szigetvári sajtótájékoztatón kérdezték a kerítésről. Ismertetése szerint a dupla határkerítésnek van visszajelző felszereltsége is; ennek egyik elemeként érintésvédelmi szempontból „a szabványoknak és ilyenkor szokásos korlátoknak megfelelve” olyan technológiát is működtet, amely „a nyomon követést, beazonosítást és a lehető leggyorsabb reakciót teszi lehetővé”. Hozzátette még, a kerítés megfelel a vonatkozó előírásoknak, a világon számtalan ilyen technikai megoldás létezik.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a nemzetközi jog nem tiltja, hogy egy határkerítést feszültség alá helyezzenek, de ilyenre példát csak közel-keleti országokból tudott említeni. Hozzátette: a kerítésbe vezetett áram nem lehet alkalmas arra, hogy egészségkárosodást okozzon. Tálas Péter úgy látja, hogy a jelenlegi védelmi szint mellett inkább csak üzenetértéke van a Magyarországra érkező migránsok számára.

„Tudjuk például, hogy Izrael néhány olyan kerítést felépített, ahol hasonló a megoldás. [ ] Irakban is voltak ilyen megoldások. [ ] Úgy gondolom, hogy ettől nem fognak kevesebben jönni, szerintem ez megint olyan megoldás, amelynek üzenetértéke van a migránsok felé” – nyilatkozta a Hír TV-nek a szakértő.

„Szóhoz sem jutunk” – így kommentálta a hírt az Amnesty International Magyarország ideiglenes igazgatója. Iván Júlia szerint ez legrosszabb forgatókönyvet idézi, és külön problémásnak tartja, hogy erről még nem született kormányhatározat, hanem „megy a maszatolás”.

„Előbb vezetnek áramot egy kerítésbe – a hírek szerint –, mint hogy bármilyen jogi aktus, indokoltság, hatásvizsgálat megelőzte volna” – tette hozzá. Szerinte ez példátlan Európában, és emiatt „rettenetesen szomorú”.

Az Amnesty International magyarországi szervezete még márciusban járt a helyszínen. Iván Júlia emlékei szerint akkor nem figyelmeztettek senkit a hangosbemondókon arra, hogy áram van a kerítésben. „Márciusban nagyon messziről hallottuk ezt a hangot. Amikor közelebb értünk, akkor nem hallottuk, tehát nem tudom személyesen megerősíteni, hogy ez milyen gyakran hangzik el. De úgy tudom, hogy akkor azt, hogy áram van a kerítésben, bizonyosan nem mondták még be. Nem tudom, hogy frissítették-e. Rettenetes ennek az üzenete. Nem tudom, hogy méltó-e egyáltalán a jog mögé bújni, ha mondjuk térdmagasságban egy egy-két éves gyereket megráz az áram, és valami baja lesz.”

Az ideiglenes igazgató azt is közölte: vizsgálják, hogy jogilag ezt milyen formában lehet megfogni, de mint fogalmazott, „sajnos feladták a leckét”.

A szerb határ mentén lévő magyar települések vezetői egyébként semmiféle konkrétumot nem tudnak, mert nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy esetleg áramot vezetnének a határkerítésbe – legalábbis erről számoltak be a Magyar Nemzet által megkérdezett polgármesterek. Ásotthalom vezetője lapunknak annyit tudott elmondani, hogy az elektromosságra figyelmeztető táblák már hetekkel, hónapokkal ezelőtt kikerültek a szerb oldalhoz közelebbi kerítés belső felére. Toroczkai László erről egyébként már április elején be is számolt a saját Facebook-oldalán, akkor azonban a helyi lap, a Délmagyar a saját információira hivatkozva arról írt, hogy a kerítés hangszóróihoz és az érintés érzékeléséhez szükséges áramot juttatják csak el a határzárba. Ez az áramerősség pedig még a légynek sem árthat. A jobbikos politikus lapunknak egyébként szükségesnek nevezte az ilyen típusú elrettentést. Egyebek között arra hivatkozott, hogy a szegedi önkormányzatnak van egy korábbi üdülőfaluja Ásotthalom közigazgatási határian belül, azt az ingatlant is árammal védik.

Toroczkai László volt az egyetlen az általunk felkeresettek közül, aki egyáltalán látott ilyen táblákat. A Kübekházát vezető Molnár Róbert hallott ugyan arról, hogy kiépült valamilyen rendszer, de hivatalos információi nem voltak róla. Elmondása szerint az utolsó tábla, amelyet a kerítésen látott, arra figyelmeztetett, hogy „Nem alumínium”. A polgármester egyébként bírálta, hogy a kormány a migrációs helyzetet és a határzárat is kampánycélokra használja, pedig itt emberi sorsokról van szó. Ha pedig a kabinet valóban meg akarná oldani a helyzetet, akkor egy összeurópai megoldásban lenne érdekelt – mondta.

Habár az Index képei Röszke térségében készültek, Borbásné Márki Márta, a település polgármestere nem tudott róla, hogy lennének áramra figyelmeztető táblák. Lapunknak csak annyit mondott, hogy őt nem tájékoztatták erről, de ez nem is kötelessége sem a Belügyminisztériumnak, sem pedig a Bevándorlási és Migrációs Hivatalnak. A közeli Kelebia polgármestere – mint azt elmondta – utoljára két hete járt a kerítésnél, de akkor ő sem látott semmilyen figyelmeztetéseket. Maczkó Józsefnek a kormány részéről egyébként szintén nem jelezték, hogy ilyen tervek lennének, pedig a kommunikáció szerinte jól működik.

A határ menti települések polgármesterei egyébként arról is beszámoltak, hogy az utóbbi időben, így a második kerítés felépítésével párhuzamosan nem találkoznak illegális migránsokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.