Civil parlament létrehozását javasolja a Jobbik

Vona Gábor közölte: szeretné, ha minél szélesebb lenne a résztvevők köre.

Katona Mariann
2017. 05. 18. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil parlament létrehozását javasolja Vona Gábor, a Jobbik elnökének ez egy újabb vállalása arra az esetre, ha pártja kormányra kerül.

A részletekkel kapcsolatban egyelőre még sok a nyitott kérdés – a Jobbik erről érdemi és konstruktív vitát szeretne –, de alapvető célja az lenne, hogy a civil társadalom is bele tudjon szólni az ország életébe, alakítani tudja a közéletet. Vona Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte ez a parlament annál hatékonyabban és jobban tudna működni, minél színesebb lenne, vagyis a tagok között minél több karakter megjelenne. Itt említette a munkaadói vagy a munkavállalói érdekek képviselőit, a kulturális és szociális szervezeteket, a karitatív szervezeteket, de még az egyházakat is. – Virágozzék minden virág – fogalmazott.

Azt azonban a Jobbik elnöke elvárásként fogalmazta meg a leendő tagokkal szemben, hogy legyen társadalmi elismertségük, társadalmi hasznuk. Itt a Civil Összefogás Fórumra (CÖF) is kitért, amely hiába kapott több mint félmilliárd forintot egy állami cégtől, szerinte a hasznossága nem mérhető. Ugyancsak elvárás lenne a civil parlament tagjai felé, hogy átláthatóan működjenek és legyen mögöttük valamilyen szervezeti erő. Ez utóbbira azért lenne szükség a Jobbik elnöke szerint, nehogy egyszemélyes szervezetek széttrolkodják a civil parlament működését.

A civil parlament feladata az lenne, hogy a már elfogadott törvényekről egyfajta visszajelzést adjon a kormánynak, a kidolgozott elképzelésekről véleményt mondjon, és új javaslatokat is tehetne. Megyei gyűléseket tarthatna és évente egy-két alkalommal országos ülést is.

Vona Gábor úgy látta, hogy ma a civil társadalom és a politika kapcsolata a mélypontján van, a Jobbik pedig azt akarja megmutatni, hogy egészen más politikai kultúrával állna hozzájuk, mint a jelenlegi kormány. Itt lehet említeni a tervezett civiltörvényt, amellyel a Fidesz külföldről támogatott szervezetként tartaná nyilván azokat, amelyek más országból kapnak évente legalább 7,2 millió forintos támogatást. Korábban egyébként még a Jobbiknak is volt hasonló javaslata, ők ügynökszervezetként listázták volna az ilyen csoportokat, ezt a javaslatukat azonban akkor még a Fidesz lesöpörte az asztalról.

Érdekesség, hogy Vona Gábor, miután csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette a javaslatát, más témájú kérdésekre nem kívánt válaszolni. Ezt így Mirkóczki Ádám szóvivő tette meg helyette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.